News

Cum sunt definite, probate și judecate crimele de război. Cât de repede ar putea ajunge Vladimir Putin în banca acuzaților

Liderii lumii au promis că îl vor face pe președintele Vladimir Putin să răspundă pentru crime de război pentru atrocitățile comise de armata lui în Ucraina. Totuși, ar putea să nu fie condamnat niciodată.
12.04.2022 | 11:06
Cum sunt definite probate si judecate crimele de razboi Cat de repede ar putea ajunge Vladimir Putin in banca acuzatilor
Anchetatorii CPI sunt deja în Ucraina pentru a colecta proble Foto: EPA-EFE/JUAN VRIJDAG, EPA-EFE/ROMAN PILIPEY, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În ciuda avalanșei de dovezi, acumulate practic în timp real, Kremlinul a negat acuzațiile și spune că imaginile recente cu urmele atrocităților comise de ruși în suburbia Bucea a orașului Kiev, eliberată de sub controlul rus săptămâna trecută, sunt o înscenare a Ucrainei.

Crimele de război. Cum sunt definite, probate și judecate

Președintele Biden l-a numit pe Putin criminal de război, iar președintele Zelenski a spus la rândul său că liderul de la Kremlin este responsabil pentru genocid.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, dacă dosarele anterioare pentru crime de război sunt vreun indiciu, procesul de condamnare a unui șef de stat pentru crime de război este unul anevoios și minuțios și necesită ani de investigații și litigii care sunt decise la numai decenii după încheierea unui conflict.

Ce este o crimă de război?

O crimă de război este un act comis în timpul unui conflict armat care încalcă legile internaționale umanitare menite să protejeze civilii. Regulile războiului sunt codificate în diferite tratate, inclusiv Convenția de la Geneva din 1949 și Convențiile de la Haga din 1899 și 1907.

ADVERTISEMENT

Entitatea principală care poate trage indivizii la răspundere pentru crime de război este Curtea Penală Internațională (CPI).

A fost înființată în 1988 printr-un tratat cunoscut sub numele de Statutul de la Roma, care enumeră acțiunile care pot fi urmărite penal drept crime de război, inclusiv crime intenționate, tortură și atacuri intenționate asupra civililor.

ADVERTISEMENT

Unele cazuri au fost aduse în fața tribunalelor speciale create de Națiunile Unite.

Ce dovezi există despre posibile crime de război în Ucraina?

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat că trupurile neînsuflețite a 410 de persoane, aparent toți civili, au fost recuperate din regiunea Kiev.

Human Rights Watch a declarat că a documentat cazuri de viol, execuții și jefuiri de proprietăți civile.

ADVERTISEMENT

Presa locală și internațională a raportat relatări despre crime fără discriminare, tortură și alte violențe împotriva civililor. CPI lansase deja o anchetă penală cu privire la posibile crime de război la începutul lunii martie.

„Ceea ce au făcut în Bucea, sau bombardarea unui spital sau a unei școli, acestea sunt crime de război prima facie”, a spus Kwon O-Gon, expert în drept internațional, care a fost judecător la Tribunalul Penal Internațional pentru Fosta Iugoslavie, relatează The New York Times.

Cum sunt investigate crimele de război?

Crimele de război sunt investigate așa cum este investigată orice activitate criminală, prin intervievarea martorilor, revizuirea fotografiilor sau videoclipurilor și colectarea de probe criminalistice, inclusiv analize balistice, autopsii sau teste ADN.

Procurorii trebuie să demonstreze dincolo de orice îndoială rezonabilă că indivizii au comis infracțiunile cu bună știință.

Mai greu de demonstrat este cât de multe știa un șef de stat și sau era direct responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat sub comanda sa.

Care sunt șansele ca Vladimir Putin să fie tras la răspundere?

CPI nu are forță de poliție sau armată proprie. Instanța se bazează pe state pentru a-și preda propriii cetățeni către instanță pentru urmărire penală.

