News

Boala de care suferă milioane de români și e greu de depistat. Care sunt simptomele

Care este boala de care suferă milioane de români și e foarte greu de depistat. Principalele simptome ale acestei afecțiuni.
12.09.2023 | 21:33
Boala de care sufera milioane de romani si e greu de depistat Care sunt simptomele
O boală greu de depistat afectează milioane de români. Puțin medici știu să o diagnosticheze şi trateze. Sursa foto: health.com
ADVERTISEMENT

Migrena este boala pe care o au milioane de români. Din păcate, în țara noastră puțini medici știu să o diagnosticheze și să o trateze. Tratamentul lunar este unul foarte scump.

O boală greu de depistat afectează milioane de români. Puțin medici știu să o diagnosticheze şi trateze

Majoritatea românilor care suferă de această boală o tratează destul de artificial. Puțini știu că nu se confruntă cu simptome ale unei simpleboli, ci chiar cu o afecţiune neurologică. Specialiștii spun că șapte din 10 pacienți diagnosticați cu migrenă au moștenit boala.

ADVERTISEMENT

Un neurolog explică simptomele care anunță această boală. Ea se manifestă prin atacuri recurente de cefalee, dureri de cap. Ele apare frecvent pe partea dreaptă sau pe partea stângă.

Se manifestă prin atacuri recurente de cefalee, egal dureri de cap, cel mai frecvent unilateral. Nu te doare tot capul, te doare frecvent pe partea dreaptă sau pe partea stângă şi de cele mai multe ori există o recurenţă a afectării unilaterală.

ADVERTISEMENT

Sunt însoţite uneori de semne vizuale sau senzoriale, cum este aura; aura precede în majoritatea cazurilor cefaleea”, spune Florina Antochi, medic neurolog, pentru Observator News.

Aceste migrene sunt prezente mai mult la femei. Sunt declanşate de modificări hormonale, oboseală extremă, stres dar şi ca reacţie adeversă la unele medicamente, cum ar fi analgezice luate mult timp sau antidepresive. Ecranele sunt altă cauză frecventă.

ADVERTISEMENT

Specialist: ”Suntem o țară în care migrena este subrecunoscută, subdiagnosticată, subtratată”

Cristina Vlădău, reprezentanta unei asociații de pacienți, deplânge situația românilor care suferă de migrene. ”Suntem o ţară în care migrena este subrecunoscută, subdiagnosticată, subtratată. Cu anii stau oamenii, suferă şi există deja tratamente foarte variate.

Nu există un tratament care să vindece orice fel de migrenă, sunt şi cazuri complexe dar în primul rând trebuie să se adreseze medicului de familie pentru că multe pot fi gestionate de medicul de familie”.

ADVERTISEMENT

De precizat că tratamentul migrenei complexe costă lunar de la 2.500 de lei în sus. E important de precizat că medicul neurolog care pune diagnosticul poate elibera reţete compensate 100%, mai notează sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags: