News

Cum a evoluat epidemia de coronavirus din ţară în ultima săptămână. Care a fost cea mai afectată grupă de vârstă

05.05.2020 | 15:35
Cum a evoluat epidemia de coronavirus din tara in ultima saptamana Care a fost cea mai afectata grupa de varsta
ADVERTISEMENT

Toată lumea așteaptă ca România să intre pe o pantă descendentă în ceea ce privește evoluția cazurilor de COVID-19. Ministrul Sănătății susține că deocamdată țara noastră se află într-o faza de platou, cu un număr mediu de peste 300 de noi cazuri pe zi.

Cum a evoluat epidemia de coronavirus din ţară în ultima săptămână

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, susține că se așteaptă ca România să înregistreze o scăderea a cazurilor după data de 10 mai. În acest moment, la noi există 13.837 de infecții de coronavirus, cu 5425 dintre ele fiind vindecate.

ADVERTISEMENT

În ultima săptămână, 39,4% din cazurile înregistrate au fost în județele Suceava, București, Cluj, Bacău și Vrancea. 1 din 7 cazuri noi au fost înregistrate la cadrele medicale. În cazul deceselor, peste 87,7% dintre cei decedați aveau cel puțin o comorbiditate.

Scădere de cazuri în ultima săptămână! Suntem pe panta descendentă?

În ultima săptămână, intervalul de vârstă cu cel mai mare număr de infectări a fost 40-49 de ani, în aproape 25% din cazuri. Cel mai mare număr de decese a fost în cadrul grupei de vârstă 60-69 de ani, 30% dintre cei decedați fiind din această categorie de vârstă.

ADVERTISEMENT

Din fericire, în săptămâna 27 aprilie – 3 mai se înregistrează o scădere a noilor infecții de COVID-19. Astfel, scăderea este de 500 de cazuri, de la 2500 în săptămâna 20-26 aprilie la puțin peste 2000 de cazuri în ultima săptămână.

Cum a evoluat epidemia de coronavirus din ţară în ultima săptămână. Care a fost cea mai afectată grupă de vârstă
Cum a evoluat epidemia de coronavirus din ţară în ultima săptămână. Care a fost cea mai afectată grupă de vârstă

“N-avem o dovadă că este curba descendentă, deci probabil să suntem acolo”

Specialiștii susțin că vom putea observa scăderea în momentul în care facem media săptămânală. Și vestea bună este că în ultima săptămână au fost înregistrate mai puține cazuri de infecții de coronavirus:

ADVERTISEMENT

“Nu e important ce se întâmplă de pe o zi pe alta. Ați văzut că sunt variații destul de mari. Și aici ține și de raportare. În situația de față chiar e o diferență de raportare: sâmbătă au fost mult mai puține cazuri (165) față de duminică (431).

Și atunci trebuie să facem o medie. Părerea mea este că lucrurile stau în felul următor: facem o medie la nivelul unei săptămâni și comparăm cu ce a fost înainte. N-avem o dovadă că este curba descendentă, deci probabil să suntem acolo, undeva la nivelul platoului cu dinții de fierăstrău, cu variații mai mici sau mai mari.

ADVERTISEMENT

Ține de câte teste se fac, de cum se face raportarea. Degeaba avem un număr de teste astăzi, dacă e clar că rezultatele acelor teste vor veni peste o zi sau două. Eu cred în felul următor: că ar trebui noi toți să ne uităm la cifre.

E clar că acele măsuri de relaxare vin după ce avem una-două săptămâni cu cifre mai bune. Și putem să ne uităm, facem o medie și știm singuri când o să fie acea relaxare”, a spus Adrian Marinescu la Digi 24.

 

ADVERTISEMENT