News

Veste bună pentru bucureşteni! Ce cartier din Capitală va beneficia de panouri fotovoltaice subvenţionate de primărie

Zece blocuri din Cartierul Aviaţiei vor beneficia de panouri fotovoltaice subvenţionate de primărie. Acestea vor fi dotate cu tehnologie modernă de încălzire.
13.01.2022 | 11:45
Veste buna pentru bucuresteni Ce cartier din Capitala va beneficia de panouri fotovoltaice subventionate de primarie
Programul va fi implementat in Sectorul 1 în perioada 2022-2023 si va fi extins pentru toate blocurile reabilitate termic conectate la Termoenergetica. Sursa foto: Primăria Sectorului 1
ADVERTISEMENT

“Termoficare de la soare” este un program pilot lansat de Primăria Sectorului 1 din Capitală care se adresează asociațiilor de locatari din zonă care sunt reabilitate termic. Într-o primă etapă, proiectul va fi implementat doar la 10 blocuri, selectate dintr-un număr de 74 înscrise până în prezent, din Cartierul Aviației, perimetrul cel mai grav afectat de lipsa repetată a energiei termice livrate de Termoenergetica. Acesta a fost ales din cauza felului în care este construită rețeaua de termoficare a Termoenergetica, întrucât, – susțin autoritățile – aici este un “capăt de rețea” unde sunt semnalate cele mai multe avarii și întreruperi de furnizare. Selecția asociațiilor s-a realizat pe baza unor criterii cum ar fi: numărul de persoane înregistrate la întreținere, numărul total de copii (până în 14 ani) din imobil, costul cu încălzirea pe persoană din bloc sau temperatura medie a agentului termic livrat.

Implementarea sistemului amintit va fi realizată până la finalul anului următor și va fi extinsă la nivelul întregului sector, pentru toate blocurile reabilitate termic, conectate la sistemul centralizat de termoficare prin Termoenergetica, prin care administrația locală a Sectorului 1 și-a propus încălzirea locuințelor racordate la Termoenergetica în sezonul rece și furnizarea de apă caldă menajeră pe toată perioada anului prin intermediul pompelor de căldură și a panourilor fotovoltaice. Aici vor fi instalate pompe de căldură aer-apă sau sol-apă, în funcție de situația din teren, și vor fi montate panouri fotovoltaice pe terasele blocurilor, fără să fie afectată instalația internă de încălzire sau terasa blocului.

ADVERTISEMENT

Specialiștii menționează că nu există riscul ca terasa blocului să fie afectată deoarece vor fi folosite sisteme de montaj de tipul “Free Standing”, sistem este omologat și certificat la nivel internațional, prin care nu se găurește plafonul, iar panourile fotovoltaice nu vor afecta acoperișul întrucât greutatea întregului sistem este de aproximativ 25 de kg/mp, încadrându-se în limitele constructive ale unui imobil. Pompele de căldură au o eficiență medie de 300-400%, convertind energia electrică și căldura ambientală în energie termică utilizabilă (agent termic la temperaturi ridicate). Panourile fotovoltaice alimentează cu energie electrică pompa de caldură iar aceasta produce atât apă caldă menajeră cât și agent termic pentru încălzire iar primăria precizează că toate operațiunile pentru instalarea sistemului au loc în spatii comune, sunt minim invazive și nu implică lucrări în apartamentele individuale.

Asociațiile de proprietari vor putea alege oricând modul de folosire al sistemului de încălzire

În cadrul proiectului amintit, de exemplu, pentru asigurarea energiei termice pentru o scară de bloc de 10 etaje, cu 40 apartamente, costul estimat este de aproximativ 600.000 lei, rezultând un cost pentru fiecare apartament de 15.000 lei din care Primăria își propune să susțină 90% din sumă.

ADVERTISEMENT

Sistemul cuprinde două moduri de lucru, iar selectarea unei variante se poate face oricând și ori de câte ori se dorește, doar prin apăsarea unui buton. Tot în orice moment, se poate verifica și costul generat de consumul din rețeaua energetică națională pentru o gestiune eficientă a costurilor. În varianta 1, sistemul de folosire poate să fie folosit gratuit. Acesta presupune ca energia produsă de sistemele solare, și doar aceasta să fie folosită, fără un aport de la rețeaua națională de distribuție de energie electrică. În această situație, sistemul nu asigură necesarul de energie termică, ci doar completează cât de mult este posibil energia livrată de Termoenergetica. În varianta 2, sistemul poate să fie folosit pentru a asigura tot necesarul de energie termică al imobilului: sistemul preia toata energia pe care o are disponibilă în sistemul centralizat de la Termoenergetica și completează necesarul până la temperatura dorită.

Înscrierile pentru următoarele etape ale programului “Termoficare de la soare” vor fi anunțate ulterior de către Primăria Sectorului 1.

ADVERTISEMENT

Panourile fotovoltaice: alternativă ecologică și facturi reduse la energie

Programul Casa Verde Fotovoltaice este un alt program ce urmărește creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional. Acesta a fost anunțat, anul trecut, de Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor. Pentru anul în curs, ministrul anunța alocarea unui buget total de 650 milioane lei.

Platforma informatică dedicată Programului Casa Verde Fotovoltaice a picat însă la nici o oră de la debutul înscrierilor, în luna decembrie 2021. AFM a anunțat suspendarea accesului, anularea dosarelor deja depuse și reluarea înscrierilor la o dată care va fi anunțată ulterior. Înscrierile vor fi reluate după rezolvarea deficiențelor aplicației informatice, la o dată care va fi stabilită și comunicată ulterior. Valoarea disponibilă pentru reluarea înscrierilor în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice este de 263.700.000 lei, iar pentru a crește șansele utilizării integrale a bugetului alocat, în aplicația informatică, se va perrmite înscrierea în limita a 150% din valoarea alocată fiecărei regiuni, a precizat Ministerul Mediului. Potrivit Ministerului Mediului, sunt luate în considerare în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice următoarele cheltuieli:

ADVERTISEMENT

a) cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp, având ca principale părţi componente: panouri fotovoltaice; invertor/invertoare; structura de susținere a sistemului; tablou electric curent continuu/curent alternativ;

b) cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice;

c) TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă încheiat între beneficiarul final şi Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Înscrierea se va face la unul dintre instalatorii validaţi care au încheiat contract de participare cu AFM, în limita procentului stabilit prin dispoziția președintelui AFM, raportat la sumele alocate regiunii în care se află imobilul pe care se implementează proiectul.

Implementarea proiectului amintit se realizează în termen de cel mult un an de la semnarea contractului de finanțare nerambursabilă, termen în care trebuie realizată instalația și încheiate formalitățile privind recepția sistemului de panouri fotovoltaice și obținerea certificatului de racordare. Monitorizarea finanţării acordate în cadrul programului, a investiţiilor realizate, precum şi a respectării condiţiilor prevăzute în prezentul ghid se face de către AFM, pe o perioadă de șase ani de la data obţinerii de către beneficiarul final a certificatului de racordare.

ADVERTISEMENT