News

Cum s-au căsătorit Nicolae Ceaușescu și Elena lui Briceag! Motivul pentru care dictatorul a luat-o de nevastă

06.04.2019 | 13:33

Care este motivul pentru care Nicolae Ceaușescu a decis ca Elena să-i fie soție? Femeia cu care Nicolae Ceaușescu a pus stăpânire pe România s-a născut și a murit în județul Dâmbovița. Aceasta a fost executată între Petrești și Târgoviște, în ziua de Crăciun a anului 1989. Lenuța Petrescu, pe numele ei de dinainte de căsătorie, a devenit de temut datorită soțului său, fiind responsabilă de soarta cadrelor de partid și de stat.

Căsătoria dintre Nicolae și Elena Ceaușescu

Totul a început în ziua în care Regele Mihai a fost alungat din România, moment în care tinerii Nicolae și Elena spuneau DA în fața ofițerului stării civile. Proaspăta soție era deja însărcinată în 7 luni în ziua oficializării relației, pe data de 23 decembrie 1974. Cei doi s-au cunoscut în vara anului 1939, la o serbare a muncitorilor din industria pielăriei și a încălțămintei.

El avea doar 21 de ani și era virgin, iar ea, plină de experiență de viață la 23 de ani. Nicolae Ceaușescu a remarcat-o la evenimentul „Regina Muncii”, moment din care nu a mai putut să o uite. Mulți care i-au cunoscut pe cei doi spuneau că liderul comunist a fost lăsat să fie condus de aceatsa pentru că ar fi fost singura femeie din toată viața lui și pentru că îl domina în pat.

Motivul căsătoriei dintre Nicolae și Elena Ceaușescu
Motivul căsătoriei dintre Nicolae și Elena Ceaușescu

“A fost un act de răzbunare”

Istoricul Lavinia Betea a povestit cu lux de amănunte cum se comportau în preajma cuplului comunist și care erau slăbiciunile lor. ”A fost un act de răzbunare din partea lor peste timp, încercând astfel să-și explice și lor, și nouă, într-un fel de ce s-au agățat de pozițiile lor, de ce s-au umilit deseori mai mult decât era cazul. Iar în opinia publică explicațiile au prins. Există un mit în psihologie, cel al lui Adam și al Evei.

Adam e băiatul cel bun, integru, pe când Eva e cea care-l duce în păcat. Nimeni nu se întreabă de ce Adam nu rezistă ispitei, de ce nu-i arde două palme femeii care încearcă să schimbe armonia supremă. Pur și simplu lumea se împarte, și nu de ieri, de azi, în bine și în rău. Bărbatul e asociat de multă vreme ideii de bine. Cealaltă opțiune nu e greu de ghicit”, afirmă istoricul Lavinia Betea.