Este puțin probabil să se întâmple asta cu oficialii la nivel înalt ai Rusiei, cu atât mai puțin cu Vladimir Putin.

Nu există termene de prescripție pentru crimele de război. Dovezi sau informații privilegiate ar putea apărea ani mai târziu, iar Putin sau alții ar putea fi predați instanței pentru a fi trași la răspundere în cele din urmă.

„Chiar dacă durează 10 sau 20 de ani, chiar dacă se întâmplă după ce Putin este înlăturat de la putere, el ar putea fi adus pe banca acuzaților”, a spus Kwon O-Gon.

Ce șefi de stat au fost judecați pentru crime de război?

Slobodan Milosevic, cunoscut sub numele de „Măcelarul Balcanilor”, a fost primul fost șef de stat judecat pentru astfel de crime în 2002. El a murit în celula sa de la Haga, când procesul său care a durat patru ani se apropia de sfârșit, înainte de a se ajunge la un verdict.

Charles G. Taylor, fostul președinte al Liberiei, a fost condamnat la 50 de ani în 2012 pentru atrocități comise în Sierra Leone în timpul războiului civil din anii 1990.

Laurent Gbagbo, fostul președinte al Coastei de Fildeș, a fost achitat de crime împotriva umanității și alte acuzații legate de violențe care au urmat alegerilor prezidențiale din 2010.

CPI a emis un mandat de arestare pentru liderul Libiei, colonelul Muammar el-Qaddafi, în 2011, acuzându-l de crime împotriva umanității, dar a fost ucis în octombrie înainte de a fi judecat.

Fostul președinte Omar Hassan al-Bashir al Sudanului este căutat de instanță sub acuzația de genocid și crime de război în regiunea Darfur, dar nu a fost predat de guvernul de tranziție al Sudanului.

Faptul că asistăm la atrocitățile din Ucraina în timp real ar putea schimba jocul

Niciun caz de crime de război nu este ușor, dar sarcina de a-l acuza pe Vladimir Putin la Curtea Penală Internațională (CPI) pare a fi simplă.

Există două elemente cheie necesare pentru a acuza un comandant șef de armată de crime de război.

În primul rând sunt crimele în sine. În al doilea rând, lanțul de comandă spre vârf. În cazul invaziei Rusiei în Ucraina, ambele par clare.

Ororile din Bucea și dintr-o mulțime de orașe la nord de Kiev sunt îngrozitoare și bine cunoscute. Ele sunt, de asemenea, documentate în timp real.

O problemă majoră pentru procesele pentru crime de război din trecut a fost că dovezile au trebuit să fie cernute de pe câmpurile de luptă haotice la ani după fapte.

Acesta nu este cazul aici. Anchetatorii ucraineni sunt deja la fața locului, alături de specialiști de la Haga.  Luna trecută, CPI a deschis un portal de probe online, invitând ucrainenii obișnuiți să devină parte a procesului de investigație.

Rusia nu este membră a CPI, dar Ucraina a acordat instanței jurisdicție pentru crimele de pe teritoriul său, indiferent cine le comite.

Prima etapă a unui rechizitoriu este corelarea dovezilor atrocităților cu înregistrările care arată ce unități le-au comis

Pentru aceasta, înregistrările video cu tancuri rusești distruse și tabere abandonate vor fi analizate pentru a vedea ce formațiuni se aflau la locul crimei.

Detalii minuscule pot fi importante, cum ar fi graffiti-urile lăsate de o unitate în retragere, informații de pe laptopuri abandonate sau însemne ale regimentelor de pe uniformele aruncate.

NATO poate juca un rol aici, oferind acces la informațiile colectate. Săptămâna trecută, serviciul de securitate al Germaniei, BND, a prezentat parlamentului național interceptări înfricoșătoare. Acestea au inclus un ordin direct al unui comandant rus: „Întâi chestionați soldații, apoi împușcați-i”.

