News

Cum îți dai seama dacă ai reumatism. Simptomele cele mai evidente

Cum îți dai seama dacă ai reumatism, o boală foarte comună printre români. Sunt anumite simptome la care trebuie să fii atent!
13.10.2023 | 19:00
Cum iti dai seama daca ai reumatism Simptomele cele mai evidente
Cum poți să îți dai seama dacă ai reumatism. Foto Pixabay
ADVERTISEMENT

Cum îți dai seama dacă ai reumatism. Care sunt simptomele cele mai evidente ale acestei palete de boli. Conform informațiilor oficiale, unul din patru români suferă de reumatism!

Cum poți să îți dai seama dacă ai reumatism

Reumatismul este un termen general folosit pentru a descrie o serie de afecțiuni care afectează articulațiile, mușchii, oasele și țesuturile conjunctive.

ADVERTISEMENT

În realitate, “reumatismul” nu este o boală specifică, ci mai degrabă un termen umbrelă care include diverse condiții, cum ar fi artrita reumatoidă, osteoartrita, lupusul, poliartrita reumatoidă și altele.

Liga Europeană Împotriva Reumatismului (EULAR) a realizat o listă cu simptomepe specifice care ne pot face să ne dăm seama că avem reumatism.

ADVERTISEMENT

Una dintre aceste simptome este durerea articulară sau inflamarea cauzată de articulațiile umflate sau de rigiditatea lor. Deformarea articulațiilor sau oboseală extremă sunt și cele simptome specifice.

Persoanele care suferă de reumatism pot să își dea seama de acest lucru dacă au o sensibilitate crescută și dacă articulațiile lor sunt calde la atingere. Acestea se pot simți mai rău cu fiecare zi care trece.

ADVERTISEMENT

Alte simptome ale reumatismului sunt infecțiile oculare sau inflamațiile ochiului ori durerile musculare. Persoanele pot avea dificultatea de a respira adânc și dureri în zonele gâtului, a coloanei vertebrale sau spatelui. Pot apărea și inflamații dureroase pe piele.

Ce boli sunt clasificate drept „reumatism”

Sunt multiple boli care sunt calsificate sub această umbrelă de reumatism. Artrita reumatoidă este una dintre ele. Ea reprezintă o boală autoimună în care sistemul imunitar atacă articulațiile, provocând inflamație și durere.

ADVERTISEMENT

O alta este osteoartrit, adică o afecțiune degenerativă a articulațiilor, care apare atunci când cartilajul care acoperă extremitățile oaselor se deteriorează în timp.

Guta este o formă de artrită cauzată de depunerea cristalelor de acid uric în articulații. Poliartrita reumatoidă este oboală autoimună similară artritei reumatoide, dar care poate afecta mai multe articulații și alte organe.

ADVERTISEMENT