News

Culisele episodului „Dragă Stolo…” Theodor Stolojan rupe tăcerea. Ce s-a întâmplat atunci, de fapt

17.03.2021 | 23:43
Culisele episodului Draga Stolo Theodor Stolojan rupe tacerea Ce sa intamplat atunci de fapt
Două motive l-au împins pe Stolojan să renunțe la candidatură. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din decembrie 2004 a debutat apoteotic, odată cu celebrul ”Dragă Stolo”, rostit printre lacrimi de candidatul Traian Băsescu, pregătit să anunțe retragerea lui Theodor Stolojan din cursa pentru Palatul Cotroceni. După aproape 17 ani de mister total, a venit momentul să aflăm, chiar de la unul dintre protagoniști, ce s-a întâmplat, atunci, de fapt.

Prezent într-o emisiune televizată, Stolojan a negat vehement că în spatele deciziei sale ar fi stat un șantaj al fostului coleg de partid, mânat de dorința de a-i lua locul.

ADVERTISEMENT

Două motive l-au împins, în schimb, să renunțe la „luptă”: o intervenție chirurgicală deloc ușoară și faptul că Băsescu reușise să câștige pentru a doua oară Primăria Capitalei.

Theodor Stolojan a spus totul despre celebrul episod „Dragă, Stolo…”

Am avut două motive pentru a renunța – o operație grea, dar reușită, motiv pentru care îi mulțumesc doctorului Sinescu. Au știut foarte puțini oameni că am probleme, pentru că eram în plin efort de campanie.

ADVERTISEMENT

Iar al doilea motiv, faptul că Băsescu câștigase pentru a doua oară Primăria București. Am mers cu el în campanie și am văzut popularitatea lui dar și cum se adresa contracandidaților.

Era mai incisiv, mai agresiv, veleități care mie îmi lipseau. La un moment dat a spus ”dau de pământ cu Adrian Năstase!”. Din gura mea asemenea lucruri sunau comic, dar el era un luptător politic foarte dur”, a dezvăluit Theodor Stolojan, convins că pasul făcut atunci a influențat soarta țării.

ADVERTISEMENT

Am contribuit la o schimbare importantă în destinul României. Totuși, o competiție între mine și Adrian Năstase cred că ar fi dat câștig de cauză lui, deci țara revenea în mâna celor de la PSD.

Am luat decizia de a candida abia după ce am discutat cu Isărescu, la vremea aceea premier. L-am întrebat dacă vrea să candideze, noi l-am fi susținut, iar el trebuia să se afișeze cu PNL și nu cred că ar fi dorit.

ADVERTISEMENT

După aceea, pe 15 august 2000, am anunțat că voi candida eu. Decizie care a influențat voturile, iar Ion Iliescu a câștigat alegerile. Totuși, nu cred că puteam să-l învingem pe Iliescu. Toate sondajele arătau că Iliescu va câștiga.

Eu am intrat în PNL tocmai în ideea contraponderii la PSD. Totuși, cât timp am fost ministru de Finanțe am avut sprijinul lui Iliescu în absolut toate deciziile. Toate deciziile le luam numai după ce discutam cu el, care avea oricum discuții cu Isărescu și Roman.

Alegerile libere erau garanția că România poate fi o țară liberă. La momentul 2000 Iliescu avea cea mai mare încredere din partea populației.

Eu nu am făcut campanie electorală, ci am fost într-un fel de comitet. În 1991 și 1992, cât timp am fost premier, am simțit sprijinul din partea lui”, a mai spus fostul premier.

ADVERTISEMENT