News

Cum încearcă Elena Udrea să scape de închisoare. Artificiile legale la care au recurs avocații ei

Avocații Elenei Udrea au depus și un recurs în casație, pe lângă contestația în anulare pe care Înalta Curte de Casație și Justiție a respins-o pe 7 aprilie.
12.04.2022 | 08:04
Cum incearca Elena Udrea sa scape de inchisoare Artificiile legale la care au recurs avocatii ei
Elena Udrea mai are un recurs în casație pe rolul ÎCCJ. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

După ce Înalta Curte de Casație și Justiție a respins contestația depusă de Elena Udrea în dosarul Gala Bute, libertatea acesteia depinde de o un artificiu legal pe care avocații acesteia încearcă să îl folosească, notează Ziare.com.

Cum încearcă Elena Udrea să rămână în libertate?

După ce respingerea contestației în anulare îi aduce Elenei Udrea o condamnare la închisoare de, avocații acesteia recurg la o cale extraordinară de atac: recursul în casație.

ADVERTISEMENT

Acest recurs ar urma să fie judecat pe 16 mai și reprezintă, în teorie, singura opțiune pe care Elena Udrea o mai are pentru a de a rămâne în libertate. Dacă judecătorii admit această cale extraordinară de atac, atunci condamnarea stabilită prin sentința ICCJ poate fi anulată.

Folosirea unei astfel de căi extraordinare de atac este permisă în patru cazuri. Mai exact, atunci când instanța care a judecat un dosar nu a fost formată în conformitate cu legislația din acel moment sau atunci când sunt semnalate cazuri de incompatibilitate.

ADVERTISEMENT

Recursul în casație mai poate fi folosit atunci când instanța nu a oferit o soluție pentru unul sau mai multe motive de apel sau când hotărârea acesteia a avut la bază o serie de probe care au fost excluse.

De asemenea, recursul mai poate fi folosit dacă hotărârea magistraților este fundamentată pe o serie de motive contradictorii, care sunt străine speței sau este identificată o contradicție între motivația și dispozitivul hotărârii.

ADVERTISEMENT

Ce abordare folosesc avocații Elenei Udrea?

Avocații Elenei Udrea încearcă să îi convingă pe judecători că completul ICCJ  că trebuie să apeleze la o interpretare diferită a unei decizii a Curții Europene de Justiție față de cea la care au apelat completul care a dat sentința pe 7 aprilie.

Decizia CJUE pe care încearcă să o folosească avocații Elenei Udrea a fost dată în 2021 și vizează modul ilegal în care au fost constituite completurile de judecată de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

ADVERTISEMENT

Această decizie nu este favorabilă situației în care se află Udrea, iar avocații ei încearcă să îi convingă pe magistrați că aceasta nu i s-ar aplica.

ADVERTISEMENT