News

Cum ar putea arăta Guvernul după rotativa din luna mai. Patru portofolii vor avea alți miniștri

Potrivit înțelegerii încheiate între PNL și PSD la formarea coaliției, social-democrații vor prelua în mai 2023 șefia Guvernului, concomitent cu un schimb de ministere.
13.01.2023 | 09:33
Cum ar putea arata Guvernul dupa rotativa din luna mai Patru portofolii vor avea alti ministri
Liderii celor trei partide de coaliție vor schimba configurația guvernului în mai 2023/ Foto: Inquam Photos - George Călin
ADVERTISEMENT

Momentul politic al anului 2023 va avea loc în luna mai, atunci când Nicolae Ciucă urmează să demisioneze din funcția de prim-ministru pentru a face loc unui social-democrat. Concomitent, se va face și un schimb de ministere astfel că în viitorul guvern ar putea să apară și fețe noi.

PNL și UDMR nu vor renegocierea acordului

La încheierea acordului prin care s-a format coaliția guvernamentală dintre PNL și PSD, având UDMR ca al treilea partener, s-a decis ca liberalii să păstreze șefia Guvernului până în anul 2023, când ar urma să fie preluată de PSD. În compensare, liberalii ar urma să primească un post de vicepremier și șefia Secretariatului General al Guvernului (SGG).

ADVERTISEMENT

Apoi la conducerea a două ministere deținute în momentul de față de către PSD – Finanțele și Transporturile – vor fi numiți liberali, în timp ce social-democrații vor prelua portofoliile Investițiilor și Proiectelor Europene și pe cel al Justiției.

Aceasta este varianta convenită inițial, pe care PNL o agreează și în momentul de față. Purtătorul de cuvânt Ionuț Stroe a afirmat, joi, că liberalii nu doresc renegocierea acestui acord. „Avem un document în baza căruia funcţionăm şi ar fi păcat să ne abatem şi să reîncepem discuţii politice, renegocieri şi lucruri care pot periclita stabilitatea într-un moment extrem extrem de important pentru ţară”, a declarat Stroe.

ADVERTISEMENT

O poziție asemănătoare are și UDMR, deși Uniunea se află într-o altă postură decât celelalte două partide de guvernământ. Kelemen Hunor a subliniat că UDMR nu este parte a acordului de rotație dintre liberali și social-democrați, liderul Uniunii precizând doar că nu își dorește o renegociere a portofoliilor mai largă, care să includă și domeniile gestionate de reprezentanți ai comunității maghiare.

Lucrurile sunt extrem de simple. Nu trebuie complicate. Noi nu vrem să ne băgăm în rotativă. Nu am vrut de la bun început şi lăsaţi-ne în afara rotativei. Rotativa este între PSD şi PNL. Încerc să vă explic că, în acest moment, nu există nicio discuţie de a nu respecta înţelegerea semnată de liderii coaliţiei şi în rotativă UDMR nu este parte, în niciun fel”, a spus Kelemen Hunor.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, PSD ar putea cere o renegociere a acordului din 2021, deși încă nu a prezentat acest lucru ca o doleanță expresă a sa în cadrul coaliției. „Dacă în schimb se va considera de toate părţile semnatari ai acelui protocol că poate fi îmbunătăţit acel protocol semnat în noiembrie 2021, acest lucru va fi făcut”, a spus vicepremierul Grindeanu.

Marcel Ciolacu, aproape sigur de postul de premier

Astfel, dacă termenii inițiali ai înțelegerii PSD-PNL vor fi respectați, Nicolae Ciucă îi va lăsa locul lui Marcel Ciolacu pentru postul de premier. Liderul PSD s-a pronunțat în repetate rânduri pentru evitarea pe viitor a situației în care premierul nu este și liderul partidului din care face parte întrucât acest lucru riscă să genereze, iar uneori acest lucru s-a și întâmplat, conflicte între conducerea de partid și Palatul Victoria. „Categoric că nu voi refuza funcția de prim-ministru la rotație. În acest moment există această decizie, când am mers la Cotroceni, ca eu să merg pentru funcția de prim-ministru”, spunea Marcel Ciolacu în noiembrie 2022, la o emisiune B1 TV.

ADVERTISEMENT

În ce privește domeniul justiției, PSD a epurat din rândurile sale pe cei trei juriști care i-au stat alături lui Liviu Dragnea în timpul precedentei guvernări: Florin Iordache, Eugen Nicolicea și Șerban Nicolae. După dispariția de pe scena politică a celor trei personaje controversate, șanse mari să ocupe portofoliul Justiției le-ar avea senatorul Robert Cazanciuc, care a mai ocupat această funcție în perioada aprilie 2013 – noiembrie 2015. Printre potențialii candidați ar mai fi și Simona-Maya Teodoroiu, care a fost judecător al Curții Constituționale până în 2019, iar din 2020 este deputat PSD. Nu ar trebui exclusă nici varianta numirii Laurei Vicol, ținând seama că aceasta ocupă în momentul de față președinția Comisiei juridice din Camera Deputaților.

Grindeanu ar putea să primească un alt portofoliu

La Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), varianta cea mai probabilă ar fi prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, care ar urma să piardă portofoliul Transporturilor în favoarea unui liberal. Șansele sale sunt cu atât mai mari cu cât are deja experiență guvernamentală vastă și este un colaborator apropiat al lui Ciolacu.

