LIVE Actualizat 12-10-2023
14:51

Război în Israel. Numărul celor răpiţi de Hamas este estimat la 162, jumătate dintre ei nu mai sunt în viaţă

Armata israelieană a transmis că poate spune cu "relativă siguranţă" că militanţii Hamas au decapitat copii în kibutz-ul Kfar Az.
12.10.2023 | 17:46
Razboi in Israel Numarul celor rapiti de Hamas este estimat la 162 jumatate dintre ei nu mai sunt in viata
Război în Israel, ziua a şasea Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
12-10-2023
14:51

Numărul celor răpiţi de Hamas e estimat la 162, jumătate dintre ei sunt morţi

Potrivit estimărilor actualizate în Israel, în Gaza există aproximativ 162 de persoane răpite de către Hamas – majoritatea israelieni, unii cu dublă cetățenie și nouă dintre ei cu o singură cetățenie străină. Potrivit estimărilor, jumătate dintre ei nu sunt în viață și au fost duși în Gaza ca cadavre sau au murit pe drum sau din cauza rănilor.

Totodată, responsabilul cu răpiții și persoanele dispărute, generalul de brigadă Gal Hirsch s-a întâlnit cu un trimis al SUA pentru afacerile ostaticilor, Steven Gillen, venit în Israel în mod special din cauza războiului din sud.

Alături de Gillen au sosit în Israel un număr de experți și consultanți americani experţi în negocieri și eliberarea răpiților. 

Între timp, secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat că numărul deceselor în rândul cetățenilor americani este în creștere, iar în prezent se știe că 24 de cetățeni americani au fost uciși de Hamas.

12-10-2023
14:09

Palestinienii anunță că numărul morților în Gaza a trecut de 1.400

Ministerul Sănătății din Gaza a raportat că numărul morților din Fâșia Gaza, în urma bombardamentelor extinse efectuate de armata israeliană acolo, a crescut la 1.417. Palestinienii susțin că printre morți se numără 447 de copii și 248 de femei. Alte 6.268 de persoane sunt rănite.

Pe de altă parte, clipe de groază au trăit joi după-amiază şi israelienii din zona Safed, care au auzit ecourile unor explozii puternice. Acestea au fost provocate de o rachetă Patriot care a fost lansată, se pare, din cauza unei identificări false. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat: „Un interceptor a fost lansat cu puțin timp în urmă în regiunea de nord, din cauza unei detectări suspecte în  spaţiul aerian, o examinare atentă arătând apoi că nu a fost vorba de o aeronavă ostilă și a fost o interceptare falsă”.

Alarma falsă de joi se alătură celor de miercuri, care au fost rezultatul unor eroari umane și au provocat panică în masă.
 
 

12-10-2023
12:25

Israelul a atacat simultan aeroporturile din Damasc şi Alep

Postul de radio „Sham Af Am” a transmis că Israelul a atacat joi aeroporturile internaționale din Damasc și Alep. Potrivit informaţiilor, sistemele de apărare antiaeriană ale Siriei au fost activate, iar pistele aeroporturilor au fost avariate în urma bombardamentelor.

Centrul Sirian pentru Monitorizarea Drepturilor Omului a confirmat că aeroporturile internaționale din Damasc și Alep au fost închise în urma atacului forțelor aeriene israeliene.

O sursă diplomatică a declarat pentru agenția de presă rusă Sputnik că un avion aparținând ministrului iranian de externe Hossein Amir Abdullahian, care intenţiona să meargă la Damasc, s-a întors la Teheran pentru că nu a putut ateriza pe aeroporturile siriene.

12-10-2023
11:23

Netanyahu, la întâlnirea cu Blinken: "Hamas este ISIS"

Secretarul de stat american Anthony Blinken şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au ţinut o conferinţă de presă după întâlnirea lor de joi, de la Tel Aviv.

Cu acest prilej, şeful guvernului israelian i-a spus omologului său: “Vă mulțumim pentru vizita importantă pe care o faceţi aici. Îi mulțumim și președintelui Biden și poporului american pentru sprijinul acordat Israelului în războiul nostru împotriva barbarilor Hamas.

Aţi venit aici la o națiune rănită, o națiune luptătoare, o națiune de lei. Suntem hotărâți să învingem forțele răului din jurul nostru”.

De asemenea, Netanyahu a mai spus: “Din oră în oră auzim despre poveștile de groază și poveștile de eroism. Poveștile de groază spun totul despre ei, poveștile de eroism spun totul despre noi. Și acest eroism va învinge. Vizita ta este alt exemplu de sprijin neechivoc al SUA pentru Israel. Îţi mulțumesc că eşti aici. Mulțumim SUA pentru că sunt alături de Israel – acum, mâine și întotdeauna”.

