News

O ambulanță a luat foc din senin în curtea Spitalului Județean Constanța. Pompierii au intervenit de urgență

O ambulanță a luat foc ”spontan” în curtea Spitalului Județean Constanța, iar la fața locului au ajuns mai multe echipaje de pompieri care au stins focul.
06.09.2023 | 20:20
O ambulanta a luat foc din senin in curtea Spitalului Judetean Constanta Pompierii au intervenit de urgenta
O ambulanță a luat foc din senin în curtea Spitalului Județean Constanța. Foto: Libertatea
ADVERTISEMENT

Ambulanța a fost cuprinsă din senin de flăcări în cursul serii, în fața Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Constanța. Conform ISU Constanța, incendiul a izbucnit ”spontan”, cu mențiunea că ambulanța respectivă aparține SAJ Ialomița. Salvatorii au transmis că incendiul a fost lichidat la scurt timp după sosirea pompierilor.

O ambulanță a luat foc din senin în curtea Spitalului Județean Constanța

”Incendiul a fost lichidat de echipajele sosite la fața locului. A ars compartimentul motor al ambulanței”, a transmis ISU Constanța. Din fericire în urma acestui incendiu nu au existat victime. ”La fața locului s-a intervenit cu două autospeciale de stingere, o Descarcerare, o autoscară și un echipaj de prim ajutor”, a transmis ISU Dobrogea.

ADVERTISEMENT

Medicii au transmis, totodată, că în ambulanță nu se afla nimeni, pacientul fiind lăsat în unitatea de Primiri Urgențe înainte de producerea incendiului. Oficial, incendiul a fost provocat de un scurt circuit la compartimentul motor al autoturismului, însă anchetatorii vor stabili cu exactitate ce s-a întâmplat.

“A luat foc spontan o ambulanță în față la urgență. Nu sunt victime. Ambulanța aparține de SAJ Ialomița. Dăduseră pacientul jos cu scurt timp înainte”, a transmis și Anamaria Stoica, purtătorul cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea. Din păcate astfel de incidente nu sunt rare în România și nu o dată au luat foc spitalele, nu doar ambulanțele din curte.

ADVERTISEMENT

De exemplu, în 2022 lua foc spitalul de copii ”Dr. Nicolae Robănescu” din București, fiind evacuați atunci peste 100 de oameni. După un an autoritățile au stabilit că transformatorul din curtea spitalului a fost de vină pentru incendiu, lucru confirmat de premierul Marcel Ciolacu și ministrul sănătății Alexandru Rafila.

Transformatorul s-a aprins din cauza unei pene de curent, iar vina pare să fie și a Enel, în condițiile în care managerul spitalului sesizase de două ori această companie că spitalul nu mai are energie electrică. ”Transformatorul fusese achitat de către spital, era în garanție, era nou. Sunt ferm convins că cei abilitaţi să facă această anchetă vor veni cu lămuririle. Mi-aş dori foarte mult să fie într-o perioadă mai mult decât rezonabilă”, a declarat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

La rândul său, Alexandru Rafila a comentat acest caz grav. ”Managerul spitalului a sesizat de două ori Enel că nu a avut curent. Nu personalul spitalului operează transformatorul electric. Transformatorul era instalat de o firmă agreată de distribuitor. Nu Ministerul Sănătății s-a ocupat de achizitia acestui echipament, care era în garantie, fusese instalat în octombrie 2022”, a transmis Alexandru Rafila.

Din păcate, Marcel Ciolabu a subliniat o realitate tristă: acesta este moment sistemul public de sănătate, iar oamenii trebuie să accepte că trăiesc într-o țară rămasă cu zeci de ani în urma lumii civilizate. ”Ăsta este sistemul public în acest moment, de aceea avem aproape 5 miliarde de euro pentru investiţii.

ADVERTISEMENT

Chiar o să le analizăm foarte bine zilele acestea şi cele unde nu au pornit procedurile, ca să nu pierdem proiectele, le mutăm de pe PNRR pe BEI, astfel încât tot ceea ce ne-am propus, cele 49 de proiecte să se regăsească fie prin PNRR, fie prin Banca Europeană de Investiţii”, a completat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT
Tags: