Life

Cum arată în prezent locul în care a fost trădat și arestat Iisus. Ce s-a întâmplat în Grădina Ghetsimani

Câtă lume știe cum arată în prezent locul în care a fost trădat și arestat Iisus? Iată ce s-a întâmplat în Grădina Ghetsimani.
17.01.2024 | 16:36
Cum arata in prezent locul in care a fost tradat si arestat Iisus Ce sa intamplat in Gradina Ghetsimani
Cum arată în prezent locul în care a fost trădat și arestat Iisus. Sursă foto: captură YouTube / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Grădina Ghetsimani este locul în care a fost trădat și arestat Iisus. Aceasta se află în inima orașului Ierusalim, iar cei care au ajuns aici măcar o singură dată, cu siguranță nu au ratat ocazia de a o vizita.

 Ce s-a întâmplat în Grădina Ghetsimani

Grădina Ghetsimani se află la poalele Muntelui Măslinilor și la est de pârâul Kidron. Astfel, pe lângă faptul că este locul în care a fost trădat și arestat Iisus, priveliștea poate tăia respirația oricui.

ADVERTISEMENT

Grădina se întinde pe o suprafață de 20 de hectare, iar pe lângă încărcătura religioasă, aceata mai are și o încărcătură istorică. În ceea ce privește numele ei, Ghetsimani provine din cuvântul ebraic „Gat Shemanim”, ceea ce înseamnă „presa de ulei”.

Asta în condițiile în care anterior, aceasta era cunoscută pentru livezile sale de măslini, dar și pentru presa de ulei. Se pare că uleiul de măsline era la acea vreme un ulei cu adevărat deosebit și valoros.

ADVERTISEMENT

Odată cu Noul Testament însă, Grădina Ghetsimani a devenit locul în care a fost trădat și arestat Iisus. Evangheliile arată că Iisus, dar și ucenicii săi, au venit în acest loc pentru a se ruga.

Tensiunea însă se simțea în aer, iar Iisus știa ce avea să se întâmple. Ulterior a venit noaptea, când Mântuitorul a simțit cu adevărat povara și viitoarea suferință. Astfel, el a decis să se retragă în Grădina Ghetsimani căutând sprijin divin.

ADVERTISEMENT

„Tată, dacă vrei, depărtează de la mine acest potir; totuși, nu ce vreau eu, ci ce vrei tu” (Matei 26:39), au fost cuvintele rostite de Mântuitor, care exprimă adâncimea sacrificiului și a supunerii față de voia divină.

Ce a urmat apoi și cum a devenit Grădina Ghetsimani locul în care a fost trădat și arestat Iisus? Evanghelia spune că Iuda s-a apropiat de Iisus și l-a sărutat pe obraz, semn convenit cu autoritățile pentru a-l identifica pe Mântuitor.

ADVERTISEMENT

Cum arată în prezent locul în care a fost trădat și arestat Iisus

În realitate însă, acest semn avea cu totul alte scopuri. Și tocmai din acest motiv, gestul lui Iuda a rămas în istoria ca ”sărutul trădării”. El a dus la arestarea lui Iisus, iar mai apoi la restul evenimentelor care s-au produs.

Acum însă, Grădina Ghetsimani, locul în care a fost trădat și arestat Iisus, a devenit un loc pentru pelerinaj. Creștini din întreaga lume vin aici pentru a se ruga. Iar unele lucruri parcă au rămas la fel.

Drept dovadă, grădina este înconjurată de livezi de măslini vechi. Și nu puțini sunt cei care cred că aceștia ar exista încă de pe vremea lui Iisus Hristos. Totodată, locul a fost păstrat în starea sa naturală.

Orice creștin care ajunge aici se poate bucura de o atmosferă liniștită și autentică. Iar locul este de-a dreptul fascinant și merită văzut măcar o dată în viață. Conexiunea cu istoria, dar și cu spiritualitatea locului se simte și ea de asemenea.

ADVERTISEMENT