News

Cum a scăpat un român de grija facturilor. A redus costurile la gaze și curent cu 80%

Un român a scăpat definitiv de grija facturilor la curent și gaze. După o investiție destul de consistentă, acesta plătește cu 80% mai puțin.
16.01.2023 | 20:30
Cum a scapat un roman de grija facturilor A redus costurile la gaze si curent cu 80
Cum și-a redus un român facturile cu 80%. Cetățeanul a investit bani în panouri fotovoltaice. Sursa foto: captură Antena 3 / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Facturile la curent și gaze naturale au explodat în ultimele luni. Tot mai mulți români se plâng de tarifele uriașe. Pe de altă parte, există și cetățeni care au scăpat de aceste griji lunare.

Cum și-a redus un român facturile cu 80%. Cetățeanul a investit bani în panouri fotovoltaice

În această a doua categorie a cetățenilor privilegiați în această perioadă grea se află și Alexandru, un cetățean care a investit în soluții alternative de energie.

ADVERTISEMENT

Bărbatul este proprietarul unei case de aproximativ 300 de metri pătrați. Încă din luna mai a anului 2022, acesta a dotat-o cu panouri fotovoltaice, dar și cu o pompă de căldură.

Suma investită de cetățean nu este deloc una mică, însă beneficiile sunt mult mai mari, spune el, și se pot amortiza în timp.

ADVERTISEMENT

În prezent, familia bărbatului are doar costuri infime cu gazul utilizat pentru a găti mâncare. De costul pentru curent nici nu mai poate fi vorba.

”12.400 de euro panourile fotovoltaice și 6.000 de euro pompa de căldură. Foarte mulțumit. Principalul beneficiu e că nu mai am grija facturilor. La pensie te cam gândești la facturi.

ADVERTISEMENT

Spre exemplu, anul trecut am dat 1.400 de euro. Acum nu plătesc decât gazele pentru ce gătim 50-60 de lei pe lună”, spune Alexandru, pentru Antena 3 CNN.

Veste bună pentru cetățeni: TVA redus la 5% pentru fotovoltaice și pompe de căldură, legea a fost promulgată

Cetățenii care vor să urmeze exemplul lui Alexandru și să-și monteze astfel de soluții alternative pentru energie au primit recent o veste excelentă de la autorități.

ADVERTISEMENT

Joia trecută, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care reduce TVA de la 19% la 5% pentru pompele de căldură, panourile fotovoltaice şi panourile solare termice. Această măsură se aplică pentru persoane fizice și instituții, iar firmele sunt excluse.

În vara anului trecut, un proiect de lege pentru reducerea TVA la 5% la pompele de căldură, panourile fotovoltaice şi panourile solare termice a fost depus în Parlament.

Scopul actului normativ este încurajarea cetățenilor să investească în metode alternative de producţie a energiei şi să îşi reducă astfel consumul din reţeaua naţională.

ADVERTISEMENT