News

Cum să procedezi dacă ți-ai pierdut buletinul. Ce trebuie să faci pentru un nou act de identitate

Pierderea sau furtul unui act de identitate poate fi o situație destul de neplăcută. Iată cum trebuie să procedați dacă ați rămas fără buletin.
26.01.2024 | 21:49
Cum sa procedezi daca tiai pierdut buletinul Ce trebuie sa faci pentru un nou act de identitate
Ce se întâmplă dacă vă pierdeți buletinul/ sursa foto: replicaonline.ro
ADVERTISEMENT

Nimeni nu-și dorește să-și piardă actul de identitate sau, în cel mai rău caz, acesta să îi fie furat. Sunt multe persoane care nu știu cu exactitate cum să procedeze în cazul în care au rămas fără buletin. Iată toate informațiile de care aveți nevoie în materialul următor!

Ce trebuie să faci dacă ți-ai pierdut actul de identitate

Pierderea actelor personale poate fi o mare provocare pentru majoritatea dintre noi. Dacă ați pierdut buletinul sau vi s-a furat cu tot cu portofel, nu trebuie să vă îngrijorați. Există soluții ajutătoare în acest sens, așa că trebuie să știți cum trebuie procedat pentru a vă face alt buletin!

ADVERTISEMENT

Persoanele care sunt într-o asemenea situație neplăcută trebuie să meargă cât mai repede posibil, în maxim 24 de ore de când au constatat că au rămas fără actul de identitate, la secția de Poliție de care aparțin cu adresa din buletin sau la Direcția Generală Pentru Evidența Persoanelor.

Trebuie să te prezinți la Poliție în maxim 24 de ore

Acolo, trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere că actul de identitate a fost pierdut, chit că acesta le-a fost furat. În plus, românii care au rămas fără buletin trebuie să ceară eliberarea unei noi cărți de identitate în termen de 15 zile.

ADVERTISEMENT

Atunci când se prezintă la Poliție sau la Evidența Persoanelor, persoanele trebuie să aibă asupa lor un alt document care să le certifice identitatea. Aici intră pașaportul sau cartea de alegător, însă aceste documente trebuie să aibă o poză recentă a celui care solicită un nou buletin.

După ce au completat declarația pe propria răspundere, autoritățile vor declara acel act de identitate nul, pentru a nu putea fi folosit în alte scopuri dacă ar fi găsit de alți oameni.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, dacă actul de identitate a fost pierdut peste hotare, este necesar să vă prezentați la cel mai apropiat consulat pentru a declara pierderea documentului. În acest caz, oficiul consular vă va elibera un titlu de călătorie pentru a vă ajuta la întoarcerea în țară.

Documente necesare pentru obținerea unui buletin nou:

  • o cerere pe care o primiți de la Serviciul de Evidența Persoanelor și trebuie să o completați cu datele personale
  • certificatul de naștere, în original și copie
  • certificatul de căsătorie, în original și copie (dacă este cazul)
  • hotărârea de divorț, în original și copie (dacă este cazul)
  • actul care dovedește adresa de domiciliu, în original și copie
  • certificatul de deces al soțului/soției, în original și copie (dacă este cazul)
  • certificatele de naștere ale copiilor minori, sub 14 ani, în original și copie (dacă este cazul)
  • un document emis de autoritățile statului, cu o fotografie recentă (permis de conducere, diplomă de absolvire, livret militar), în original și copie
  • un timbru fiscal
  • chitanța care dovedește contravaloarea cărții de identitate.
ADVERTISEMENT

Taxa unică de 7 lei pentru eliberarea unui nou act de identitate se poate plăti direct la ghișeul unde depuneți cererea și documentele pentru noul buletin, la CEC Bank sau la un oficiu al Poștei Române.

ADVERTISEMENT