O stațiune din România se transformă într-o ruină de la o zi la alta. Aici găsești acum multe case abandonate, după ce înainte de Revoluție mii de turiști veneau în zonă să se bucure de apele miraculoase, dar și de peisajele frumoase, care-i încărcau pozitiv.
Cândva renumită la nivel internațional pentru apele cu proprietăți terapeutice, astăzi stațiunea Sângeorz-Băi este transformată total. Puțini oameni mai vin să o viziteze, mulți localnici și-au abandonat casele, iar clădiri care erau frecventate de turiști, sunt pe cale de prăbușire.
Totodată, în Sângeorz-Băi sunt în prezent străzi neasfaltate și, ca o ironie a sorții, apa lipsește cu desăvârșire în casele unor locuitori și nu au canalizare. Pe ușile hotelurilor încep deja să se pună lacătele, deoarece doar vara mai vin clienți, și aceștia fiind vârstnici.
”Sângeorz-Băi, o stea de primă magnitudine, care strălucește asupra României. Era o staţiune foarte animată. Erau două hoteluri şi multe pensiuni în jur”, a relatat pentru Observator Daniela Idicean, fostă atletă.
Încă din perioada antică s-a dus vestea că în Sângeorz-Băi sunt ape care te pot vindeca de reumatisme sau de probleme digestive. De altfel, în trecut unii turiști, de peste hotare, și nu numai, înnoptau pe holurile hotelurilor, în așteptarea eliberării unei camere, fiindcă era foarte mare cererea.
”Erau întâmplări când soseau serii de turişti şi înnoptau o noapte sau două pe holurile hotelului, până pleca seria cealaltă, pentru că era atât de mare cerere”, a declarat pentru sursa menționată anterior și Traian Șorecău, secretar general al orașului.
Unul dintre spațiile de agrement, unde venea apă vindecătoare de la izvoarele termale și unde stăteau relaxați turiștii veniți la Sângeorz-Băi a devenit acum o adevărată groapă de gunoi. În același timp, se vede cum unii tineri și-au exersat talentul la graffitti.
Izvoarele sunt în prezent concesionate de firma care le deține, iar cei care se mai bucură de ele sunt doar bătrânii. Tinerii nu sunt interesați de astfel de zone, chiar dacă apa are proprietăți similare cu cele din renumita stațiune Karlovy Vary.
”Ne dorim din suflet să renaştem Sângeorzul, avem foarte multe proiecte pe linie turistică, proiecte cu finanţare europeană sau prin compania naţională de investiţii”, a declarat și primarul orașului Sângeorz-Băi, Cătălin Bota.