Izbucnirea unui război la granițele României și situația geopolitică din ce în ce mai complicată i-a făcut pe șefii Armatei Române să reacționeze.
În acest context, MApN ia în calcul o intensificare a exercițiilor de tip militar în poligon, creșterea capacității de instruire, antrenare și certificare a structurilor militare și executarea tragerilor reale cu noua tehnică intrată în dotare sau care urmează să fie achiziționată.
Acest lucru impune o extindere a poligoanelor aflate deja în dotarea MApN. În primă fază, Statul Major analizează măsura în legătură cu trei dintre acestea.
„Până la acest moment au fost analizate mai multe opţiuni şi au fost identificate posibilităţi de extindere în cazul a trei poligoane – Cincu, Babadag şi Smârdan.
Suprafeţele de teren arabil care vor face obiectul exproprierii în interes public vor putea fi exploatate cu titlu gratuit de cetăţenii de pe raza localităţilor respective pentru activităţi agricole sau de păşunat, în aceleaşi condiţii în care sunt utilizate şi în prezent terenurile agricole de pe raza poligoanelor de tragere ale MApN, în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, se arată într-o adresă MApN, citată de Newsweek.
Potrivit documentului citat, măsurile se impun ca urmare a contextului regional de securitate generat de declanșarea războiului de agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei.
În ultimii ani, NATO a declanșat o campanie de întărire și securizare a flancului estic, fiind dislocați un număr de 5.000 de militari aliați din: Franța, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, Spania și Statele Unite.
Poligoanele vizate ar putea intra într-un proces de extindere și modernizare graduală, până în anul 2040, care să le ducă la standarde moderne de instruire în domeniul militar.
Documentul mai arată că au fost suplimentate forțele și mijloacele destinate executării serviciului de luptă, pentru prevenirea și protejarea populației din județele Tulcea, Constanța, Brăila și Galați, aflate în imediata apropiere a Ucrainei.