News

Avocații lui Ionel Arsene au dat România în judecată la CEDO. Baronul fugar, o primă victorie în instanță. Decizia magistraților din Bari. Update

Avocații lui Ionel Arsene încearcă o nouă strategie pentru a împiedica extrădarea baronului fugar. Aceștia au dat România în judecată la CEDO.
09.11.2023 | 22:37
Avocatii lui Ionel Arsene au dat Romania in judecata la CEDO Baronul fugar o prima victorie in instanta Decizia magistratilor din Bari Update
Ionel Arsene, sesizare la CEDO pentru a scăpa de extrădarea în România. Acuză că i s-ar încălca dreptul la viață. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT
09-11-2023
20:43

Curtea de Apel din Bari a dispus suspendarea mandatului european de arestare a lui Ionel Arsene

Într-un mesaj transmis joi seara, pe pagina sa de Facebook, ministrul justiţiei, Alina Gorghiu, anunţă că magistraţii din Italia au suspendat pentru moment predarea condamnatului fugar Ionel Arsene pe motive medicale.

Curtea de Apel din Bari a fost instituția care a dispus suspendarea mandatului european de arestare a lui Ionel Arsene pe motiv că starea psihică a fostului baron PSD l-ar putea face să se sinucidă dacă va fi extrădat în România.

”Curtea de Apel din Bari a suspendat pentru moment predarea condamnatului fugar Ionel Arsene pe motive medicale. Experţii numiţi de instanţă vor face expertiza solicitată de avocaţi (să se constate că are probleme psihice), pentru a vedea dacă se confirmă situaţia sa medicală.

Statul român a aşteptat mult timp pentru hotărârea definitivă de predare. Ea este doar suspendată până se obţin rezultatele expertizei şi sperăm să efectuăm predarea la final. Sistemul penitenciar din Romania are unde să trateze deţinuţii, sunt spitale-penitenciar pentru toate tipurile de afecţiune.

Această întâmplare mă face să fiu şi mai determinată în eforturile pe care Ministerul Justiţiei, împreună cu alte autorităţi, le va face pentru a întoarce în ţară orice fugar, indiferent de numele lui, indiferent în ce ţară se află”, a scris Alina Gorghiu, pe Facebook.

Ionel Arsene adoptă o nouă strategie pentru a împiedica extrădarea în țară din Italia. Avocații baronului PSD condamnat definitiv pentru corupție au sesizat CEDO. Motivul: aducerea în România i-ar fi ”încălcat dreptul la viaţă”.

Ionel Arsene, sesizare la CEDO pentru a scăpa de extrădarea în România. Acuză că i s-ar încălca dreptul la viață

Într-un comunicat de presă emis joi, 8 noiembrie, ministrul justiției, Alina Gorghiu, a anunțat că apărătorii lui Ionel Arsene, baronul de Neamț condamnat definitiv pentru corupție, au sesizat CEDO.

ADVERTISEMENT

Avocații fostul președinte al Consiliului Județean Neamț au dat România în judecată la CEDO pe motiv că Arsene fi supus la tratamente inumane. Deși este condamnat definitiv la închisoare pentru corupție, baronul fugar nu a petrecut nicio zi în penitenciar în România după condamnare.

”Magistratul de legătură cu Italia din cadrul Ministerului Justiţiei mi-a adus la cunoştinţă că avocaţii condamnatului fugar Ionel Arsene au sesizat CEDO pe motiv că în România i s-ar încălca dreptul la viaţă şi ar fi supus la tratamente inumane/degradante (art. 2, 3 şi 4 din CEDO).

ADVERTISEMENT

Ministerul Justiţiei şi ANP au depus la dosarul în care deja s-a dispus de instanţa italiană returnarea condamnatului fugar documente în care evidenţiem condiţiile la standardele europene din penitenciar”, a transmis Gorghiu.

Oficialul de la justiție anunță că Ionel Arsene şi echipa sa de avocaţi au formulat o cerere de suspendare a predării şi dispunerea unei expertize medicale prin care să se constate labilitatea psihică. În cursul zilei de joi, instanţa din Italia va decide cu privire la această solicitare.

ADVERTISEMENT

”În acelaşi timp, condamnatul fugar Ionel Arsene şi echipa sa de avocaţi au formulat o cerere de suspendare a predării şi dispunerea unei expertize medicale prin care să se constate labilitatea psihică. Instanţa din Italia va decide, astăzi, şi cu privire la această solicitare.

Menţionez că statul român continuă procedurile pentru predarea condamnatului fugar Ionel Arsene şi pentru a pune în aplicare hotărârea definitivă a instanţei din Italia“, a mai precizat ministrul justiției.

ADVERTISEMENT

Ionel Arsene, condamnat în martie 2023 la la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență

Ionel Arsene, din poziția de președintele CJ Neamț, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Brașov la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

Ca în nenumărate cazuri de acest gen, imediat după decizie s-a aflat că baronul este fugit din țară. Pe 27 martie acesta era dat în urmărire. Recent, pe 13 octombrie, Alina Gorghiu a anunţat că la Curtea de Apel din Bari a fost decisă predarea sa autorităților din România, hotărârea nefiind definitivă.

ADVERTISEMENT