Avioanele de spionaj și sateliții au urmărit ordinele de luptă ale Rusiei, unele dintre ele culese de la ruși înșiși. După cum a constatat BND, multe centre de comandă ruse dau ordine în mod clar.

Statele Unite nu sunt membre ale CPI, dar Congresul a adoptat o rezoluție bipartizană prin care cere cooperarea cu instanța, fapt care ar trebui să elibereze o avalanșă de informații.

Dovezile crimelor de război funcționează ca un mozaic. Procurorii combină criminalistica cu relatările martorilor, înregistrările video și informații pentru a produce o imagine completă a crimelor și a cine le-a comis.

Următorul pas: avansarea pe lanțul de comandă pentru a stabili responsabilitatea

Următorul pas este avansarea pe lanțul de comandă. În mod normal, acest lucru este dificil. Cele mai importante două procese pentru crime de război din ultimii ani, împotriva lui Slobodan Milošević din Serbia și Charles Taylor din Liberia, au avut probleme în legarea acestor lideri de milițiile care operau în păduri și munți îndepărtați.

În schimb, lanțul de comandă al Rusiei nu are nevoie de investigație, deoarece este o chestiune publică. Regulamentul său militar stabilește responsabilitățile generalilor săi, în timp ce articolul 87 din constituție îl numește pe președinte drept comandant suprem al forțelor armate.

Legea războiului nu oferă nicio imunitate președinților, după cum au aflat Milošević și Taylor. Nici responsabilitatea nu este diluată cu cât mergi mai sus în lanțul de comandă. În orice caz, comandantul suprem este cel mai responsabil, pentru că el are cea mai mare putere.

CPI poate acuza înaltul comandament al Rusiei de crime de război și crime împotriva umanității fără a fi nevoie să dovedească că a ordonat aceste crime. Este suficient să arate că s-au petrecut crimele și comandanții nu au făcut nimic pentru a le preveni sau a-i pedepsi pe cei responsabili.

Procurorii ar putea susține că, odată cu bombardarea continuă a orașului Mariupol, Rusia nu și-a manifestat niciun interes să prevină sau să pedepsească nici măcar cele mai grave atrocități.

Este mai puțin clar daca va fi acuzat cineva de genocid

În trecut, CPI a început investigații la vârf, mai degrabă decât să acuze mai întâi comandanții de nivel inferior. Când a început să investigheze atrocitățile din timpul primăverii arabe din Libia în urmă cu un deceniu, liderul țării, Muammar Gaddafi, era la primul acuzat.

Mai puțin clar este dacă va fi acuzat cineva de genocid. Numit pe bună dreptate infracțiunea infracțiunilor, genocidul necesită dovezi ale intenției, care este un labirint procedural pe care procurorii îl pot evita deocamdată.

Și ,ai complicată este aducerea de acuzații pentru infracțiunea de agresiune. Acuzația este, fără îndoială, cea mai ușor de demonstrat, deoarece se referă la orice război, cum ar fi invazia Rusiei în Ucraina, lansată cu încălcarea Cartei ONU.

Cu toate acestea, CPI nu face parte din ONU. Și pentru această acuzație specială, regulile CPI impun că nu îi poate inculpa pe cei din state nemembre precum Rusia.

Dovezile disponibile sugerează că, la fel ca și în cazul lui Gaddafi, procurorii CPI ar putea aduce acuzații împotriva liderilor Rusiei în câteva luni.

Cu toate acestea, este posibil ca nimeni să nu fie adus vreodată în fața instanței. CPI nu are forță de poliție sau mijloace pregătite pentru a aduce suspecții la Haga.

Puterile occidentale ar putea lega sancțiunile existente de predarea inculpaților Rusiei, dar aceasta este o cale incertă.

Deocamdată, anchetatorii care lucrează în mijlocul noroiului și sângelui din Bucea fac acest lucru, în ciuda faptului că știu că este posibil să nu se facă dreptate niciodată.

ADVERTISEMENT