Life

Calendar ortodox 9 aprilie 2023. Sărbătoare cu cruce roșie în calendar. Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim

Pe data de 9 aprilie 2023, în calendarul ortodox este una dintre cele mai importante sărbători ale anului. Intrarea Domnului în Ierusalim.
08.04.2023 | 10:00
Calendar ortodox 9 aprilie 2023 Sarbatoare cu cruce rosie in calendar Floriile sau Intrarea Domnului in Ierusalim
Calendar ortodox 9 aprilie 2023. Sursa foto/Doxologia.ro Fotomontaj/Fanatik.ro
ADVERTISEMENT

Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim este o sărbătoare trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox 9 aprilie 2023. Duminica Patimilor este ziua în care se serbează și cei care poartă nume de flori.

Calendar ortodox 9 aprilie 2023. Ce sărbătoare importantă este duminică

În Calendarul ortodox 9 aprilie 2023 este trecută Duminica Floriilor. Creștinii sărbătoresc Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, în ultima săptămână din viața Sa pe Pământ. Din această zi începe Săptămâna Patimilor.

ADVERTISEMENT

În ziua de Florii, credincioșii merg la Sfânta Liturghie. La finalul slujbei pleacă acasă cu ramuri de salcie sfințite de preot. Deși sărbătoarea are loc în Postul Paștelui, Biserica Ortodoxă le dă dezlegare creștinilor să mănânce pește.

Postul Paștelui se va încheia pe 15 aprilie și este cel mai aspru post din an. În comparație cu Postul Crăciunului, în Postul Mare sunt mai puține zile în care este permisă dezlegarea la pește.

ADVERTISEMENT

Din Ierusalim, sărbătoarea Duminicii Patimilor a trecut mai întâi în Egipt, în Siria şi mai apoi în Asia Mică. În secolul al V-lea era sărbătorită deja în Constantinopol.

Împăratul participa la procesiunea care avea loc în Duminica Intrării Mântuitorului în Ierusalim. Cu această ocazie, mulţimea credincioşilor ținea în mâini ramuri de finic, măslin şi de liliac.

ADVERTISEMENT

Pe durata procesiunii care se desfăşura pe străzile oraşului, credincioşii fredonau cântări deosebite. Aceste cântări erau compuse de imnografi precum Andrei Criteanul, Teodor Studitul sau Iosif Studitul, conform historia.ro

De ce se mai numesc Floriile Intrarea Domnului în Ierusalim

Floriile mai poartă și denumirea de Intrarea Domnului în Ierusalim. Cu câteva zile înainte de a fi răstignit pe cruce, Mântuitorul a fost primit de mulțimile care Îl slăveau și Îl cinsteau, atunci când a ajuns în Ierusalim.

ADVERTISEMENT

Hristos era călare pe un măgăruș și a fost slăvit ca Mesia și Împăratul lui Israel. Oamenii bucuroși aruncau înaintea Lui frunze de smochin, care reprezintă biruința.

“Intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim reprezintă momentul în care Fiul lui Dumnezeu, așa cum prevestise, așa cum le lăsase de înțeles ucenicilor Săi, va veni să împlinească legea.

El va merge spre patimă, va intra în cetatea Ierusalimului și oamenii care acum îl aclamau, strigând: ‘Osana, Fiul lui Dumnezeu, bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului’, iată că peste o săptămână vor striga: ‘Răstignește-l!’ cerând înaintea lui Pilat răstignirea Domnului”, a declarat preotul Gabriel Cazacu, pentru FANATIK în urmă cu câteva zile.

Rugăciune de Florii 2023

Dis de dimineață, înainte de a pleca la Biserică, în Duminica Patimilor, se rostește această rugăciune. Calendarul ortodox, pe 9 aprilie 2023, adică chiar de Florii, explică și obiceiurile, iar preoții recomandă o anumită rugăciune.

„Domnului să ne rugăm, Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul‑Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa;

Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I‑a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte‑ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte‑prăznuire.

Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi‑au strigat Ţie: osana, apără‑ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.

ADVERTISEMENT