News

Şeful Statului Major explică de ce nu poate doborî România dronele ruseşti ajunse în spaţiul naţional: „E necesară modificarea a patru legi”

România trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a ataca dronele rusești care intră pe teritoriul țării noastre.
13.02.2024 | 16:51
Seful Statului Major explica de ce nu poate dobori Romania dronele rusesti ajunse in spatiul national E necesara modificarea a patru legi
De ce nu poate Armata României să doboare dronele rusești. Sursa foto: Colaj foto / Hepta. ro / Facebook / General Gheorghita Vlad
ADVERTISEMENT

Şeful Statului Major al Armatei, generalul Gheorghiţă Vlad, a declarat în cadrul unui interviu la Europa Liberă că militarii se confruntă cu un impediment major în atacarea dronelor care intră în spaţiul aerian al României. Gehorghiță Vlad spune că României îi lipsește o legislaţie adecvată.

Care sunt condițiile în care România poate acționa pentru doborârea dronelor rusești

Șeful Statului Major spune că modificările a patru legi sunt esenţiale pentru a rezolva această problemă. El a subliniat că drona trebuie tratată ca un obiect asimilat muniţiei, ci nu ca o aeronavă, pentru a se putea răspunde la ameninţarea pe care o prezintă.

ADVERTISEMENT

„În momentul de faţă, Armata României nu poate să ducă operaţii de luptă pe timp de pace. Trebuie dată o stare excepţională, stare de asediu sau stare de război. Armata României nu poate să opereze sistemele de armament în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucţie pe care le avem în momentul de faţă”, a declarat şeful Statului Major al Apărării la Inteviurile one2one.

De partea cealaltă, Mihai Fifor, fost ministru al Apărării şi vicepreşedinte al Comisiei de apărare a Camerei Deputaţilor, a afirmat că toate modificările legislative propuse de Armata Română pot fi discutate şi votate în regim de urgenţă, astfel încât să se poată opera şi pe timp de pace în împrejurări favorabile unei operaţiuni militare.

ADVERTISEMENT

Fostul ministru al apărării a mai adăugat că „Dacă MApN cere această lege, sigur, ne vom mobiliza”, însă  la întâlnirea de la MApN de pe 6 februarie nu s-a discutat Legea privind Combaterea Mijloacelor Aeriene, când s-au adus în discuție urgențele legislative spuse de șeful Armatei.

Ce legi trebuie modificate pentru a permite o reacție din partea Armatei Române

Gen. Gheorghiţă Vlad a subliniat că este imperativ să fie modificate patru legi-cheie în domeniul apărării: Legea Apărării Naţionale, Legea de organizare şi funcţionare a Ministerului Apărării Naţionale, Legea privind Regimul Armelor şi Muniţiilor şi Legea privind modul de acţiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian al României.

ADVERTISEMENT

Un alt aspect discutat a fost legat de necesitatea unei noi iniţiative legislative care să permită Armatei să desfăşoare operaţiuni pe timp de pace. Astfel, este esenţial ca legislaţia să fie adaptată la noile realităţi şi ameninţări la adresa securităţii naţionale.

În plus, generalul Vlad a evidenţiat pentru sursa citată că, pe lângă aspectele legislative, există şi o necesitate de echipamente şi tehnologii adecvate pentru atacarea dronelor.

ADVERTISEMENT

El a subliniat că există un deficit de mijloace de combatere a dronelor şi că recent a fost semnat un contract cu un furnizor din Coreea de Sud pentru achiziţionarea acestora.

 

ADVERTISEMENT