News

Cum recunoști sunetele sirenelor de avertizare și ce înseamnă fiecare. “Miercurea Alarmelor”, reluată de la 1 martie

Pe 1 martie a revenit în România “Miercurea Alarmelor”. Cum recunoști sunetele sirenelor care vor răsuna în țară și ce înseamnă fiecare semnal de avertizare.
01.03.2023 | 10:43
Cum recunosti sunetele sirenelor de avertizare si ce inseamna fiecare Miercurea Alarmelor reluata de la 1 martie
ISU explică modul în care se identifică sunetele sirenelor de avertizare și ce înseamnă fiecare. “Miercurea alarmelor” revine de la 1 martie. Sursa foto: NBC News
ADVERTISEMENT
01-03-2023
08:43

Exercițiul Miercurea Alarmelor a fost reluat după o pauză de trei ani

Sirenele vor suna în fiecare miercuri, în intervalul orar 10.00-11.oo pentru a familiariza românii cu sistemele publice de alarmare în de atac aerian sau de dezastre. 

După o pauza de aproape trei ani, în toată țara vor răsuna din nou sirenele. Peste doar câteva ore, pe 1 martie, revine ”Miercurea alarmelor”. Vorbim de un exercițiu de alarmare publică realizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU).

ISU explică modul în care se identifică sunetele sirenelor de avertizare și ce înseamnă fiecare. “Miercurea alarmelor” revine de la 1 martie

Conform unei informări a IGSU, exercițiul național ”Miercurea Alarmelor” se va derula în intervalul orar 10.00 – 11.00. În cadrul simulării se vor testa și verifica echipamentele din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.

ADVERTISEMENT

În timpul acestui proces, cei de la ISU vor să verifice atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților.

Conform legislației în vigoare privind organizarea și asigurarea activității de înștiințare, avertizare, pre-alarmare și alarmare în situații de protecție civilă, semnalele de alarmare a populației, instituțiilor publice și operatorilor economici sunt: alarma preaeriană, alarma aeriană, alarma la dezastre și încetarea alarmei (audio AICI).

ADVERTISEMENT
  • Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.
  • Semnalul ALARMĂ AERIANĂ constă în 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.
  • Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE este compus din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
  • Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI este un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute.

Conform celor de la IGSU, înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor.

ADVERTISEMENT

”Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice,au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.

Sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate”, se arată într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Ce se va întâmpla în cazul unor situații reale

IGSU mai precizează că, în cazul unor situații reale, mai multe informații vor fi transmise prin intermediul mesajelor RO-ALERT, al aplicației DSU și alte surse ale structurilor pentru situații de urgență, precum și posturi radio și TV.

Pentru a evita panica, informați și membrii familiei. Acest exercițiu este desfășurat în contextul organizării la nivel național a evenimentului Săptămâna Protecției Civile, în perioada 25.02-04.03.2023

Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale preînregistrate, care vizează anumite măsuri pentru comunitate”, potrivit ISU.

ADVERTISEMENT
Tags: