Life

Numărul banal care e cel mai greu de scris, dar cel mai ușor de citit. Doar unele persoane știu care e forma corectă

Numărul aparent banal care dă bătăi de cap multor vorbitori de limba română. Nu este de mirare că unele persoane continuă să îl scrie greșit.
26.02.2024 | 16:03
Numarul banal care e cel mai greu de scris dar cel mai usor de citit Doar unele persoane stiu care e forma corecta
Cum se scrie, cu litere, unul dintre cele mai grele numere. Sursa foto: Canva
ADVERTISEMENT

Uneori, limba română poate da bătăi de cap chiar și celor mai iscusiți vorbitori. Unul dintre aspectele care ridică probleme în rândul românilor este transcrierea numerelor în cuvinte. Aparent simple, anumite numere chiar pot ridica semne de întrebare. Nici nu este de mirare că foarte puține persoane știu cum să le scrie corect.

Numărul banal care dă bătăi de cap multor români

Limba română este o limba fonetică, iar vocabularul ei este destul de complex. Aparent ușoară, limba noastră nativă are anumite capcane în care cad chiar și cei care cred că știu totul, fără nicio excepție.

ADVERTISEMENT

Fiind o limbă fonetică, înseamnă că toate cuvintele se scriu exact așa cum se aud și cum se pronunță. Însă, problemele apar atunci când, pronunția unor termeni este mult mai simplă decât transcrierea lor pe foaie.

Chiar dacă nu are reguli specifice de scriere cum are limba franceză, asta nu înseamnă că limba română este una ușoară. Contrar tuturor așteptărilor, unele dintre cele mai dificile aspecte legate de limba noastră este scrierea corectă a numerelor.

ADVERTISEMENT

Numerele pot fi și ele dificile, mai ales dacă vorbim despre cele formate din mai multe cifre. Acestea presupun o atenție sporită, asta dacă nu cumva vrei să faci vreo greșeală. Din categoria acestor numere complexe, cel mai greu de transcris este 1.572.

Cum se scrie corect, de fapt, 1.572

Aparent banal, acest număr se scrie în mai multe forme, toate fiind corecte. Însă, pentru a nu comite erori în scrierea sa, trebuie să se țină cont de două reguli foarte importante care se aplică și în cazul celorlalte numere.

ADVERTISEMENT

Prima regulă spune că numere compuse transcrise în cuvinte, de la 21 la 99, neapărat trebuie scrise având cuvântul ”și” pus între zeci și unități. A doua regulă este mult mai ușoară și presupune punerea punctului pentru a grupa cifrele, în cazul numerelor mai lungi de trei digiți. Punctul se pune de la dreapta numărului, adică de la sfârșitul lui.

Acum, revenind la 1.572, acesta se poate scrie în opt stiluri. Și anume, ”lowercase”, ”UPPERCASE”, ”Title Case”, ”Sentence Case” sau ”Start Case”. 1.572 mai poate fi transcris și ”camelCase”, ”hypen-case” și ”snake_case”.

ADVERTISEMENT

Numărul 1.572 se scrie corect, după cum urmează: un întreg și cinci sute șaptezeci și două de miimi. În funcție de stilul de scriere, forma se adaptează. De asemenea, există și forme mai simple, toate fiind la fel de corecte.

Alte moduri în care se mai poate scrie acest număr sunt unu virgulă cinci sute șaptezeci și doi. Sau, mult mai simplu, unu virgulă cinci șapte doi.

ADVERTISEMENT
Tags: