News

Cum ar putea scăpa Ionel Arsene de pușcărie cu ajutorul CCR. Avocații italieni au sesizat din nou CEDO

Avocații italieni ai fugarului Ionel Arsene s-au plâns la CEDO că România schimbă legile pentru a-l aduce în țară pe fostul baron de Neamț.
09.02.2024 | 17:15
Cum ar putea scapa Ionel Arsene de puscarie cu ajutorul CCR Avocatii italieni au sesizat din nou CEDO
Ionel Arsene a fugit în Italia înainte să fie condamnat definitiv / Foto: George Călin / Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Alfredo Gaito și Mario Antinucci, avocații angajați de Ionel Arsene în Italia, au sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în legătură cu un ”presupus derapaj legislativ” al României.

Avocații lui Ionel Arsene cer ”măsuri urgente”, după ce legea fugarilor a fost votată în parlament

Avocații acuză România că schimbă legile ”din mers”, doar pentru a-l putea extrăda pe Ionel Arsene. Este vorba despre așa-zisă ”lege a fugarilor”, care prevede pedepse mărite pentru condamnații-fugari.

ADVERTISEMENT

În sesizarea depusă la CEDO, aceștia solicită ”să ia măsuri urgente pentru suspendarea judecății la Curtea de Apel Bari, până la definirea completă a legitimității constituționale a așa-zisei legi a fugarilor” votată de Parlamentul României”.

În noiembrie 2023, Curtea de Apel Bari a suspendat temporar predarea condamnatului Ionel Arsene, până când experții stabiliți de instanță vor efectua un raport care să confirme problemele de sănătate invocate de fostul președinte al Consiliului Județean Neamț. Decizia a fost luată după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a acceptat apelul înaintat de Ionel Arsene împotriva deciziei de condamnare.

ADVERTISEMENT

Dacă legea cade la CCR, Arsene e pe jumătate liber

În noua adresă către CEDO, Gaito și Antinucci au inclus și o copie tradusă și legalizată a sesizării formulate de Înalta Curte de Casație a României către CCR, prin care ridică probleme de constituționalitate legate de noua lege ”a fugarilor”.

Documentul arată că legea ar fi neconstituțională pentru că încalcă articolul 21 din Constituție care spune că ”părțile au drept la un proces echitabil și la soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil”. În plus, este criticat și articolul inclus în viitoare lege, potrivit căruia aceasta se aplică inclusiv fugarilor condamnați definitiv și plecați deja din țară.

ADVERTISEMENT

Doar că ”legea nu poate acționa retroactiv”, arată avocații lui Arsene, care spun că graba cu care aceasta a fost votată în Parlamentul României, la doar două zile după ce justiția italiană a suspendat predarea baronului local către România. Din această perspectivă, ”legea fugarilor” ar fi una cu dedicație, menită doar pentru a forța o decizie de extrădare din partea Italiei.

În acest moment, soarta lui Ionel Arsene depinde, în mare parte, de decizia Curții Constituționale a României. Dacă CCR decide că legea fugarilor este neconstituțională, avocații lui Arsene pot invoca reaua-credință a statului român și pot convinge instanța că acesta este victima unui abuz.

ADVERTISEMENT

Perspectiva închisorii l-a băgat în depresie pe baronul PSD

Până acum, Ionel Arsene a invocat probleme psihice pentru a evita extrădarea din Italia. Fostul baron PSD a depus în instanță documente medicale al doctorilor Nicolo Falchi Delitala și Roberta Russo, potrivit cărora românul suferă de ”tulburare depresivă severă” și tendințe sinucigașe, astfel încât trimiterea lui într-un penitenciar din România i-ar pune viața în pericol.

„Există motive serioase și dovedite de a crede că extrădarea l-ar expune la un risc real de reducere semnificativă a speranței sale de viață, printr-o deteriorare semnificativă și ireparabilă a stării de sănătate”, au arătat specialiștii.

Inițial, Curtea de Apel Bari a admis cererea de extrădare formulată de autoritățile române, sentința fiind confirmată și de Instanța Supremă. În cele din urmă, românul a obținut o suspendare temporară din partea judecătorilor, până când concluziile medicilor vor fi confirmate de o comisie independentă.

Ionel Arsene, condamnat pentru o mită de 100.000 de euro

Ionel Arsene a fost condamnat la șase ani și opt luni de închisoare cu executare, într-un dosar de corupție instrumentat de DNA. Hotărârea definitivă a fost luată de Curtea de Apel Brașov, la data de 10 martie 2023. Politicianul a dispărut din țară înainte de pronunțarea sentinței.

Arsene a fost trimis în judecată în 2018, fiind acuzat că a primit de la un martor suma de 100.000 de euro pentru a-și folosi influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate.

ADVERTISEMENT
Tags: