Life

Cum se îngrijesc corect zambilele, florile preferate ale primăverii. Cele mai bune trucuri

Cum se îngrijesc corect zambilele, florile preferate ale primăverii. Află care sunt cele mai bune trucuri pentru a planta și îngriji aceste flori parfumate.
08.02.2022 | 11:51
Cum se ingrijesc corect zambilele florile preferate ale primaverii Cele mai bune trucuri
Cum se îngrijesc corect zambilele, florile preferate ale primăverii. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Zambilele sunt unele dintre cele mai iubite flori de primăvară, însă necesită o îngrijire adecvată. Sunt parfumate și se regăsesc în diverse culori.

Aparține familiei de flori cu bulbi, din care fac parte și crinii, lalelele, narcisele sau ghioceii. Se oferă adesea cadou în luna martie.

ADVERTISEMENT

Aceste flori pot avea culori albe, galbene, crem, mov, violet, roz, sau roșu purpuriu. Unele pot avea petalele în două culori. În timp ce unele flori sunt simple, ca niște clopoței, altele au florile bătute și multe petale.

Cum se îngrijesc corect zambilele

Zambilele sunt plante iubitoare de lumină și de soare. Preferă solurile ușor umede, dar nu pot suporta temperaturi mai mari de 12 – 15 °C. Din cauza căldurii, florile și frunzele se pot ofili mult mai rapid.

ADVERTISEMENT

Bulbii de zambile se plantează toamna, în lunile septembrie – octombrie, astfel încât florile lor pot fi culese în martie sau aprilie. Bulbii se pot planta în grădină, dar și în ghivece, păstrate pe balcon, notează unica.ro.

Dacă vrei să plantezi bulbii în grădină, trebuie să alegi un loc însorit și adăpostit, pe lângă casă, sau în umbra unor pomi fructiferi, lângă trandafiri sau trotuar.

ADVERTISEMENT

Trebuie să sapi bine pământul și să adaugi mraniță, astfel încât să fie cât mai ușor permeabil. Bulbii de zambilă pot putrezi peste iarnă din cauza apei care stagnează în sol.

Se plantează bulbii la 7 – 8 cm adâncime și la 10 cm distanță unii de ceilalți. Se acoperă bine cu pământ și cu mulci sau frunze ofilite. Primăvara se udă doar dacă nu plouă și numai după ce apar mugurii florali.

ADVERTISEMENT
Zambile
Zambilele, cele mai frumoase flori de primăvară. Sursa foto: Pixabay

Bulbii ar trebui să fie scoși la fiecare 4 ani pentru a fi curățați și sortați, dar și pentru a îndepărta bulbilii mici de pe bulbii mamă. Bulbii mai mici se pot cultiva separat, la distanță, și hrăniți cu stimulator de creștere pentru a înflori în doi ani.

Plantarea zambilelor la ghiveci. Cum se îngrijesc

E important să ții cont de câteva sfaturi dacă vrei să plantezi bulbii la ghivece. Trebuie să cumperi un substrat bine afânat pentru plante la ghivece, care să fie îmbogățit cu mraniță și compost.

Ghivecele trebuie să fie rotunde, cu dimensiunea de  6 – 10 cm, dar poți opta ș pentru jardiniere. Ghivecele sau jardinierele trebuie umplute pe jumătate cu pământ. Se adaugă câteva linguri de nisip și se amestecă bine.

Bulbii se așază cu vârful în sus, acolo unde va răsări planta. Se adaugă pământ peste bulbi pentru ca partea superioară să rămână descoperită.

Se udă bulbii cu foarte puțină apă, iar ghivecele se păstrează într-un balcon luminos, dar rece. Zambilele ar putea înflori din luna februarie, dacă au suficientă lumină și soare.

Pământul pentru zambile trebuie să fie bine săpat, reavăn, amestecat cu nisip și perlit, cu mraniță și compost. Bulbii necesită multe substanțe nutritive.

Zambilele trebuie udate moderat, doar în timpul zilei, atunci când este soare și când temperatura depășește 12 – 15 °C. Bulbii plantați la ghiveci se udă mai des pentru a păstra pământul ușor umed.

Zambilele la ghiveci se țin la lumină, lângă o fereastră sau în balcon. Se udă moderat, la fiecare 3 – 4 zile. Ai nevoie doar de apă, fără fertilizatori.

După ce floarea se usucă, tija se taie, dar frunzele trebuie lăsate încă 2 – 3 săptămâni să se ofilească singure, pentru a hrăni bulbul. În septembrie, bulbul poate fi plantat în grădină.

Zambile
Zambilele pot fi păstrate și la ghiveci. Sursa foto: Pixabay

Păstrarea zambilelor în apă

Dacă primești un buchet de zambile, temperatura este foarte importantă. Florile trebuie ținute într-o glastră în balcon sau lângă o fereastră unde este răcoare, pentru că zambilele nu suportă căldura de la calorifer.

Apa se schimbă zilnic, pentru că tijele de la zambilă conțin o sevă otrăvitoare, care se alterează rapid. Adaugă de fiecare dată puțin zahăr, iar florile vor rezista aproximativ o săptămână.

Zambilele trebuie ținute departe de copii sau animale, ca să nu mănânce din bulbi sau din flori, pentru că sunt plante toxice.

Parfumul zambilelor devine tot mai toxic pe măsură ce florile se ofilesc. Poate fi chiar periculos dacă dormi într-o cameră neaerisită, cu multe zambile în jur.

ADVERTISEMENT