Magazinele vor fi obligate să vândă la preț mai mic produsele alimentare care se apropie de data expirării. Măsura este inclusă în noua lege promulgată de președinele Klaus Iohannis, pentru combaterea risipei alimentare.
Vineri, președintele Klaus Iohannis, a semnat decretul promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.
Conform datelor statistice publicate de către Institutul Naţional de Statistică, forma sărăciei dominantă în România este lipsa materială severă reprezentată de procentul persoanelor ce nu îşi permit să consume came, peşte sau proteine la fiecare două zile, se arată în expunerea de motive a emiterii actului normativ.
„Conform datelor existente, cea mai mare parte a risipei alimentare înregistrată la nivel naţional este realizată la nivelul gospodăriilor cu un procent de 49%. Sectorul industriei alimentare generează 37% din risipă, alimentaţia publică produce 5%, iar sectorul agricol generează 2% din totalul risipei alimentare”, potrivit expunerii de motive.
În România se pierd zilnic cantităţi considerabile de alimente în timp ce o mare parte a populaţiei nu îşi permite accesul la aceste alimente, arată inițiatorii legii, a cărui proiect este „injumătăţirea pe cap de locuitor a risipei de alimente la nivel de vânzare cu amănuntul şi de consum şi reducerea pierderilor de alimente de-a lungul lanţurilor de producţie şi de aprovizionare, inclusiv a pierderilor post-recoltare până în anul 2030”.
Noua lege prevede prevede distribuirea alimentelor care, altfel, ar fi devenit deşeuri într-un termen scurt/mediu. Astfel, persoanele care trăiesc sub pragul sărăciei vor beneficia de hrană, asigurându-se o alimentaţie şi un
nivel de trai sănătos, se arată în expunerea de motive.
Una din modificările legii inițiale se referă la faptul că operatorii economici trebuie să ia măsuri privind „vânzarea cu preţ redus a produselor alimentare aflate aproape de atingerea datei durabilităţii minimale sau a datei limită de consum, după caz, conform legislaţiei în vigoare”.
Și „măsuri privind redistribuirea alimentelor, prin transfer cu titlu gratuit, pentru consumul uman, către operatorii receptori sau consumatori finali; fac excepţie produsele alimentare perisabile care vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului”.
Alte măsuri se referă la „utilizarea produselor alimentare pentru hrana animalelor, măsuri de valorificare a elementelor şi a substanţelor conţinute în deşeurile alimentare pentru utilizări industrial, măsuri pentru direcţionarea produselor alimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea transformării în compost”.
Inițiatorii legi mai arată că „la nivel naţional, cetăţeanul român risipeşte în general 70 kg anual, însă cifrele reale ar putea fi mult mai mari”. Astfel, conform studiilor ONU, „România se situează la jumătatea clasamentului european în ceea ce priveşte alimentele pe cap de locuitor care ajung anual la pubelă”.
La nivel global, aproximativ o treime din toată mâncarea produsă pentru consumul uman este pierdută sau risipită, conform unui studiu al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU, FAO.