Life

Cum recunoști un pepene copt fără să îl atingi măcar. Trucul pe care doar cultivatorii îl știu

Cum poți să-ți dai seama că un pepene este copt fără ca măcar să pui mâna pe el. Cultivatorii cunosc bine acest secret.
09.06.2023 | 23:25
Cum recunosti un pepene copt fara sa il atingi macar Trucul pe care doar cultivatorii il stiu
Cum îți dai seama dacă un pepene este copt. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Pe timp de vară, mulți români aleg ca desert o porție de pepene. Reprezintă o gustare răcoritoare, dar este important să fie ales cum trebuie. Iată trucul prin care îți poți da seama dacă este sau nu copt fără să fie nevoie să-l atingi.

Cum îți dai seama dacă un pepene este copt după culoare

O porție de pepene rece este numai bună pentru a te răcori. Poate fi servit ca atare sau transformat într-un fresh delicios, dar ce contrează cu adevărat este ca fructul să fie copt, iar pentru a-l alege pe cel mai bun există câteva trucuri. 

ADVERTISEMENT

Înainte de toate, culoarea este cel mai important indicator după care îți poți da seama că un pepene este copt fără să fie nevoie să pui mâna pe el. Astfel, fructele care sunt crude au de obicei nuanțe de verde vibrant și suprafața „prăfoasă”.

Pe de altă parte, un pepene copt va avea întotdeauna culoarea mai închisă și textură mată. De asemenea, există o pată galbenă care se formează pe coaja acestuia în timpul procesului de coacere.

ADVERTISEMENT

Cultivatorii știu că atunci când pata ajunge la o culoare intensă, fructul a ajuns la maturitate și este numai bun de consumat. Mai există și un așa numit test al sunetului pe care un pepene copt trebuie neapărat să-l treacă.

Asta înseamnă, de fapt, că atunci când bați ușor cu degetele în coaja pepenelui, dacă vrei să ai parte de o gustare dulce și zemoasă trebuie să se audă un sunet cu ecou, ca și cum ai ciocăni în gol.

ADVERTISEMENT

În caz contrar, dacă încă nu a ajuns la maturitate, sunetul va fi unul de plin și asta pentru că pepenele necopt reține mult mai multă apă până în momentul în care este perfect pentru a fi mâncat.

Un alt truc după care poți recunoaște pepenele copt

Un al truc care îți spune cu ușurință dacă ai în față un pepene copt sau nu este codița. Oamenii cu experiență, cei care vând sau care cultivă, știu foarte bine la ce trebuie să fie atenți, dar este important ca și cumpărătorii să afle.

ADVERTISEMENT

Astfel, pepenele este numai bun atunci când codița acestuia este uscată. Pe de altă parte, faptul că aceasta este încă verde este un semn că fructul nu a fost lăsat suficient pentru a se coace și nu va fi gustos.

ADVERTISEMENT
Tags: