News

Grupa de sânge va fi trecută în buletinele românilor. Legea a fost deja adoptată de Senat

Schimbare importantă în buletinele românilor: grupa de sânge ar urma să fie trecută în document. Legea a fost deja adoptată de Senat.
05.10.2023 | 12:33
Grupa de sange va fi trecuta in buletinele romanilor Legea a fost deja adoptata de Senat
Schimbare importantă pe buletinele românilor: grupa de sânge, trecută în document. Proiect. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Grupa de sânge va apărea pe buletinele românilor în viitor. Un proiect de lege în acest sens a fost deja adoptat de Senat. Mai urmează să treacă de Camera Deputaților, iar apoi să fie promulgat de președintele României.

Schimbare importantă pe buletinele românilor: grupa de sânge, trecută în document. Proiect

În curând, noile cărți de identitate ale românilor ar putea afișa, pe lângă informații ca numele și prenumele titularului, sexul, cetățenia ori codul numeric personal, și grupa sanguină.

ADVERTISEMENT

Un proiect legislativ care vizează modificarea OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, în sensul adăugării unor noi informații ce vor apărea pe actele de identitate, a trecut de primul vot, cel din Senat.

Dacă proiectul va deveni lege, atât pe cartea de identitate simplă, cât și pe cea electronică vor apărea, pe lângă datele din prezent, grupa sanguină și factorul Rh. Inițiatorii legii susțin că aceste date ar fi extrem de folositoare în cazul victimelor accidentelor rutiere.

ADVERTISEMENT

Cunoașterea de către personalul medical a grupei sanguine și a factorului Rh este esențială nu numai pentru victimele accidentelor rutiere, ci și în cazul bolnavilor cu diferite afecţiuni care se prezintă sau sunt aduși la unitățile de primiri urgenţe în stare de inconștienţă/ imposibilitate de colaborare sau chiar fără aparținători”, se arată în expunerea de motive, notează Avocatnet.ro.

Care sunt, în prezent, datele cu caracter personal înscrise pe cartea de identitate simplă:

  • numele și prenumele titularului;
  • sexul;
  • cetățenia titularului;
  • data nașterii titularului;
  • semnătura olografă a titularului;
  • imaginea facială a titularului;
  • CNP-ul;
  • adresa de domiciliu a titularului.
ADVERTISEMENT

De ce s-a renunțat la trecerea grupei sanguine în buletine

Înainte de anii 90, în România exista o obligație, prevăzută prin Legea 5 din 18 martie 1971, care prevedea la articolul 12 că ”titularul actului de identitate este obligat să se prezinte la organele sanitare pentru a cere înscrierea grupei sanguine, în termen de 3 luni de la eliberarea actului”.

Ulterior, după transformarea buletinelor de identitate în cărţi de identitate, s-a renunţat la trecerea grupei sanguine pe act. Motivația era că au apărut laboratoare medicale moderne, unde metodele de determinare sunt rapide.

ADVERTISEMENT

A mai existat o tentativă, la mijlocul anilor 90, la nivel de Parlament, să se impună obligativitatea înscrierii grupei sanguine, dar şi a Rh-ului în actul de identitate și în permisul de conducere auto. Inițiatorii de atunci vorbeau de o criză a sângelui, criză care este valabilă și în prezent.

ADVERTISEMENT