La rândul său, Anthony Blinken a declarat că înțelege și empatizează cu durerea și suferința Israelului, nu numai în virtutea poziției sale, ci și ca evreu. Potrivit acestuia, „poți fi puternic când ești singur, dar atâta timp cât Statele Unite există – nu va trebui să fii singur”.

Blinken a salutat, de asemenea, instituirea guvernului de urgență și unitatea pe care Israelul o demonstrează, menționând că această ţară va primi asistență suplimentară în orice are nevoie.

12-10-2023
11:08

Hamas respinge negocierile pentru ostatici

Purtătorul de cuvânt al Hamas, Abd al-Latif al-Kanou, a declarat că nu vor exista negocieri cu privire la captivii israelieni care au fost răpiți, „până când agresiunea israeliană în Fâșia Gaza nu va înceta”. Potrivit acestuia, Brigăzile Az ad-Din al-Qassam, aripa militară a Hamas, țin ostatici mai mult de 120 de israelieni.

Ministerul Palestinian al Sănătății a actualizat joi bilanțul victimelor și a transmis că, de la începutul războiului, 1.354 de palestinieni au fost uciși în Fâșia Gaza ca urmare a atacurilor armatei israeline, iar alți 6.049 au fost răniți. În plus, s-a mai raportat că 31 de palestinieni au fost uciși și alți 180 au fost răniți în Iudeea și Samaria, de la începutul războiului, sâmbăta trecută.

Aproximativ 1300 de morți sunt și în rândurile israelienilor, după cum au anunțat autoritățile de la Tel Aviv.

12-10-2023
10:02

Coloniştii israelieni au ucis doi palestinieni la o înmormântare, în Cisiordania

Secretarul mișcării Fatah din orașul Qusra, Ibrahim Al-Wadi (63 de ani), și fiul său, un ofițer în serviciile de securitate, Ahmed (26 de ani), au fost ucişi joi, într-un atac al coloniștilor desfăşurat în timpul unei procesiunii funerare care a avut la Qusra, la aproximativ 30 km sud de Nablus.

Coloniștii au blocat cortegiul funerar cu maşini și au început să tragă, rănind palestinieni. S-a tras inclusiv asupra vehiculelor care transportau cadavrele.

În total, numărul palestinineilor ucişi de colonişti în Qusra a ajuns la şase, cei patru pentru care s-a organizat procesiunea funerară de joi fiind ucişi în confruntările de miercuri. Doi dintre cei ucişi erau minori, cu vârste de 16 şi 17 ani. De asemenea, zece persoane au fost rănite în împuşcăturile de ieri.

12-10-2023
09:43

Secretarul de stat american Anthony Blinken s-a întâlnit cu Anthony Blinken

Premierul Benjamin Netanyahu s-a întâlnit cu secretarul de stat american Anthony Blinken la biroul său din HaKirya, din Tel Aviv. Biroul prim-ministrului a raportat că „la începutul întâlnirii , prim-ministrul Netanyahu i-a mulțumit secretarului de stat Blinken pentru declarația sa: ‘Noi suntem aici și nu plecăm nicăieri'”. La întâlnire participă și ministrul de externe Eli Cohen, ministrul afacerilor strategice Ron Dermer, ambasadorul Israelului la Washington și alții.

După această întâlnire, premierul și secretarul de stat vor avea o întâlnire privată, la finalul căreia vor face declarații în presă. Ulterior, va avea loc o altă întâlnire extinsă, la care vor participa și ministrul Apărării, Yoav Galant, şeful opoziţiei Benny Gantz și deputatul Gadi Eisenkot.

În cursul zilei de vineri Blinken se va întâlni şi cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Înainte de a merge la Tel Aviv, Blinken a spus că Statele Unite sunt hotărâte să se asigure că Israelul are tot ce îi trebuie pentru a se apăra. „Transmit un mesaj foarte simplu și clar, că Statele Unite sprijină Israelul”, a spus Blinken.

În timp ce în Israel şi Fâşia Gaza continuă luptele, cancelarul german Olaf Scholz le-a cerut compatrioților săi să se solidarizeze cu populația evreiască din Germania și să le garanteze siguranța, condamnând excesele din timpul mitingurilor pro-palestiniene. “Cer sprijinul tuturor cetățenilor pentru ca împreună să putem garanta siguranța concetățenilor noștri evrei, iar pentru asta trebuie să ne arătăm solidari cu ei”, a spus liderul german la postul de televiziune ARD.

