Sporturi

Cum să ne alegem babele în Martie. Tradiții, obiceiuri și superstiții la începutul primăverii

28.02.2021 | 18:47
Cum sa ne alegem babele in Martie Traditii obiceiuri si superstitii la inceputul primaverii
ADVERTISEMENT

Mai puțin de 24 de ore au mai rămas până când luna martie și primăvara odată cu ea își vor intra pe deplin în drepturi, așa că trebuie să te gândești serios la alegerea „babei” tale din acest an.

Cântărește bine toate variantele înainte să iei decizia finală. Nu de alta, dar se spune că ziua respectivă îți va influența atât starea de spirit, cât și norocul pe tot parcursul lui 2021.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, o vreme frumoasă în ziua aleasă înseamnă că-ți va merge bine tot anul, iar dacă aceasta va fi mohorâtă, trebuie să te pregătești pentru supărări şi necazuri. Deși a pornit ca o superstiție, alegerea babelor în primele zile ale lunii martie s-a transformat rapid într-un automatism pentru români.

Cum trebuie să alegem babele la începutul primăverii

Modalitatea prin care ne alegem babele diferă de la o zonă la alta. Prin urmare, în Moldova, trebuie să ții cont de ziua și data naşterii. Dacă aceasta este formată din două cifre, trebuie să le aduni, iar rezultatul obţinut reprezintă baba persoanei născute în acea zi.

ADVERTISEMENT

În alte zone ale ţării, poți opta pentru o zi din cele nouă sau să raportezi data aleasă la un eveniment important din viaţa ta. Oricând ți-ai alege baba, un lucru e cert: nu trebuie sub nicio formă să muncești, dacă vrei să ții bolile și ghinionul la distanță.

Sunt reminiscenţe din vechile credinţe populare, care se înscriau în orizontul magic. Înainte de religie, în momentul în care omul s-a desprins de animalitate a avut un sistem de interpretare a lumii, sistemul magic.

ADVERTISEMENT

Acesta presupune că omul, prin anumite acţiuni, îndeplinind anumite reguli, poate să influenţeze mersul vieţii sale, destinul său propriu zis.

Spre deosebire de religie, care îi fixează din alte considerente, comandamente morale, teologice, destinul uman, magia a fost considerată, de fapt, un fel de ştiinţă inversă, mergând de la convingerile umane”, a explicat etnologul vasluian Dan Ravaru.

ADVERTISEMENT

În străvechiul calendar roman, Baba Dochia apare ca întruchiparea anului vechi, care este pe sfârşite. Moartea ei, în ziua de 9 martie, era privită ca un hotar între anotimpul friguros şi cel călduros.

Astfel, perioada cuprinsă între 1 şi 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia îşi implineşte destinul urcând muntele, împreună cu turma sa de oi, pentru a muri înspre renaştere.

Aspectul instabil al vremii din aceasta perioada este considerat a se datora caracterului capricios al Babei Dochia”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Centrul Judeţean Tradiţie Ialomiţa”.

ADVERTISEMENT