Life

Cum se scrie corect: petec sau petic. Greșeala pe care o fac foarte mulți români

Care este forma corectă: petec sau petic. Eroarea la care recurg mulți cetățeni români atunci când folosesc acest cuvânt.
25.04.2024 | 15:19
Cum se scrie corect petec sau petic Greseala pe care o fac foarte multi romani
Care este forma corectă: petec sau petic. Eroarea la care recurg mulți cetățeni români atunci când folosesc acest cuvânt. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Cum se scrie corect: petec sau petic. Greșeala pe care o fac foarte mulți români. Specialiștii sunt de părere că această confuzie este una dintre cele mai întâlnite și de cele mai multe ori se folosește eronat de oameni.

Care este forma corectă: petec sau petic. Eroarea la care recurg mulți cetățeni români atunci când folosesc acest cuvânt

Care este forma corectă: petec sau petic. Eroarea la care recurg mulți cetățeni români atunci când folosesc acest cuvânt. Cuvântul reprezintă o bucată de material de o dimensiune potrivită, nu foarte mare.

ADVERTISEMENT

Potrivit dictie.ro, variantă bună este petic, în timp ce forma de la plural este petice. Cuvântul este un substantiv comun neutru și înseamnă, de fapt, o fâșie (nu prea mare) tăiată, ruptă sau rămasă dintr-o țesătură, dintr-o bucată de piele, dintr-o hârtie.

Un exemplu în acest caz poate fi: „Am cusut un petic pe genunchiul pantalonilor care era rupt”. De asemenea, cuvântul petic mai reprezintă și o bucată dintr-un material cu care se repară, prin aplicare și coasere sau lipire, obiecte de stofă, de piele etc. rupte sau găurite.

ADVERTISEMENT

Totodată, forma de la singular se poate folosi și atunci când se vorbește despre o suprafață mică de teren (cultivabil). „Am plantat roșii în peticul de grădină din spatele casei”, poate fi un exemplu concret în această situație.

Expresii care conțin cuvântul petic

Petic este un cuvânt care se regăsește foarte ușor în multe expresii din limba română. A-și da în petic înseamnă a-și da pe față, a-și arăta, fără voie, anumite cusururi. Oamenii mai folosesc forma și atunci când spun că îi curge cuiva peticele.

ADVERTISEMENT

A-i merge (cuiva) peticele – se spune pentru a arăta că o acțiune se desfășoară foarte intens. Și-a găsit sacul peticul sau cum e sacul și peticul se folosește când e vorba de două persoane asociate care au aceleași defecte.

(A nu se mai ține) petic de petic, (se spune despre) haine foarte zdrențuite. A pune peticul (la ceva) – a găsi o soluție de moment pentru a ieși din încurcătură. Sinonimul cuvântului petic este bucată, însă se mai folosesc și ruptură sau zdreanţă.

ADVERTISEMENT

În aceeași notă, Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române publicat în anul 2005 prezintă varianta petic drept cea corectă, cu toate că foarte multă lume folosește forma petec, care era complet eronată.

ADVERTISEMENT