Hamas anunţă că 15 palestinieni au fost ucişi în timpul nopţii

Sărbătorirea în orașele germane, de către membrii comunității arabe, a masacrulului comis de Hamas în Israel a provocat indignare în societatea germană. Organizația pro-palestiniană Samidoun a organizat sâmbătă o manifestaţie în cartierul Neukoelln din Berlin, după atacul teroriștilor Hamas pe teritoriul israelian.

ADVERTISEMENT

De altfel, poliția a interzis un protest anunțat pentru miercuri, cu 250 de participanți, cu explicația că există pericolul tulburării ordinii și liniștii publice. În ciuda acestui fapt, aproximativ o sută de oameni s-au adunat în cartierul Neukoelln, miercuri seară, în sprijinul palestinienilor. Ziarul Bild a relatat și despre incidentele de la demonstrațiile pro-israeliene de la Chemnitz, în estul Germaniei, care au fost provocate de demonstranții pro-palestinieni.

Joi dimineaţă, radioul public israelian Khan a actualizat numărul israelienilor uciși de la începutul conflictului. Un total de 1.300 de persoane au fost ucise, o nouă creștere față de ultima cifră de 1.200 de morți. De cealaltă parte, peste 1.200 de oameni au fost uciși în Gaza de când Israelul a început sâmbătă atacurile aeriene, potrivit Ministerului Palestinian al Sănătății. 5.339 de palestininei au fost răniți.

ADVERTISEMENT

Ministrul israelian al Energiei, Israel Katz, spune că asediul asupra Fâşiei Gaza nu se va încheia până când ostaticii israelieni nu vor fi eliberați. Într-o postare pe rețelele de socializare, Israel Katz a spus că „niciun întrerupător electric nu va fi pornit, niciun hidrant de apă nu va fi deschis și nici un camion de combustibil nu va intra în Gaza până când cei care au fost răpiți nu vor fi eliberați”.

Între timp, Israel a continuat ofensiva în Fâşia Gaza, iar Hamas a anunţat că 15 palestinieni au fost uciși în atacurile aeriene din timpul nopții, iar mai mulți au fost răniți.

ADVERTISEMENT

În schimb, în cel mai recent raport din presă, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului (IDF), Jonathan Conricus, a declarat că armata „poate spune cu relativă siguranță” că militanții Hamas care au atacat sâmbătă Kibbutz Be’eri au decapitat copii.

Un purtător de cuvânt al lui Benjamin Netanyahu și cel puțin un membru al IDF au citat rapoarte conform cărora bebeluși și alți civili au fost decapitati de Hamas, rapoarte legate de atacurile din kibbutz-ul Kfar Az. Afirmațiile au fost repetate de președintele american Joe Biden într-o adresă adresată liderilor comunității evreiești, miercuri, dar în comentariile reluate ulterior de Washington Post, un purtător de cuvânt al Casei Albe a clarificat că nici oficialii americani, nici Biden nu au văzut fotografiile și nici nu au confirmat în mod independent astfel de rapoarte și că Biden „și-a bazat comentariile despre presupusele crime pe declaraţiile purtătorului de cuvânt al lui Netanyahu”.

ADVERTISEMENT

Afirmațiile despre decapitări au fost, de asemenea, raportate în mass-media israeliană și internațională, dar nu au fost confirmate în mod independent de The Guardian. Miercuri, Yossi Landau, unul dintre liderii Zaka, organizația civilă voluntară de răspuns la situații de urgență ale Israelului, a declarat pentru CBS News că a văzut copii și bebeluși cu capul tăiat, dar nu a precizat unde.

Pe măsură ce atacurile aeriene asupra Fâşiei Gaza continuă, armata israeliană a transmis că avioanele sale vizează o rețea subterană construită și populată de militanții Hamas. „Ceea ce a făcut Hamas de când a preluat controlul, acum aproape 20 de ani, a fost să construiască o rețea de tuneluri din orașul Gaza și pe sub orașul Gaza până la Khan Yunis și Rafah”, a spus purtătorul de cuvânt al IDF.

Acesta spune că Fâșia Gaza trebuie gândită în două straturi – unul pentru civili la nivelul solului și altul strat subteran, pentru Hamas. „Ceea ce încercăm să facem acum este să ajungem la al doilea strat construit de Hamas”, a afirmat el. „Acestea nu sunt buncăre la care ar avea acces civilii din Gaza atunci când Israelul atacă”, adaugă acesta.

ADVERTISEMENT
Tags: