Life

Cum îți dai seama dacă varza murată s-a stricat. Cât timp poate fi depozitată la rece

Cum îți dai seama dacă s-a stricat varza murată? Multe persoane ar putea fi induse în eroare, având în vedere că nu există un termen clar de valabilitate.
14.11.2023 | 13:39
Cum iti dai seama daca varza murata sa stricat Cat timp poate fi depozitata la rece
Cum îți dai seama că s-a stricat varza murată. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Cum îți dai seama că s-a stricat varza murată? Dacă o cumperi din comerț, atunci ai un termen de valabilitate clar, dar și recomandări despre cum să o depozitezi corect pentru a o consuma în condiții optime.

Cum îți dai seama dacă s-a stricat varza murată

Ce se întâmplă însă dacă prepari varza murată acasă? Nimeni nu îți poate garanta că acest preparat delicios rezistă câteva luni de zile. De asemenea, poate nu știi nici cum să îl depozitezi corect.

ADVERTISEMENT

Este bine cunoscut faptul că varza capătă proprietăți uimitoare prin fermentare. De asemenea, gustul ei nu poate fi comparat cu nimic altceva. Și e garnitura perfectă pentru multe mâncăruri.

Cum îți dai seama însă că varza murată s-a stricat? Acest aliment are o perioadă de valabilitate destul de lungă. Iar această regulă se aplică și la varza murată din comerț, dar și la cea preparată acasă.

ADVERTISEMENT

Totuși, orice preparat, chiar și fermentat, poate să se altereze. Deși la varza murată, alterarea e cea mai complicată, asta nu înseamnă că nu poate avea loc. Cel mai important factor îl reprezintă condițiile de depozitare.

Cum o depozitezi corect

Dacă nu ai păstrat-o la un loc uscat și răcoros, ferit de lumina soarelui, sunt șanse mari să ai probleme. Cum îți dai seama că s-a stricat varza murată? În primul rând mirosul, care poate fi acru și neplăcut.

ADVERTISEMENT

De asemenea, culoarea poate să îți dea de gândit. Dacă este mai lăptoasă decât ar trebui, mai bine nu o consumi. Totodată, niște frunze înmuiate excesiv îți spun clar că varza murată a fost alterată.

Cum depozitezi corect varza murată pentru a te bucura de ea mai mult timp? În primul rând temperatura contează. Specialiștii ne recomandă să o depozităm în butoaie, la temperaturi situate între -1 și 4 grade.

ADVERTISEMENT

Dacă e depozitată în acest mod, varza poate să fie proaspătă chiar și până la 8 luni de zile. Contează de asemenea și recipientul ales. Varza depozitată într-un borcan de sticlă pe de altă parte, e bine să fie consumată în cel mult două săptămâni.

În ceea ce privește varza din comerț, în general aceasta vine în pungi vidate, cu un termen de valabilitate. E bine de știut însă că ea poate să stea 7 zile fără să fie alterată. Condiția este însă să fie depozitată la temperaturi de 5 grade celsius.

ADVERTISEMENT