În tabăra liberalilor, este în joc funcția de vicepremier lăsată vacantă de PSD. Este puțin probabil ca Ciucă să preia o funcție inferioară celei deținute acum astfel că funcția ar putea fi ocupată de unul dintre miniștrii liberali aflați deja în funcție, pe modelul social-democraților care i-au încredințat lui Grindeanu și funcția de ministru al Transporturilor și pe cea de vicepremier. O posibilă variantă ar fi Lucian Bode care, ca prim-vicepreședinte, are cea mai înaltă funcție în partid dintre toți miniștrii PNL.

Este greu de anticipat care va fi viitorul secretar general al Guvernului întrucât, deși domeniul nu necesită o specializare anume, este foarte important prin prisma fondurilor enorme pe care le gestionează. Dacă funcția nu va fi acordată unui liberali de prim rang, o soluție ar fi avansarea lui Lucian Rusu, actual secretar general adjunct, care are avantajul susținerii organizației de Iași, una dintre cele mai puternice ale partidului, în pofida problemelor penale pe care le au primarul de Iași Mihai Chirica și președintele CJ Iași Costel Alexe.

Incertitudine la Transporturi

La Transporturi, există două variante cu probabilitate mai mare. Una ar fi mutarea lui Lucian Bode de la Interne la Transporturi, portofoliu pe care l-a deținut și în guvernul condus de Ludovic Orban, caz în care ar trebui făcută o altă propunere pentru MAI. Alte două variante ar fi Alin Nica, vicepreședinte PNL pe domeniul Infrastructură de Transport, însă doar dacă Nica ar fi dispus să renunțe la președinția CJ Timiș, variantă puțin probabil, sau Toma Petcu, fost ministru al Energiei în guvernul Grindeanu și actual șef al Comisiei de transporturi din Senat.

Prin rotativă, liberalii ar urma să preia și Ministerul de Finanțe. Ultimii doi liberali care au ocupat această funcție – Florin Cîțu și Dan Vîlceanu – sunt în conflict deschis cu conducerea partidului astfel că ies din calcul. Un alt fost ministru de Finanțe, senatorul Alexandru Nazare, și-a pierdut funcția în urma unui conflict cu premierul Cîțu, însă aceasta nu înseamnă că este neapărat agreat de actuala conducere. În aceste condiții, posibile soluții sunt mutarea lui Sebastian Burduja de la Cercetare, Inovare și Digitalizare la Finanțe, Burduja având studii economice solide în străinătate  precum și experiență în acest minister, în care a activat ca secretar de stat în guvernul Orban.

Alte două variante ar fi deputatul Bogdan Huțucă, ce are experiență profesională în domeniu inclusiv ca vicepreședinte ANAF. De asemenea, Huțucă este președintele PNL Constanța, una dintre cele mai puternice organizații județene ale partidului. Un alt posibil ministru de Finanțe din partea PNL ar putea fi Lucian Heiuș, actualul președinte al ANAF.

ADVERTISEMENT
Ședință de urgență la Rapid » Ce urmează după eșecul lamentabil cu FC...
Ședință de urgență la Rapid » Ce urmează după eșecul lamentabil cu FC Botoșani
Putin ar fi decis să abandoneze negocierile de pace și să zdrobească Ucraina...
Putin ar fi decis să abandoneze negocierile de pace și să zdrobească Ucraina după incursiunea în Kursk: „Un război fără reguli”
Milionarul din presa sportivă care s-a îmbogățit peste noapte. Povestea sumei enorme câștigate...
Milionarul din presa sportivă care s-a îmbogățit peste noapte. Povestea sumei enorme câștigate de Ovidiu Ioanițoaia cu ajutorul lui Adrian Sârbu
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani,...
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani, toate femeile visau la el. Acum pare altă persoană! Spune drept, îți dai seama cine e în poze?
Șir de evenimente astrale în octombrie. Momente de cumpănă pentru două zodii
Șir de evenimente astrale în octombrie. Momente de cumpănă pentru două zodii
Ea e Cristina, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. A lăsat-o și s-a...
Ea e Cristina, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. A lăsat-o și s-a cuplat cu Monica Bîrlădeanu. Au fost împreună 20 de ani
LOVITURĂ privind TICHETELE de MASĂ! SE DAU AMENZI
LOVITURĂ privind TICHETELE de MASĂ! SE DAU AMENZI
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani...
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Vladimir Putin nu mai e interesat de discuții de pace și vrea să...
Vladimir Putin nu mai e interesat de discuții de pace și vrea să distrugă statul ucrainean, după incursiunea soldaților Kievului în Kursk, susțin surse de la Kremlin
EXCLUSIV. Spitale modulare de 20 de milioane de euro, lăsate să zacă în...
EXCLUSIV. Spitale modulare de 20 de milioane de euro, lăsate să zacă în paragină. Construite în timpul pandemiei, acum sunt subiect de litigiu
Gestul superb făcut de Valentina Pelinel pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul...
Gestul superb făcut de Valentina Pelinel pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Totul a fost făcut public
Cum arată și cu ce se ocupă fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță....
Cum arată și cu ce se ocupă fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. Câți copii are cu femeia de care s-a îndrăgostit înainte să o cunoască pe Monica Bârlădeanu