News

Cum a cunoscut-o Dominic Fritz pe soția sa? Lucruri mai puțin știute despre primarul Timișoarei

Născut în Germania, școlit în țara natală, Marea Britanie și Franța, îndrăgostit la Paris, primar în România, Dominic Fritz se autointitulează un personaj multicultural
26.04.2024 | 16:38
Cum a cunoscuto Dominic Fritz pe sotia sa Lucruri mai putin stiute despre primarul Timisoarei
Dominic Fritz candidează pentru un nou mandat de primar al Timișoarei Sursa foto: USR
ADVERTISEMENT

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, este născut în Germania, într-un sat din Munții Pădurea Neagră, într-o familie cu 8 copii. A făcut studii în Marea Britanie, Germania și Franța și a fost funcționar public în Germania.

Lucruri mai puțin știute despre primarul Timișoarei

Totuși, inima i-a rămas la Timișoara, unde a venit pentru prima oară când era adolescent, ca voluntar la o casă de copii. În 2020 a devenit primarul orașului Timișoara, după o campanie în care a bătut stradă cu stradă și a vorbit cu timișorenii.

ADVERTISEMENT

Dominic Fritz a povestit care a fost momentul în care a știut că s-a îndrăgostit de Timișoara și ce l-a motivat să devină primarul orașului de pe Bega în 2020.

„Au fost multe momente, dar cumva îmi amintesc o călătorie de acum zece ani cu tramvaiul 3 în Timișoara. În spatele meu, în tramvai, două doamne în vârstă vorbeau în maghiară, cred.

ADVERTISEMENT

A mai urcat o doamnă și imediat au schimbat limba și au început să vorbească în germană. Apoi a venit încă o doamnă și au schimbat iar și au vorbit română. Atunci am zis: asta e orașul în care mă simt acasă – multicultural!

Am văzut potențialul Timișoarei. Am văzut că Timișoara are toate ingredientele, are oamenii, are resursele, ideile pentru a deveni unul dintre cele mai atractive orașe în Europa, dar am văzut și că suntem cumva capturați de o administrație provincială, cu un primar care cumva se înconjura doar de niște oameni ciudați, despre care între timp știm că au fost corupți.

ADVERTISEMENT

Și am zis că trebuie să schimbăm asta și vreau să pun și eu umărul și până la urmă timișorenii au decis să pun numărul din funcția de primar. Dar cred că e un proiect, o misiune la care trebuie să participăm cu toți, indiferent în ce funcție”, spune Dominic Fritz într-un comunicat de presă transmis de USR.

 

Edilul Timișoarei, candidat al Alianței Dreapta Unită pentru un nou mandat, a ales să dezvălui câteva lucruri mai puțin cunoscute despre sine și familia sa.

ADVERTISEMENT

Amintirea preferată din timpul facultății

Edilul a povestit care este amintirea sa preferată din timpul facultății și ce făcea în rarele ocazii când chiulea de la cursurile de dimineață.

„E dificil să aleg o singură amintire, sunt atât de multe. A fost un moment foarte fericit când am luat examenul la statistică, cu brio. Aveam un profesor de care nu mi-a plăcut deloc, dar foarte deștept.

Întotdeauna m-a fascinat chestia asta de a întâlni oameni diferiți, cu alte idei și cumva să învăț ceva de la ei, chiar dacă nu neapărat întotdeauna reușesc să mă convingă de ceva. (…)

Nu prea am chiulit, dar uneori recunosc că am mai chiulit de la cursurile de dimineață, de la 8:00, ca să dorm mai mult.

Dar de obicei nu prea am chiulit pentru că am avut norocul să am cursuri și seminarii și conferințe foarte interesante, în toate cele trei țări în care am studiat, și de obicei mergeam cu multă plăcere la facultate”, a povestit Dominic Fritz..

Întâlnirea cu soția sa

De anii studenției se leagă întâlnirea cu soția sa, care de la parteneră de proiect i-a devenit parteneră de viață. Cei doi au o fetiță, iar timpul edilului Timișoarei se împarte între munca de la primărie și schimbatul scutecelor.

„Tot la facultate, la Paris, în orașul iubirii (a cunoscut-o pe soția sa n.r.). În prima zi de facultate, la primul curs, proful a zis că face echipe de câte două persoane pentru a scrie o lucrare pe diferite teme.

A citit o temă, mie mi s-a părut interesantă, am ridicat mâna și o tânără a ridicat și ea mâna, am făcut echipă, am scris această lucrare împreună și acum suntem căsătoriți.

După care viețile noastre profesionale ne-au despărțit, ea a ajuns ca angajat ONU să lucreze timp de zece ani în zone de calamități și conflict, pe posturi în Republica Democrată Congo, în Haiti, în Irak şi, în ultimii doi ani, în Republica Centrafricană.

