News

Cum poți să plătești online taxele și impozitele, în 2024. E sigur și fără comision

Taxele și impozitele locale pot fi plătite și online sigur și fără comision. Ce trebuie să faci ca să scapi de cozile de la ghișeu
04.01.2024 | 09:39
Cum poti sa platesti online taxele si impozitele in 2024 E sigur si fara comision
Taxele și impozitele locale pot fi plătite și online Sursa foto: Facebook Primăria Sectorului 6
ADVERTISEMENT

Deși taxele și impozitele pot fi plătite cu reducere de 10% până la 31 martie, mulți români preferă să le achite în primele zile lucrătoare ale anului. Din acest motiv, anual se formează cozi imense la ghișeele direcțiilor de taxe și impozite locale.

Cum poți să plătești online taxele și impozitele, în 2024

Pentru a evita aglomerațiile, multe dintre primării și instituții la care se fac astfel de plăți s-au înrolat pe platforma Ghișeul.ro. Prin crearea unui cont pe această platformă, orice contribuabil poate plăti taxele și impozitele locale simplu și în siguranță, fără a fi nevoit să stea la cozi ore în șir.

ADVERTISEMENT

Datele de autentificare pot fi solicitate de la orice instituție înrolată pe platformă la care trebuie să faceți o plată (primărie, ANAF, etc) și le puteți ridica personal sau le puteți primi pe email.

O modalitate mai simplă este crearea unui cont pe platformă utilizând cardul bancar. Solicitarea este gratuită, adică nu se va extrage nicio sumă din contul dumneavoastră. Datele de acces pot fi solicitate online doar de către persoane fizice.

ADVERTISEMENT

Cum se creează un cont pe Ghișeul.ro?

Pentru a obține online datele de conectare este necesară parcurgerea câtorva etape. Accesați secțiunea “SOLICITĂ DATE DE ACCES” de pe prima pagina Ghișeul.ro şi parcurgeți etapele: “Verificare CNP”- “Validare card”- “Trimitere e-mail cu datele de logare”.

De precizat este faptul că, în cazul în care dețineți bunuri mobile sau imobile în mai multe localități, oricare dintre acestea vă poate pune la dispoziție datele de acces în Ghişeul.ro.

ADVERTISEMENT

De asemenea, trebuie să știți că, odată eliberate datele de acces de către o instituţie publică, nu mai puteţi apela la o altă instituţie publică pentru o nouă eliberare.

Ce plăți se pot face prin Ghişeul.ro?

Prin intermediul platformei pot fi plătite impozite şi taxe stabilite de instituțiile publice înrolate în sistem precum şi amenzi contravenționale cu deducerile aferente plății în 15 zile calendaristice.

ADVERTISEMENT

Pot fi efectuate plăţi aferente prestării oricărui serviciu public, inclusiv oricărui serviciu comunitar de utilitate publică, precum şi orice plăţi aflate în legătură, directă sau indirectă, cu prestarea respectivului serviciu public.

”Ghişeul.ro pune la dispoziţia utilizatorilor săi cele mai înalte standarde de securitate privind tranzacţionarea în mediul online cu cardul bancar. Procesatorul de plăţi electronice a luat toate măsurile pentru a asigura securitatea tranzacțiilor cu card prin internet.

Datele de card pe care le completați şi trimiteți prin internet sunt criptate prin protocolul SSL. Transferul datelor de card este strict între dumneavoastră şi procesator; nici Autoritatea pentru Digitalizarea României, nici instituțiile beneficiare nu solicită şi nu stochează aceste informaţii.

Autorizarea plăţilor se face prin procesatori externi. Ghişeul.ro nu preia, nu prelucrează si nu stochează în nici un fel date referitoare la cardurile bancare.

Aceste date sunt introduse de utilizator direct şi exclusiv în sistemele procesatorilor prin interfeţele acestora, în termenii şi condiţiile proprii ale acestora”, precizează Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Cum pot fi plătite taxele și impozitele locale?

Plata taxelor și impozitelor prin “Sistemului Național Electronic de Plată Online cu Cardul Bancar” la adresa www.ghiseul.ro se adaugă posibilității de a face aceste plăți la ghișeele administrațiilor financiare sau la casieriile Direcțiilor de Impozite și Taxe Locale (DITL). Alte opțiuni de plată online sunt prin ordin de plată sau prin Internet Banking.

Unele DITL oferă posibilitatea de a plăti taxele și impozitele la Oficiile Poștale, la Oficiile CEC sau la sucursalele altor bănci comerciale. De asemenea, unele administrații locale pun la dispoziția contribuabililor stații de plată Self Pay. Administrația Sectorului 6, de exemplu, a renunțat complet la plata acestor obligații fiscale la ghișeu.

ADVERTISEMENT