News

CSAT consideră consumul de droguri un ”risc major la adresa siguranței naționale”. Măsurile anunțate

Întrunit joi, la Palatul Cotroceni, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a stabilit problema consumului de droguri ca fiind un ”risc major la adresa siguranței naționale”.
12.10.2023 | 17:16
CSAT considera consumul de droguri un risc major la adresa sigurantei nationale Masurile anuntate
CSAT: ”Consumul de droguri în școli, risc la adresa siguranței naționale”. Ce măsuri s-au luat. Sursa foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), întrunit joi, 12 octombrie, la Palatul Cotroceni, a decis constituirea unui grup de lucru interinstituțional pentru combaterea consumului de droguri în școli și în rândul tinerilor. Problema este considerată ”un risc major la adresa siguranței individuale și naționale”.

CSAT: ”Consumul de droguri în școli, risc la adresa siguranței naționale”. Ce măsuri s-au luat

Mai multe teme arzătoare s-au aflat pe masa ședinței CSAT de la Cotroceni. Printre ele: consumul de droguri din România, situația de securitate din regiunea Mării Negre sau conflictul din Israel.

ADVERTISEMENT

Punctul central al întrunirii a fost consumul de droguri și substanțe psihoactive în rândul tinerilor. CSAT a ajuns la concluzia că, ”prin gravitate prin prejudiciile aduse sănătății și vieții, dar și pentru siguranța publică, consumul de droguri şi alte substanţe stupefiante prejudiciază valorile de securitate naţională prevăzute de Constituţie şi legislaţia în domeniul securităţii naţionale”.

Prin urmare, sunt afectate ordinea de drept şi climatul de exercitare neîngrădită a drepturilor, a libertăţilor şi a îndatoririlor fundamentale ale cetăţenilor, transmite Administrația Prezidențială după reuniunea CSAT.

ADVERTISEMENT

S-au luat și măsuri importante în lupta cu drogurile. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis constituirea unui grup de lucru interinstituțional. Va fi format din reprezentanți ai eșalonului doi din ministerele pentru care combaterea consumului și traficului de droguri, dar și educația și sănătatea tinerilor, sunt o prioritate. Structura va fi coordonată de Guvernul României.

Ce sarcini va avea acest grup de lucru

Ulterior, la nivel județean, vor fi constituite grupuri de lucru operaționale, formate din specialiști și experți desemnați de către celelalte instituții responsabile.

ADVERTISEMENT

Pentru transpunerea în practică a planului de acțiune, Guvernul României va adopta, în principal, următoarele măsuri concrete pentru consolidarea autorităților care sunt direct responsabile de combaterea unor fenomene infracționale grave, printre care și traficul și consumul de droguri:

  • analizarea cadrului legislativ care vizează traficul și consumul de droguri și formularea, cu celeritate, de propuneri privind modificarea și completarea actelor normative pentru eliminarea lacunelor legislative și limitarea posibilităților de interpretare speculativă a prevederilor legale.
  • garantarea unui cadru instituțional sanitar corespunzător, coerent și eficient care să asigure extinderea accesului la tratament și la serviciile pentru recuperare, investigații specifice și măsuri integrate de protecție împotriva riscurilor asociate consumului de substanțe stupefiante în rândul elevilor și al tinerilor.
  • implementarea cu rigurozitate a Planului Național Cadru de Acțiune privind siguranța școlară, mecanism de cooperare care prevede, alături de măsurile pentru asigurarea unui climat optim în unitățile de învățământ, pentru elevi și cadrele didactice, și măsuri concrete în problematica drogurilor, precum și a Planului de acțiune pentru implementarea Strategiei Naționale în domeniul drogurilor 2022-2026.
ADVERTISEMENT

CSAT, discuții și privind securitatea din zona Mării Negre

O altă temă de mare importanță analizată de membrii CSAT a fost situația de securitate din Regiunea Mării Negre, pe fondul celor mai recente evoluții, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Intensificarea atacurilor rusești cu drone asupra porturilor maritime și fluviale ale Ucrainei în zona Mării Negre a adus războiul și mai aproape de frontierele României. Incidentele cu fragmente de drone căzute pe teritoriul țării noastre și implicit al NATO au crescut riscul de escaladare”, precizează Administrația Prezidențială.

Situația din Israel, prezentă în ședința CSAT

În ultimul moment, pe lista subiectelor de discuție din CSAT a intrat și situația de securitate deosebit de gravă din Israel și implicațiile sale profunde în plan global.

România a condamnat încă din prima zi atacurile teroriste ale Hamas, care au produs numeroase pierderi de vieți omenești și răniți în rândul civililor.

În ceea ce îi privește pe cetățenii români afectați de evoluțiile din regiune, România va continua eforturile active pentru a acorda în continuare sprijin celor care au nevoie, fiind deja instituită o celulă de criză, care lucrează în regim de permanență, pentru acordarea de sprijin cetățenilor români în vederea repatrierii acestora, precum și pentru acordarea de asistență consulară”, anunță Consiliul.

CSAT informează că, până în prezent, aproximativ 2.035 de români au fost repatriați din Israel. ”Demersurile continuă și pentru alți cetățeni români care au solicitat acest lucru”, se mai arată în comunicat.

ADVERTISEMENT
Tags:
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a...
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a asistat la Roma VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
"Ce-i aia, frate? Face cerculeţe". Locuitorii unei comune de lângă Capitală, şocaţi de ce au văzut pe cer în miez de noapte
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe...
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe italieni: Incredibil de frumoasă!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani...
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Inteligența Artificială schimbă Codul Rutier. Șoferii vor circula după noi reguli
Inteligența Artificială schimbă Codul Rutier. Șoferii vor circula după noi reguli
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie...
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie în următoarele zile
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată...
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată spectaculos. „Nu e ușor să fii mereu pe șantier”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie