Sport

Cum au intrat Oleg Salenko şi Roger Milla în istoria Campionatelor Mondiale! Rusia – Camerun 6-1, meciul care a oferit două recorduri greu de doborât. Video

Oleg Salenko şi Roger Milla au reuşit să intre în istoria Campionatelor Mondiale, după Rusia - Camerun 6-1. Ce recorduri greu de doborât au stabilit cei doi fotbalişti.
08.10.2022 | 00:35
Cum au intrat Oleg Salenko si Roger Milla in istoria Campionatelor Mondiale Rusia  Camerun 61 meciul care a oferit doua recorduri greu de doborat Video
Roger Milla şi Oleg Salenko, oamenii care au scris istorie cu două recorduri la Campionatul Mondial din 1994
ADVERTISEMENT

Campionatul Mondial din 1994 a rămas drept cea mai frumoasă amintire a fotbalului din România, după performanţa reuşită de Generaţia de Aur. La fel, turneul final din urmă cu 28 de ani a adus doi jucători în lumina reflectoarelor, cu nişte recorduri care cu greu vor fi doborâte vreodată.

Oleg Salenko şi Roger Milla au scris istorie la Campiontul Mondial din 1994. Ce recorduri au stabilit

Pe 28 iunie 1994, la Stanford, Rusia şi Camerun s-au întâlnit în ultima etapă a Grupei B. Miza era locul 3, care putea duce în optimile de finală, însă africanii, după surpriza din 1990, nu au mai putut să repete prestaţia din urmă cu patru ani. Ruşii s-au impus cu 6-1, o victorie care nu i-a ajutat să prindă următoarea fază a competiţiei, însă meciul a oferit recordurile stabilite de Oleg Salenko şi Roger Milla.

ADVERTISEMENT

Până la Campionatul Mondial din 1994, Oleg Salenko bifase trei prezenţe la naţională, una pentru Ucraina, în 1992, şi două pentru Rusia. Turneul final din SUA l-a început pe banca de rezerve şi l-a terminat cu titlul de golgheter în braţe. După un gol marcat în înfrângerea cu Suedia, scor 1-3, Salenko a făcut show cu naţionala Camerunului.

Cinci dintre cele şase goluri marcate de Rusia au purtat semnătura lui Oleg Salenko, care a devenit fotbalistul cu cele mai multe reuşite într-un meci, în istoria Campionatelor Mondiale. Recordul a fost stabilit şi cu ajutorul arbitrilor, după ce golul 2 a fost marcat dintr-o poziţie de ofsaid, în timp ce penalty-ul de la golul 3 a fost un cadou al lui Jamal Al Sharif.

ADVERTISEMENT

La pauza meciului, când Rusia conducea cu 3-0, Roger Milla a fost introdus pe teren de Henri Michel, iar veteranul de 42 de ani şi 39 de zile a avut nevoie de doar 60 de secunde ca să-l învingă pe Stanislav Cherchesov. Camerunezul devenea astfel cel mai bătrân marcator din istoria Campionatelor Mondiale.

Cariera lui Oleg Salenko a fost scurtată de multiple accidentări

La finalul Campionatului Mondial din 1994, Oleg Salenko a împărţit titlul de golgheter cu Hristo Stoichkov, ambii cu câte şase goluri marcate. După turneul final, atacantul rus s-a transferat de la Logrones la Valencia, însă de aici a început calvarul. După un sezon dezamăgitor în tricoul “liliecilor”, Salenko a ajuns la Rangers, unde a marcat 7 goluri în 16 meciuri, dar a fost cedat la İstanbulspor, în schimbul lui Peter van Vossen.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă a avut cifre bune în Turcia, Oleg Salenko a avut mari probleme cu accidentările. În 1998, la doi ani de la transferul la İstanbulspor, rusul a plecat la Cordoba, dar a bifat doar trei meciuri din cauza problemelor medicale. A încercat o ultimă aventură la Pogoń Szczecin, dar, după un singur meci jucat, a decis să se retragă la 31 de ani.

Înainte să joace pentru naţionala Rusiei, unde a bifat 8 selecţii şi 6 goluri, Oleg Salenko a evoluat în primul meci din istorie al selecţionatei Ucrainei. Pe 29 aprilie 1992, atacantul, pe atunci la Dinamo Kiev, a fost titular în meciul pierdut în faţa Ungariei, antrenată de Emerich Jenei, scor 1-3. După acest meci, jucătorul a avut posibilitatea să aleagă între Ucraina şi Rusia, iar câştigătoare a fost cea din urmă, datorită faptului că putea să evolueze la un turneu final.

ADVERTISEMENT

Roger Milla a mai jucat încă doi ani după Mondialul din 1994

Chiar dacă avea 42 de ani şi 39 de zile, când a marcat golul împotriva Rusiei, Roger Milla a continuat să mai joace încă doi ani. E adevărat faptul că finalul carierei l-a găsit în Indonezia, un campionat modest, unde a evoluat pentru Pelita Jaya şi Putra Samarinda în perioada 1994-1996.

Până la recordul de la CM 1994, Roger Milla mai jucase la turneul final din 1982, dar momentul de glorie l-a atins la Mondialul din 1990. În Italia, atacantul a marcat patru goluri, dintre care două în poarta României, iar fiecare reuşită a sărbătorit-o cu un dans care a intrat în istorie.

“Nimic nu este imposibil, dar cred că va fi greu de bătut recordul. Acum se joacă altfel şi mi-e greu să văd ca cineva să fie selecţionat la 42 de ani. Bine, portarii pot fi chemaţi la vârsta asta, dar ei nu marchează. Cred că recordul meu va mai sta câţiva ani în picioare”, spunea Roger Milla într-un interviu pentru fifa.com.

ADVERTISEMENT
Tags: