News

Cum să verifici vârsta anvelopelor de la mașina ta. Trucul pe care puțini șoferi îl știu

Cum să verifici vârsta anvelopelor de la mașină. Ce reprezintă, de fapt, ultimele două cifre înscrise pe ele. Puțini șoferi știu.
21.10.2022 | 22:51
Cum sa verifici varsta anvelopelor de la masina ta Trucul pe care putini soferi il stiu
Cum să verifici vârsta anvelopelor de la mașina ta. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Sfaturi pentru a verifica vârsta unei anvelope. Cum poți să faci acest lucru pentru a te asigura că ai anvelope încă bune. Acestea ar trebui folosite circa 10 ani.

Cum să verifici vârsta anvelopelor tale, fără bătăi de cap

Tot ce trebuie să faci pentru a verifica vechimea unei anvelope este să te uiți la cifrele înscrise pe ea, pentru că primele două reprezintă luna fabricării, iar ultimele două semnifică anul fabricării.

ADVERTISEMENT

“Primele două cifre reprezintă luna în care a fost fabricată anvelopa și ultimele două cifre anul”, a explicat un specialist, conform Observator.

Dacă anvelopele noi sunt mai bune pentru că pot fi folosite mulți ani, chiar și un deceniu, acestea costă mai mult.

ADVERTISEMENT

Așa că mulți oameni se îndreaptă fie spre cele mai ieftine din gamă, care pot costa în jur de 150-200 de lei, fie decid să cumpere anvelope second hand.

Anvelopele noi sunt acum cu circa 20% mai scumpe, așa că mulți șoferi își îndreaptă atenția către cele uzate. Chiar dacă piața este plină, anvelopele vechi nu sunt și cea mai sigură alegere.

ADVERTISEMENT

„Este prima piesă care din mașină, primul reper care ia contact cu suprafața de rulare. Întotdeauna piața secondhand, atât de autoturisme, cât și de piese, va fi o piață care va fi accesată”, spune Sorin Ene, specialist circulație.

Anvelopele second hand pot fi un pericol pentru șoferi

Anvelopele second hand își pierd în timp caracteristicile și poate aduce un risc în plus atunci când circulăm pe șosea, pentru că se pot produce accidente rutiere.

ADVERTISEMENT

„Este o anvelopă care și-a pierdut în timp caracteristicile. Are o aderență mult mai mică, distanța de frânare va crește automat, iar riscul de accident este destul de mare”, spune Cătălin Stoican, manager service auto.

Tocmai de aceea, specialiștii recomandă ca șoferii români să cumpere anvelope noi, chiar dacă sunt mai ieftine. Durata lor de viață este mai mare decât la una second hand.

Anvelopele ar trebui verificate anual dacă sunt mai vechi de cinci ani.

ADVERTISEMENT
Tags: