Life

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl folosesc des, dar îl pronunță și scriu greșit. Care e, de fapt, forma corectă

Cuvântul din limba română folosit des de mulți români, dar îl pronunță și scriu greșit. Care este, de fapt, forma corectă?
06.02.2024 | 17:28
Cuvantul din limba romana pe care multi romani il folosesc des dar il pronunta si scriu gresit Care e de fapt forma corecta
Care e forma corectă a unui cuvânt din limba română pronunțat și scris greșit de mulți. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Care este cuvântul din limba română utilizat adesea de mulți români, dar pronunțat și scris greșit? Este vorba despre un articol vestimentar, iar forma corectă a cuvântului care se referă la el este doar una.

Cuvântul din limba română folosit des de mulți români, dar pronunțat și scris greșit

Limba română este plină de capcane chiar și pentru vorbitorii nativi, motiv pentru care multe persoane pronunță și scriu greșit anumite cuvinte, chiar dacă sunt folosite aproape în fiecare zi.

ADVERTISEMENT

Un astfel de cuvânt este “maieu”, folosit des de români. Nu toți știu că nu aceasta este, de fapt, forma corectă, ci “maiou”, după cum arată DOOM 3.

În Dicționarul Explicativ al Limbii Române, maioul este definit ca fiind un “articol de lenjerie sau de echipament sportiv (cu sau fără mâneci), de obicei decoltat, purtat direct pe piele”.

ADVERTISEMENT

Cuvântul provine din francezul “maillot”, care face referire la mai multe variante de îmbrăcăminte. Termenul “maillot” se folosește, printre francezi, și pentru tricou, în timp ce “maillot de bain”, este folosit pentru slip de baie. Mai există și “baillot de corp”, utilizat pentru vestă sau scutec”.

În limba română, “maieu” reprezintă forma populară utilizată pentru orice articol vestimentar care nu are mâneci, însă nu este și forma corectă a cuvântului.

ADVERTISEMENT

Ce alte cuvinte sunt scrise și pronunțate greșit

Un alt cuvânt utilizat adesea este “pulover”, însă multe persoane îl pronunță “pulover”. Cuvântul provine din limbile franceză și engleză, de la “pull-over”. De asemenea, “pulovere” este forma corectă de plural pentru acest cuvânt.

Este articolul vestimentar tricotat, fără nasturi, care se poate purta peste cămașă sau tricou și care acoperă partea de sus a corpului, așa cum este definit și în DEX.

ADVERTISEMENT

“Fermoar” este un alt cuvânt utilizat adesea, dar care este pronunțat greșit “fermuar”. Acesta provine din franceză, de la “fermoir”, și este un “dispozitiv pentru încheiat obiecte de îmbrăcăminte, genți, serviete etc., format din două șiruri de lame (fixate pe o șuviță de pânză, de piele etc.) așezate față în față, care se îmbucă reciproc cu ajutorul unei mici piese făcute să alunece între ele”, potrivit DEX.

Alt cuvânt care se referă la articole vestimentare, pronunțat greșit, este “flanelă”. Mulți îl pronunță “flanel”, însă nu este forma corectă, acesta fiind, de fapt, un substantiv feminin. Este un cuvânt provenit tot din franceză, de la “flanelle”.

ADVERTISEMENT