News

Cum poți lua o pensie de 3.000 de euro pe lună. Suma intră direct în cont. Și românii ar putea beneficia

Locuitorii unui stat european ar putea primi o pensie de 3.000 de euro dacă au vechimea completă. Și românii sunt eligibili
05.08.2023 | 15:00
Cum poti lua o pensie de 3000 de euro pe luna Suma intra direct in cont Si romanii ar putea beneficia
Și românii sunt eligibili pentru pensia de 3.000 de euro Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Legislația din Germania, căci despre această țară este vorba, limitează maximul pensiei de stat. Deși, teoretic, un angajat care iese la pensie ar putea primi 3.000 de euro pe lună, în practică este destul de greu de atins această sumă.

Cum poți lua o pensie de 3.000 de euro pe lună

Ca și în România, punctajul acumulat pe timpul perioadei active în câmpul muncii este decisiv pentru cuantumul pensiei. În prezent un angajat din Germania acumulează 37,60 euro pe lună pentru un punct de pensie, iar venitul este cel în funcție de care se calculează numărul de puncte de pensie primite anual, relatează Capital.

ADVERTISEMENT

Statul german limitează venitul maxim în funcție de care se evaluează contribuția. În 2023, limita de evaluare a contribuției este de 87.600 euro în Vest și 85.200 euro în Est. Pentru veniturile care depășesc această sumă nu se plătesc contribuții pentru pensie.

Împărțind sumele care reprezintă valoare limită de evaluare a contribuției la venitul mediu, se obține numărul maxim de puncte de pensie care se pot câștiga într-un an. Pentru 2023 este vorba de 2,03 puncte atât în Est, cât și în Vest.

ADVERTISEMENT

Pentru a afla cuantumul pensiei maxime pe care ar putea-o obține un angajat din Germania, cel puțin pe hârtie, se înmulțește numărul de maxim de puncte obținute anual cu durata maximă de cotizare.

Vârsta de pensionare este de 66 de ani

Astfel: 2 puncte de pensie x 45 de ani de contribuții x 37,60 euro valoarea punctului de pensie = 3.384 euro pensie lunară. Totuși, acesta este un calcul teoretic, în realitate fiind destul de greu de obținut pensia maximă.

ADVERTISEMENT

Deși, pentru această pensie este eligibil orice angajat care a lucrat și a plătit contribuții în Germania, obținerea pensiei maxime este cu atât mai puțin probabilă pentru românii care au desfășurat activități cu normă întreagă pentru care au plătit contribuții.

Pentru a obține pensia de 3.000 de euro o persoană ar trebui să acumuleze un total de 80,1 puncte de pensie repartizate pe tot parcursul vieții profesionale, și să contribuie la fondul de pensii timp de 45 de ani. Asta înseamnă 1,78 puncte de pensie pe an.

ADVERTISEMENT

În prezent, vârsta de pensionare în Germania este de 66 de ani și se aplică persoanelor născute în 1958. Aceasta va ajunge la 67 de ani până în 2031. Excepții sunt făcute pentru oricine a contribuit la pensie timp de 45 de ani, ceea ce face posibilă pensionarea la vârsta de 64 de ani și patru luni.

ADVERTISEMENT