News

Cum a fost înșelat un bătrân din Alba. Hoții l-au lăsat fără 94.000 de lei

Un bătrân din Alba a rămas fără agoniseala de o viață, după ce a căzut pradă unor escroci care l-au convins să îi lase să îi instaleze o aplicație dubioasă pe telefon.
15.02.2024 | 17:34
Cum a fost inselat un batran din Alba Hotii lau lasat fara 94000 de lei
Cum a fost înșelat un bătrân din Alba. Hoții l-au lăsat fără 94.000 de lei
ADVERTISEMENT

Bărbatul a rămas, așadar, fără 94.000 de lei, după ce a fost sunat de mai mulți bărbați care spuneau că reprezintă o platformă de protejare a populației. Aceștia i-au propus să investească o sumă de bani pentru a-i ajuta pe acei români aflați în dificultate, cu promisiunea că banii se vor întoarce cu dobândă.

Cum a rămas un bătrân din Alba fără 94.000 de lei

Infractorii i-au explicat că tot ce trebuie să facă e să trimită o sumă de bani, la alegere, pentru ”susținerea financiară a țării”. Ar fi primit ulterior mai multe beneficii financiare, inclusiv dividende. Totuși, ca întreaga schemă să fie completă, pensionarul a fost convins să-și instaleze pe telefon o aplicație, conform Ziare.com.

ADVERTISEMENT

Această eroare le-a acordat acces deplin infractorilor pe telefonul victimei. Așadar, în scurt timp aceștia au făcut două tranzacții în valoare totală de 94.000 de lei, din contul de economii al vârstnicului spre două conturi necunoscute.

Polițiștii au intrat acum pe fir și au deschis o anchetă sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. Din păcate, așa cum se întâmplă de obicei în astfel de cazuri, șansele ca bătrânul șă-și mai recupereze vreodată prejudiciul sunt nule.

ADVERTISEMENT

Tocmai de aceasta, pentru a evita astfel de situații nedorite, polițiștii le recomandă oamenilor să nu discute niciodată cu persoane necunoscute, mai ales când vine vorba de bani sau lucruri asemănătoare. ”Nu se dați curs anunțurilor sau îndemnurilor venite de la persoane necunoscute, referitoare la realizarea de investiții, achiziții de acțiuni, criptomonede etc”, arată polițiștii.

Tot mai mulți români cad pradă înșelăciunilor de tip informatic

Și mai evident, oamenilor le este transmis să nu ”instaleze niciodată pe telefon aplicații care oferă acces de la distanță unei terțe persoane”. Totodată, trebuie ținut minte să nu fie instalate niciodată aplicații ”prin care se oferă posibilitatea realizării unor investiții de capital”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, oamenilor le este sugerat să fie ”suspicioși când, din senin, li se promit beneficii financiare! Nu uitați! Escrocii au o capacitate de convingere mare!”. La finele anului 2023, reprezentanții Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) îi avertizau pe români că infractorii au tot mai multe metode ingenioase pentru a păgubi persoanele naive.

Majoritatea infracțiunilor implică tranzacții cu acțiuni fictive sau criptomonede inexistente, precum și scheme piramidale sau produse financiare fictive. De cele mai multe ori victimelor li se promite că se vor îmbogăți foarte rapid, astfel că oamenii cad ușor în plasă.

ADVERTISEMENT

Din păcate, în realitate oamenii rămân fără bani. ”Investiţiile online au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, dar această creştere a dat naştere şi unui fenomen periculos: fraudele cu investiţii.

Aceste fraude pot fi devastatoare pentru cei care le cad pradă, lăsându-i cu buzunarele goale şi visurile spulberate”, atenționau reprezentanții Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).

ADVERTISEMENT