Cum ajunge Lumina Sfântă din Ierusalim în fiecare biserică din România. Este un procedeu specific urmat de biserică de mulți ani.
Lumina Sfântă apare la mormântul lui Iisus din Ierusalim. De acolo ea este împărțită în toate țările creștin-ortodoxe din lume. În Sâmbăta Mare, patriarhul grec și clerul, alături de patriarhul armean și episcopul copților încep procedurile.
Aceștia înconjoară de trei ori Sfântul Mormânt și cântă imnuri. Patriarhul Ortodox al Ierusalimului citește rugăciunea pentru pogorârea sfintei lumini și intră singur în mormânt. Acesta este examinat pentru a nu avea asupra sa mijloace de aprindere.
Când acesta intră în mormânt, o candelă de la mormântul sfânt este aprinsă cu Lumină, iar apoi patriarhul iese și aprinde alte 33 de candele.
După ce o împarte celor prezenți, membrii ai delegațiilor din țările creștin-ortodoxe, aceștia pleacă înapoi spre casă cu flacără sfântă.
Este apoi de datoria fiecărei parohii să se ocupe de distribuirea către toate parohiile naționale și apoi către fiecare biserică în parte. La miezul nopții, Lumina Sfântă este adusă în fața credincioșilor.
La noi în țară, cel care merge să ia Lumina Sfântă de la Ierusalim este de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.
Acesta va fi așteptat pe Aeroportul Otopeni de delegații eparhiilor Patriarhiei Române. Centrele epahiale, prin protopopiate, vor fi cele care vor da Lumina Sfântă de la Ierusalim fiecărei parohii din țară.
“Părintele Patriarh Teofil al III-lea al Ierusalimului va sluji în Sfântul Mormânt, ca de obicei, la Slujba cea Mare, care are loc la miezul zilei de sâmbătă, va primi Lumina Sfântă și apoi, această Lumină Sfântă de la Ierusalim va pleca prin reprezentantul nostru, părintele Teofil Anăstăsoaie, superiorul Așezămintelor Românești de la Ierusalim.
Acesta va lua Lumina Sfântă de la ușa Sfântului Mormânt al Domnului, apoi va merge spre aeroport”, a explicat părintele Vasile Ioana la Radio România Actualități.