Anunțul poate fi surprinzător în condițiile în care Ungaria și România sunt în mod tradițional ”rivale”, însă Peter Szijjarto nu s-a ferit să-l felicite pe Klaus Iohannis. Ministrul de externe maghiar a fost prezent la Sfântu Gheorghe la o conferință de presă în care a anunțat că Budapesta nu-l va susține pe olandezul Mark Rutte, o altă variantă pentru șefia NATO.
”Eu aşa cred că astăzi rezultatul alegerii secretarului general al NATO are aceeaşi şansă ca şi la Loto 6/49. Eu pot să vă spun două lucruri în ceea ce priveşte poziţia Ungariei. Noi, sigur, nu o să sprijinim candidatura lui Mark Rutte.
Nu-l vom sprijini! Cum am putea sprijini un om care anterior a zis că Ungaria trebuie îngenuncheată. Într-o uniune ca NATO, unde nu există nimic mai important decât încrederea reciprocă, pentru că dacă cineva e atacat, ceilalţi trebuie să îl apere.
Într-o asemenea alianţă care se bazează pe încredere, noi nu putem sprijini un om care vrea să ne îngenuncheze. Cum am putea avea încredere? Astfel, Mark Rutte nu se poate baza pe sprijinul Ungariei.Totodată, ne bucurăm că în sfârşit avem un candidat din Europa Centrală.
NATO niciodată anterior nu a avut un candidat din Europa Centrală, acum avem un candidat şi asta este o veste bună. Ce va ieşi, care va fi rezultatul încă nu ştim”, a explicat Peter Szijjarto. Ministrul de externe este prezent la Sfântu Gheorghe pentru a sărbători Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.
Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că vrea să candideze pentru postul de secretar general al NATO. O atitudine atipică, în condițiile în care acest post este de obicei desemnat după negocieri în spatele ușilor închise și este bizar ca cineva să își anunțe candidatura ca și cum ar aplica pentru un loc de muncă.
”Ne aflăm într-un context de securitate în care cred că este momentul ca România să-și asume o și mai mare responsabilitate în cadrul structurilor de conducere euroatlantice. Am decis să intru în competiție pentru funcția de Secretar General al NATO și îmi asum această candidatură în numele României cu toată responsabilitatea.
Această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de Președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, și în special regiunea noastră, și angajamentul meu ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO”, a transmis Klaus Iohannis într-o conferință de presă.
Analiștii politici sunt de părere că președintele Klaus Iohannis nu ar fi făcut acest anunț dacă nu ar fi avut o susținere solidă din partea unor parteneri precum SUA sau alte țări care au un cuvânt greu de spus în interiorul NATO.