News

Cum este, de fapt, alimentată pandemia de Covid-19. Cercetătorii au găsit soluția pentru a opri răspândirea rapidă

25.02.2021 | 07:00
Cum este de fapt alimentata pandemia de Covid19 Cercetatorii au gasit solutia pentru a opri raspandirea rapida
ADVERTISEMENT

Răspândirea rapidă „ține în viață” pandemia de Covid-19, dar există metode care ar putea ajuta la limitarea daunelor provocate de evenimentele unde a existat o persoană infectată. Transmiterea neuniformă a coronavirusului SARS-CoV-2 a avut consecințe tragice, dar oferă, de asemenea, indicii despre modul eficient de a găsi cele mai bune măsuri de prevenție.

Evenimente în care mulți oameni sunt infectați simultan de către o singură persoană sunt o caracteristică a pandemiei de coronavirus. Înmormântări, reuniuni de familie și antrenamente sportive au provocat focare periculoase.

ADVERTISEMENT

Akira Endo, un cercetător specializat în boli infecțioase la London School of Hygiene & Tropical Medicine, a observat încă de la început faptul că un om poate infecta repede tot ce mișcă în vecinătatea lui. Totuși, un alt detaliu curios a fost că, în afara orașului Wuhan, China, unde a fost primul focar mare, persoanele infectate nu au provocat imediat focare locale exponențiale, conform nature.com.

„Supra-răspândirea”, motorul pandemiei de Covid-19

Această formă de transmitere inegală, în care unii indivizi infectează multe persoane, iar alții infectează doar câțiva este împărtășită de „verii” coronavirusului: SARS-CoV, care a cauzat epidemia mortală a sindromului respirator acut sever (SARS) în 2003, și MERS-CoV, sursa sindromului respirator din Orientul Mijlociu. Un mod similar de transmitere are loc cu agenții patogeni care cauzează Ebola, variola și tuberculoză.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au descoperit că evenimentele unde s-a răspândit repede virusul sunt una dintre principalele modalități prin care SARS-CoV-2 a pus stăpânire pe comunitățile din întreaga lume, infectând până acum peste 100 de milioane de oameni și ucigând peste 2,4 milioane. Fără măsuri eficiente de control, evenimentele de răspândire ar putea deveni chiar mai mari și mai frecvente, deoarece variantele mai transmisibile identificate pentru prima dată în Regatul Unit, Africa de Sud și Brazilia creează alte tulpini ale virusului, conform sursei citate.

Dar rămân în continuare multe enigme. „Avem câteva idei cu privire la ce factori sunt implicați, dar încă nu știm care este principalul factor al răspândirii rapide”, spune Endo. Există incertitudini cu privire la importanța diferențelor individuale în ceea ce privește comportamentul și biologia oamenilor.

ADVERTISEMENT

Totuși, experții spun că știm deja suficient despre principalii factori favorizează supra-răspândirea pentru a folosi acest fenomen în avantajul nostru. Aceștia fac apel la politicieni și le cer să valorifice aceste cunoștințe pentru a lua măsuri de control care vor încetini sau chiar elimina pandemia. Unul dintre cei mai importanți pași este închiderea unor puncte interioare aglomerate, pentru a preveni evenimentele care duc la supra-răspândire.

Transmisia explozivă a virusului este inegală

În medie, fiecare persoană care se infectează cu SARS-CoV-2 va transmite virusul către alte două, trei persoane. Dar această estimare ordonată la nivel de populație, cunoscută sub numele de număr de reproducere de bază (R0), ascunde variații imense la nivel individual. În realitate, majoritatea infecțiilor apar doar dintr-o mână de oameni . Analiza timpurie a lui Endo a estimat că aproximativ 10% din cazuri în țările din afara Chinei au reprezentat 80% din infecțiile secundare până la sfârșitul lunii februarie.

ADVERTISEMENT

Estimările din locuri precum Israel, India, Hong Kong și alte părți ale Chinei susțin această observație. Și, deși acest model apare în alte boli infecțioase, este deosebit de pronunțat în COVID-19. În schimb, gripa normală are mai puține variații individuale, spune Endo, și tinde să se răspândească mai uniform.

În cazul supra-răspândirii, câteva infecții „pot înflori rapid într-un focar furios”, spune Li, care a studiat fenomenul în locații din Statele Unite, Europa și China. „Dacă aveți un lanț de superspreaders, atunci cazurile ar putea exploda într-o perioadă foarte scurtă de timp”, a explicat cercetătorul.

Noile variante ale SARS-CoV-2 care au atras atenția pentru prima dată în Regatul Unit, Africa de Sud și Brazilia ar putea agrava supra-răspândirea. Pe baza unei rate de transmisie raportate cu 50% mai mari într-o variantă numită B.1.1.73, „va exista probabil o creștere atât a frecvenței, cât și a dimensiunii evenimentelor de supra-răspândire”, transmite Li.

Pot afecta factorii biologici răspândirea rapidă a virusului?

Un studiu privind emisiile de aerosoli de la aproape 200 de persoane sănătoase, publicat luna aceasta, dă greutate ideii că diferențele biologice ar putea afecta transmiterea virusului. Măsurătorile au arătat că 20% dintre participanții la studiu au reprezentat 80% din particulele de aerosoli emise și că persoanele în vârstă sau supraponderale au produs mai mulți aerosoli decât alții.

Însă cercetătorii care folosesc modelarea matematică pentru a arăta focarele afirmă că nu este nevoie să invoce diferențe biologice pentru a explica evenimentele care produs o răspândire rapidă.

Într-un studiu, fizicianul Mara Prentiss, de la Universitatea Harvard din Cambridge, Massachusetts, și colegii ei au calculat, la cinci evenimente de supra-răspândire, câte particule virale au fost emise de o singură persoană infectată. În ciuda faptul că locațiile erau complet diferite, cantitatea de virus emisă de persoana infectată a fost remarcabil de similară. „Am fost cam surprinși, deoarece sugerează că diferențele individuale sunt minime atunci când are loc supra-răspândirea”, a spus Prentiss.

În toate cazurile studiate de echipa de la Harvard, persoana cu cel mai mare risc de a fi infectat pe alții a fost fie ușor simptomatică, fie nu dezvoltase încă simptome.

„Transmiterea în populațiile tinere, sănătoase și mobile este cea care provoacă cele mai multe daune. Doar pentru că vă simțiți bine nu înseamnă că nu sunteți infectat și că nu puteți răspândi”, spune unul din autorii studiului.

Spațiile închise cu o ventilație slabă par să fie numitorul comun pentru cazurile de supra-răspândire

O soluție pentru a opri efectele devastatoare este urmărirea intensivă a contactelor pentru a găsi și avertiza pe toți cei care ar fi putut fi expuși unui eveniment de supra-răspândire. În februarie anul trecut, Japonia a implementat cu succes acest tip de strategie, numită urmărirea contactelor de dinainte de incident.

În loc să lucreze „înainte” și să găsească contacte apropiate care ar fi putut fi expuse unei anumite persoane, urmărirea contactelor precedente urmărește lanțul de transmisie înapoi în timp pentru a localiza individul care a infectat persoana în cauză.

Fiecare persoană nou infectată este mai probabil să fi fost infectată într-un eveniment de supra-răspândire decât de cineva care i-a transmis virusul numai ei. Deci, localizatorii de contact au șanse mari să descopere astfel de evenimente în acest fel. Modelarea lui Endo arată că urmărirea contactelor din urmă are un efect supradimensionat asupra controlului transmisiei.

ADVERTISEMENT