Life

Cum poți să devii proprietar pe o casă sau un teren care nu sunt ale tale. Ce este uzucapiunea

Cum poate intra în posesia ta o locuință pe care nu ai acte. Ce reprezintă uzucapiunea și care este procedura completă în 2023.
18.02.2023 | 10:30
Cum poti sa devii proprietar pe o casa sau un teren care nu sunt ale tale Ce este uzucapiunea
Cum poate intra în posesia ta o locuință pe care nu ai acte. Ce reprezintă uzucapiunea și care este procedura în 2023. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Cum poți să devii proprietar pe o casă sau un teren care nu sunt ale tale. Ce este uzucapiunea și ce modificări i-a adus Codul Civil în urmă cu mai bine de 12 ani. În 2011 legea s-a schimbat din punct de vedere juridic.

Cum poate intra în posesia ta o locuință pe care nu ai acte. Ce reprezintă uzucapiunea și care este procedura în 2023

Uzucapiunea sau prescripția achizitivă reprezintă un mod de dobândire a proprietății sau a altor bunuri reale cu privire la un lucru, prin posedarea neîntreruptă a acestuia în tot timpul fixat de legea din România.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, acest lucru constituie alături de ocupațiunea o probă absolută de dobândire a dreptului de proprietare legat de o casă sau un teren. Aceasta poate fi de două feluri: tabulară și extratabulară.

Noul Cod Civil ne mai spune că aceasta se clasifică și după cum este imobilul uzucapat este înscris sau nu în cartea funciară. Prima variantă este despre persoana care își înscrie dreptul de proprietate asupra unui imobil în cartea funciară fără a avea o cauză legitimă.

ADVERTISEMENT

În această situație titlul de proprietate sau contractul în baza căruia a fost înscris dreptul în cartea funciară nu este valabil (nul, nelegitim, invalid), însă uzucapantul nu cunoaște acest lucru. Dacă nimeni nu contestă acest lucru din acel moment și până la împlinirea a unui termen de 5 ani, atunci uzucapantul devine proprietar.

Uzucapiunea extratabulară ne spune că dreptul de proprietate asupra unei case sau a unui teren poate fi înscris în cartea funciară, în temeiul uzucapiunii, adică în folosul celui care a posedat locuința timp de 10 ani.

ADVERTISEMENT

Condițiile pe care le impune această situație, conform codului Civil art 930, sunt următoarele: proprietarul înscris în cartea funciară a decedat, a fost înscrisă în cartea funciară declaraţia de renunţare la proprietate sau imobilul nu era înscris în nicio carte funciară.

Cum poți intra în posesia unui imobil

În ambele situații uzucapantul poate primi dreptul de proprietate dacă a înregistrat o cerere de înscriere în cartea funciară înainte ca o terță persoană să-și fi înregistrat propria cerere de înscriere a dreptului în folosul său.

ADVERTISEMENT

Concret, dacă stăpânești o casă al cărui proprietar este mort de peste 10 ani sau dacă respectivul și-a înregistrat declarația de a renunța la locuință în cartea funciară și dacă stai în casă timp de 10 ani atunci o poți trece pe numele său.

Acesta trebuie să se adreseze Judecătoriei în circumscripția căreia este situat imobilul și să atașeze o serie de înscrisuri emise de autorități ale statutului, precum Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliare, primăria pe raza căruia se află casă.

De asemenea, nu trebuie să lipsească documentația tehnică cadastrală a imobilului realizată de o persoană autorizată și care să indice în mod obligatoriu doi martori. După ce cererea a fost depusă în instanță, judecătorii vor dispune încheierea formalităților necesare.

Se emite o somație care va fi afișată la imobilul în litigiu, la sediul instanței, la sediul biroului de cadastru și publicitate imobiliară, la sediul primăriei în raza căreia se află imobilul. În plus, aceasta se va publica în două ziare de largă răspândire.

ADVERTISEMENT
Tags: