Life

Cum îți dai seama dacă ți-a umblat iubitul sau iubita în telefon. Metoda e simplă și rapidă

Cum știi dacă s-a conectat cineva la contul tău de pe mobil? Specialiştii ne dau câteva sfaturi de a verifica dacă altcineva ne-a accesat smartphone-ul.
05.03.2023 | 17:46
Cum iti dai seama daca tia umblat iubitul sau iubita in telefon Metoda e simpla si rapida
Cum afli dacă ţi-a fost spionat smartphone-ul
ADVERTISEMENT

Lunile trecute, un studiu efectuat în ţările baltice arăta că 18% dintre cei chestionaţi au recunoscut că s-au uitat în telefoanele celor dragi fără permisiunea acestora. Cu toate acestea, pe lângă spionii de “acasă”, există intruși mult mai periculoși, care vin cu tot felul de modalități sofisticate de a accesa ilegal informațiile personale.

Verificarea timpul petrecut pe telefon e o metodă sigură

Igiena cibernetică personală necesită aceeași atenție serioasă ca întreținerea obișnuită a mașinii, curățenia casei sau vizita la medic, avertizează specialiştii în IT, care la fel ca şi în cazurile din viaţă ne sfătuiesc că e mai bine să preîntâmpinăm situaţiile neplăcute ce derivă din accesarea smartphone-ului nostru pe ascuns, de o altă persoană sau, mai grav, de cineva necunoscut.

ADVERTISEMENT

Cum să afli dacă cineva îți spionează viața personală? În primul rând trebuie amintit că atât pe iPhone, cât și pe dispozitivele Android, există metode să verifici care au fost ultimele aplicații accesate. Pe iOS, trebuie să glisezi din partea de jos a ecranului pentru a deschide caruselul de aplicații. Pentru dispozitivele care au butonul Home, poți apăsa pe acesta.

Astfel, caruselul de aplicații arată ce programe au fost accesate, în ordine cronologică, iar dacă tu ştii că ultima accesare a fost în Safari, dar ultima aplicație care apare accesată este Messenger, este foarte probabil ca altcineva să îți fi umblat între timp prin telefon.

ADVERTISEMENT

De asemenea, o altă modalitate de verificare este istoricul de navigare de pe browser, dacă îți aduci aminte site-urile pe care le-ai accesat. Dacă observi că în listă îți apar site-uri pe care nu le-ai deschis, e posibil ca altcineva să o fi făcut-o de pe dispozitivul tău.

O altă modalitate foarte simplă este verificarea timpului petrecut pe telefon. Pe iOS și pe Android există metode prin care afli cât timp a fost folosit ecranul. Pentru Android, în funcție de modelul telefonului, poți accesa raportul Your Digital Wellbeing. Pentru iOS există opțiunea Screen Time.

ADVERTISEMENT

În raportul zilnic ai desfășurătorul momentelor în care ai deschis anumite aplicații, iar dacă tu ştii că nu ai mai atins telefonul după ora 22.00, dar totuși Screen Time îți arată că a fost activitate pe dispozitivul tău la acea oră, e posibil ca cineva să îți fi umblat pe telefon.

Specialiştii ne dau şi câteva sfaturi de a preîntâmpina astfel de accesări nedorite. În primul rând, în mod regulat – cel puțin o dată pe lună! – să ne schimbăm parolele. Și dacă nu vrem să ținem mintze toate parolele, putem folosi programe speciale precum LastPass și KeePass. Aceste soluții nu numai că generează parole puternice, ci și le păstrează în siguranță.

ADVERTISEMENT

De asemenea, suntem sfăturiţi să controlăm regulat activitățile asociate cu contul și dispozitivul nostru. Facebook, Twitter și Google ne permit să controlăm activitatea la care a fost expus recent contul nostru. În setările de securitate, putem vedea lista cu autorizațiile recente și cu dispozitivele de pe care ne-am autentificat. Și vedem, de asemenea, ce aplicații au dreptul de a utiliza datele contului nostru. și, dacă este necesar, putem restricționa acest drept.

În general, un utilizator al rețelelor sociale poate comanda să fie notificat (sub formă de SMS sau prin e-mail) dacă cineva necunoscut a încercat să se conecteze la contul său sau contul a fost conectat de pe un alt dispozitiv care nu a fost utilizat anterior.

 

ADVERTISEMENT