News

Cum ne putem proteja de praful saharian care a acoperit România. Medicii explică de ce masca nu e o soluție

România este acoperită în aceste zile de un val de praf saharian, astfel că cei bolnavi de astm pot avea probleme serioase de sănătate dacă nu se protejează.
24.04.2024 | 13:54
Cum ne putem proteja de praful saharian care a acoperit Romania Medicii explica de ce masca nu e o solutie
Cum ne putem proteja de praful saharian care a acoperit România. Medicii explică de ce masca nu e o soluție
ADVERTISEMENT

Potrivit medicului Beatrice Mahler, totodată manager al Institutului ”Marius Nasta”, persoanele cu astm sau cele care au probleme respiratorii cum ar fi bronșita ar trebui să stea în casă în aceste zile. Mai mult, masca de protecție nu ajută împotriva prafului venit din Sahara.

Cum ne putem proteja de praful saharian care a acoperit România

“Pacienții cu astm, cu bronșită sunt mult mai sensibili la orice schimbare a calității aerului. Aceste persoane cu risc trebuie să evite să iasă din casă când sunt anunțate astfel de atenționări. Dacă însă activitățile impun ieșirea din casă, pacienții trebuie să aibă la ei medicația de rezervă și să o folosească așa cum le-a fost prescrisă de medic.

ADVERTISEMENT

Masca nu e o soluție, deoarece particulele sunt foarte fine și pot depăși acest filtru. Dacă valurile de praf ar fi de scurtă durată și cu concentrație mare, iar vântul ar fi puternic, da, putem să ne acoperim nasul și gura, dar altfel organismul are capacitatea de a elimina aceste particule”, a explicat medicul.

Așadar, masca de protecție pe care oamenii o purtau în perioada pandemiei nu va opri praful saharian. Astfel, persoanele vulnerabile ar trebui să rămână închise în case câteva zile, până când situația va trece. Meteorologii spun că totul se va reîntoarce la normal undeva în 48 de ore.

ADVERTISEMENT

”Dacă strănutăm sau tușim trebuie să facem un control de alergologie sau la pneumolog. Studiile arată că în următoarea săptămână de la producerea unui episod de praf saharian, numărul de internări din cauza acutizării bolilor respiratorii crește cu 30%”, a completat Beatrice Mahler pentru Digi 24.

Mașini acoperite de praf saharian în multe orașe din țară

Românii din mai multe orașe au văzut astăzi cum un strat fin de nisip s-a depus pe mașinile lor, dar și pe străzi. Specialiștii ANM spun că fenomenul este mai persistent în zonele în care a plouat. ”În după-amiaza zilei de miercuri masa de aer încărcat cu particule de praf saharian se va deplasa spre nord-est și se va îndepărta de țară”, au anunțat reprezentanții ANM.

ADVERTISEMENT

Situația pare mult mai complicată în Grecia, acolo unde praful a acoperit Atena și a oferit un ”decor apocaliptic”. Oamenii au asistat, așadar, la o ceață galben-portocalie care a sufocat regiunile, iar meteorologii spun că acest episod este unul dintre cele mai grave din ultimii ani.

”Este unul dintre cele mai grave episoade de concentrații de praf și nisip din Sahara din 21-22 martie 2018, când norii acoperit în special insula Creta”, a declarat Kostas Lagouvardos, director la Observatorul din Atena. Pe lângă riscul pentru sănătate, acest praf cauzează grave probleme de vizibilitate.

ADVERTISEMENT

În consecință, autoritățile au avertizat locuitorii, în special pe cei cu afecțiuni respiratorii, să rămână în case. Grecia fusese deja vizitată de un alt val de praf saharian în luna martie și aprilie, însă acum specialiștii spun că efectul produs de acest praf este neobișnuit.

ADVERTISEMENT
Tags: