News

Cu cât cresc pensiile românilor de la 1 ianuarie 2024. Anunţ oficial făcut de Marcel Ciolacu

Premierul României, Marcel Ciolacu, insistă că pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie, pentru că ar trebui să se ”închidă inechitățile”.
28.09.2023 | 07:11
Cu cat cresc pensiile romanilor de la 1 ianuarie 2024 Anunt oficial facut de Marcel Ciolacu
Cu cât cresc pensiile românilor de la 1 ianuarie 2024. Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În timp ce specialiștii economici nu văd cu ochi buni reforma austerității implementată de Guvernul Ciolacu, iar reprezentanții FMI avertizează că România poate pierde 75 de miliarde de euro din PNRR, lucru confirmat de ministrul Marcel Boloș, singura veste bună ar fi că pensiile se vor majora cu siguranță de la 1 ianuarie 2024.

Cu cât cresc pensiile românilor de la 1 ianuarie 2024

Interesant, chiar dacă acum câteva săptămâni Marcel Ciolacu vorbea despre o majorare a pensiilor cu 14%, adică o indexare a inflației, acum se pare că unele vor crește ”cu cel puțin 5%, iar altele cu 20-40%”. Marcel Ciolacu insistă că a convenit anumite măsuri cu reprezentanții Comisiei European, pentru a elimina inechitățile, conform RTV.

ADVERTISEMENT

Între timp, profesorul Mircea Coșea nu s-a ferit să pronunțe cuvântul faliment atunci când a vorbit despre viitorul României după măsurile luate de Guvernul Ciolacu, mai ales că FMI ”dă târcoale” deja țării noastre. ”Ajutorul cui? Ajutorul Fondului Monetar Internațional, care deja, ca un animal de pradă, a adulmecat mirosul falimentului din România.

A venit în România să vadă care e situația, probabil în ideea că anul viitor va exista o cerință a Guvernului României de a avea un împrumut acolo, cu consecințele pe care le cunoaștem și care nu sunt deloc favorabile stadiului în care se află România acum”, a explicat profesorul Mircea Coșea.

ADVERTISEMENT

Cât despre pensii, înainte de alegerile din 2024 nu se pune problema ca electoratul să nu fie mulțumit, astfel că nu ar mai trebui să existe ”pensii de 1.000 de lei”. ”Nu putem condamna niște oameni care au prins un anumit sistem la subzistență, doar pentru că așa erau regulile pe timpul comunismului”, a explicat Marcel Ciolacu.

”Vor fi majorate pensiile cu prioritate. Regula de bază a Comisiei în momentul acesta este pentru pensiile generale să majorăm pensiile și să închidem din inechitățile din interiorul legii. Eu îmi doresc ca până la 1 ianuarie să am promulgată legea pensiilor, întreaga reformă a pensiilor, prevăzută în cererea de plată numărul patru.

ADVERTISEMENT

Există trei variante făcute cu banca mondială. Eu merg în acest moment pe primul scenariu pe care l-am convenit cu Comisia. Merg pe varianta prin care se închid inechitățile. De exemplu, sunt oameni care au muncit 30 de ani, dar au pensia de 1.500 de lei. Deci ei au anii de muncă închiși, nu exista contribuție pe timpul lui Ceaușescu. Să-l scot din mormânt să-l cert? Nu pot.

Așa era sistemul comunist. Trebuie să venim cu un sistem astfel încât oamenii aceștia…nu mai sunt foarte mulți, dar sunt niște inechități. Este prima variantă. Eu îmi doresc să intre în vigoare de la 1 ianuarie și se va încadra într-un procent, pe întreaga anvelopă a pensiilor în România, care este de o sută de miliarde de lei, cu o creștere de 15%. Oricum o să fie cu minim inflația luată în calcul. Ar fi incorect față de pensionari să nu se vină cu această indexare”, a explicat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Totodată, premierul României vorbește despre o mărire de 5% pentru pensiile mari, în timp ce pensiile mici ar trebui să crească cu 40%. ”Cele pe contribuție și pensiile mari și ele trebuie să aibă o mărire, nu va fi atât de mare, poate va fi de 5%, alte mici vor crește cu 40% sau 20%, dar se va explica foarte clar. Nu am nicio reținere să revin, după ce avem draftul deja trimis la Comisie, vom avea primul feedback, o să venim în spațiul public și presupun că dna ministru îl va explica”, a punctat Ciolacu.

ADVERTISEMENT