A aflat că este însărcinată cu fetița noastră Maya în Republica Centrafricană unde a făcut parte din echipa care a coordonat răspunsul ONU la pandemie, într-o ţară aflată în război civil, cu un sistem medical aproape inexistent.

Nu cunosc o altă fiinţă umană mai curajoasă, tenace şi inteligentă. (…)

Ar fi frumos dacă aș mai avea timp liber. Acum ori sunt la primărie, ori schimb scutece. Dar, la fel ca și mulți alții, îmi place din când în când să mă uit la un serial bun pe Netflix sau să cânt la pian.

În mod normal ar trebui să zic că îmi place și să citesc o carte bună din când în când, dar nu am mai reușit să citesc în ultimul timp, din păcate.

Nu știu dacă mai e ceva ascuns despre mine. Faptul că îmi place să fac muzică, să cânt, chiar să dirijez, cred că nu mai este un lucru ascuns.

Știu să fac traduceri simultane, în engleză, germană, română. N-am mai făcut-o de mult timp, dar la un moment dat puteam să o fac și chiar îmi plăcea”, a mai spus Dominic Fritz.

Dominic Fritz
Dominic Fritz și soția sa Yiran Lin Sursa foto: USR

Dominic Fritz este un admirator al lui Nelson Mandela pe care îl enumeră printre cei care îi sunt modele în viață, dar spune că în fiecare zi încearcă să găsească modele printre oamenii obișnuiți.

„Am multe modele. L-am admirat întotdeauna foarte mult pe Nelson Mandela, pentru faptul că a stat 30 de ani la închisoare și apoi a găsit puterea nu doar să ajungă președinte, ci să devină un președinte care a împăcat o țară cu o istorie foarte dificilă, în Africa de Sud.

Deci aș spune că e unul dintre modelele mele. Dar încerc să găsesc în fiecare zi câte un model și în oameni obișnuiți care mă impresionează cu câte ceva”, a explicat edilul.

De ce a ales USR

„Pentru că USR este pentru mine singurul răspuns la întrebarea cum putem să schimbăm lucrurile în România prin politică.

Bineînțeles că putem să schimbăm lucrurile și prin alte căi, în societate civilă, în presă, prin sport, prin cultură, prin educație, dar până la urmă într-o democrație trebuie să schimbăm lucrurile printr-un mijloc politic, cu un partid.

Cred că USR este singurul partid care poate să nască o nouă generație de politicieni, care se gândesc la binele țării, la binele orașului și nu la tot felul de combinații pe care le cunoaștem cu toții.

De aceea am intrat atunci în USR și sunt încă un membru USR foarte entuziasmat și mă bucur că USR atrage din ce în ce mai mulți oameni de calitate și în Timișoara și în România”, spune Dominic Fritz.

Mesaj pentru tinerii care vor să intre în politică

Primarul Timișoarei le-a transmis un mesaj tinerilor care și-ar dori să se implice în politică, dar care au impresia că nu pot schimba nimic.

„Fiecare generație de tineri a trebuit să se lupte ca să se schimbe lucrurile în bine. Pentru că nimeni nu îți dă puterea, trebuie să ți-o iei. Și pentru astea tinerii trebuie să se organizeze. De unul singur, nu poți să schimbi ceva.

Chiar dacă ești președintele țării, chiar dacă ești primar, nu reușești singur. Ai nevoie de o echipă, ai nevoie de oameni. Pentru asta întotdeauna ai nevoie să și asculți și uneori să nu meargă lucrurile exact așa cum îți dorești tu.

Cred că calitatea cea mai importantă pentru a schimba lucrurile este tenacitatea. Dar dacă vrei cu adevărat să schimbi ceva, nu merge peste noapte și trebuie să fii tenace și să vezi exact care este obiectivul”, le-a transmis edilul.

”Timișoara trebuie să facă o alegere foarte importantă”

Nu în ultimul rând, Dominic Fritz le-a transmis un mesaj timișorenilor, cărora le-a spus că îi așteaptă o alegere extrem de importantă pentru viitorul urbei lor

„Eu am în fiecare zi multe mesaje pentru timișoreni. Timișoara, într-adevăr, în anul acesta trebuie să facă o alegere foarte, foarte importantă și alegerea este destul de clară.

Dacă vrem să continuăm pe un drum de modernizare, un drum european, un drum în care orașul are ambiții mari și reușim ca o comunitate să ne mobilizăm sau dacă vrem să ne întoarcem la cum a fost în trecut, la o primărie închisă, la o administrație provincială și coruptă, care face lucrurile pentru un grup mic de oameni.

Eu am multă încredere că timișorenii vor lua o decizie înțeleaptă pentru continuarea drumului european. Așa e democrația, decizia este în mâinile lor și de aceea e important ca fiecare dintre noi să se implice în acest an electoral”, le-a transmis Fritz locuitorilor orașului de pe Bega.

Material susținut de USR

ADVERTISEMENT