News

Cum arată declaraţia pe propria răspundere pe care trebuie să o completeze părinţii care au copii la şcoală. Descarcă documentul

20.08.2020 | 16:43
Cum arata declaratia pe propria raspundere pe care trebuie sa o completeze parintii care au copii la scoala Descarca documentul
ADVERTISEMENT

La mai puțin o lună până la începerea anului școlar, elevii și părinții au mari emoții pentru ziua în care vor merge la școală.

Mai mult, pentru ca emoțiile să fie și mai mari, Guvernul Orban a decis să le ceară părinților să completeze o declarație pe proprie răspundere atunci când îi permit copilului să meargă la școală.

ADVERTISEMENT

Elevii nu trebuie să prezinte simptome ale Covid-19 și nici să fi intrat în contact cu cineva care a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus.

Declarație pe propria răspundere pentru părinții care-și trimit copiii la școală după 14 septembrie

Părinții nu sunt mulțumiți de această decizie a guvernului și simt că nu se respectă dreptul fundamental la învățătură al elevilor.

ADVERTISEMENT

Ministerul Educației, prin vocea Monicăi Anisie, a promis că va avea grijă de elevi și, în acest sens, a pregătit un ghid cu măsuri pentru începerea școlii.

Vor fi instalate geamuri plexiglas în școli, elevii vor purta mască de protecție și vor sta doar câte 10 în clasă, fiind impuse mai multe reguli de distanțare socială.

ADVERTISEMENT

CLICK AICI PENTRU A DESCĂRCA DOCUMENTU OFICIAL – DECLARAȚIA PE PROPRIA RĂSPUNDERE

Cu toate acestea, Guvernul Orban a cerut părinților să respecte la rândul lor un anumit set de reguli, printre care completarea unei declarații pe proprie răspundere atunci când își duc copiii la școală.

Declarația pe propria răspundere trebuie completată potrivit ar. 292 din Codul Penal privitor la falsul în declarații.

ADVERTISEMENT

Conform Mediafax, condițiile pentru a trimite copilul la școală sunt următoarele:

  • Copilul nu trebuie să fi prezentat simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree);
  • Copilul nu a fost diagnosticat cu Covid-19;
  • Copilul nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv pentru această afecțiune;
  • Părintele se va angaja, totodată, să nu aducă copilul la școală dacă prezintă simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios, cum ar fi febra, tusea, dureri de cap, diaree, vărsături.

Important de reținut pentru părinți, în perioada suspendării cursurilor școlare nu trebuie să fi avut probleme de sănătate, iar dacă a avut o problemă de sănătate trebuie atașat documentul medical corespunzător (cum ar fi scrisoarea medicală sau copie după biletul de ieșire din spital).

Potrivit sursei citate, părinții au păreri împărțite. Unii, cum ar fi Iuliana Sosu, mamă a doi copii, crede că demersul Guvernului Orban este de bun augur.

„Mi se pare o măsură bună și logică, e un mod de a ne adapta, de a ne asuma conștient, în scris, faptul că ai noștri copii nu pun în pericol colectivul și cadrele didactice. E un act de birocrație în plus, dar e mai bine decât să supunem copilul testelor, ar fi și asta o parte extraordinar de bună dacă s-ar întâmpla la un moment dat”, a declarat femeia, conform Mediafax.

În schimb, Alexandru Manda, coordonator la Societatea Academică din România, crede că declarația pe propria răspundere ridică mari probleme de ordin constituțional.

Ca părintele să își asume pe propria răspundere că, atunci când își trimite copilul la școală, acesta nu are Covid-19, e un non-sens din perspectivă penală. Părintele nu poate controla acest lucru, mai mult poate suferi chiar consecințe penale din perspectiva falsului în declarații”, a explicat Manda.

Specialistul consideră că prin acest act se încalcă respectarea dreptului fundamental la învățătură.

ADVERTISEMENT