News

Cum a fost înșelată o femeie din Alba de un ”medic” din Orientul Mijlociu. A plătit 300 de euro fără să stea pe gânduri

O femeie din Alba a căzut victimă unor escroci online, fiind convinsă să plătească o sumă considerabilă de bani pentru a primi în schimb un premiu valoros.
28.02.2024 | 16:25
Cum a fost inselata o femeie din Alba de un medic din Orientul Mijlociu A platit 300 de euro fara sa stea pe ganduri
Cum a fost înșelată o femeie din Alba de un ”medic” din Orientul Mijlociu. A plătit 300 de euro fără să stea pe gânduri. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a dat drumul unei campanii de informare prin care le atrage din nou atenția cetățenilor să nu mai fie naivi și să nu mai cadă în plasa hoților. Drept exemplu, cei de la IPJ Alba au prezentat două cazuri concrete de victime ale escrocheriilor online, ambele din Alba.

Cum a fost înșelată o femeie din Alba de un ”medic” din Orientul Mijlociu

Așadar, primul caz este al unei femei din Alba Iulia, care a căzut în capcana unui așa zis joc online, care promitea câștiguri foarte mari. Inițial, femeia a fost informată că a câștigat 300.000 de euro. Ulterior, aceasta a fost rugată să plătească o taxă de înregistrare de 250 de lei, după care a fost convinsă să mai plătească 500 de lei pentru o ipotetică ”oprire la vamă a premiului”.

ADVERTISEMENT

Ar fi realizat în cele din urmă că este vorba despre un caz clasic de înșelătorie, astfel că a sunat la 112. Un alt caz, la fel de grav, este cel al unei femei din Sebeș care a fost contactată de un presupus medic din Orientul Mijlociu. Acesta i-a promis că-i trimite un colet cu bijuterii, pentru că avea nevoie disperată de ajutor.

În schimb, ”medicul” i-a cerut femeii să plătească o taxă de 332 de euro pentru ”trecerea frontierei” în cazul acestui colet. După mai bine de o săptămână de așteptare, după ce a plătit această taxă fără să stea prea mult pe gânduri, femeia și-a dat seama că a fost înșelată. În ambele cazuri prezentate prejudiciul este aproape imposibil de a fi recuperat.

ADVERTISEMENT

Tot mai multe forme de înșelăciune în România, în care cad plasă românii

În România există tot mai multe feluri de înșelăciune, majoritatea pe internet, în contextul în care multe persoane sunt naive și caută rapid metode să se îmbogățească. Fără să-și pună prea multe semne de întrebare, acești oameni par dispuși să facă orice li se cere, astfel că în final rămân cu buza umflată și cu multe plângeri la Poliție.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertiza, astfel, în luna decembrie 2023, că tot mai multe tipuri de fraude cu investiții, denumite investment frauds, sunt ”la modă” în România. Autoritățile vorbesc despre tranzacții cu acțiuni fictive, criptomonede inexistente sau diverse scheme piramidale sau produse financiare fictive.

ADVERTISEMENT

În toate aceste cazuri infractorii le promit oamenilor că îi vor îmbogăți rapid, deși e evident că nu se pune problema. De cele mai multe ori oamenilor le este cerut să plătească sume ”modice” de bani, comparativ cu câștigurile promise. ”Aceste fraude pot fi devastatoare pentru cei care le cad pradă, lăsându-i cu buzunarele goale şi visurile spulberate”, atrage atenția Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).

”Investiţia constă în achiziţionarea de cryptomonede şi transferarea acestora către portofelele electronice indicate de către autori. Sumele respective apar apoi in contul victimei deschis pe acele platforme de investiţii”, mai precizează reprezentanții DNSC. Aceste cazuri seamănă izbitor de mult cu cele prezentate de IPJ Alba.

ADVERTISEMENT

Și aici, oamenilor le este cerut mereu să facă o plată pentru, ca mai apoi, să poată beneficia de câștiguri fictive. ”Autorii încearcă să convingă victimele că, pentru a beneficia de acel profit, trebuie să transfere mai multe sume de bani, sub pretexte precum: taxe de retragere, garanţii transferuri, amenzi etc”, mai avertizează specialiștii.

ADVERTISEMENT