News

Cum va fi vremea de Crăciun în România. Care sunt șansele să ningă în cea mai importantă zi din decembrie

Cu toate că meteorologii nu pot oferi o prognoză 100% de încredere, șansele sunt foarte mari ca acest Crăciun să fie lipsit de zăpadă.
19.12.2022 | 09:49
Cum va fi vremea de Craciun in Romania Care sunt sansele sa ninga in cea mai importanta zi din decembrie
Cum va fi vremea în România de Crăciun. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Meteorologii britanici prognozau acest scenariu încă din septembrie, însă acum lucrurile par tot mai clare: românii nu se vor bucura de zăpadă de acest Crăciun.

Crăciun fără ninsoare în România în 2022

Mai mult, se anunță temperaturi ridicate și multe ploi, fenomenul fiind numit ”iarnă indiană”. ”Spre deosebire de alte ierni, în ultimele săptămâni au lipsit acele circulații vestice foarte intense, ceea ce a permis extinderea fenomenelor de iarnă în Europa”, transmite meteoradar.ro.

ADVERTISEMENT

Dacă Franța și Marea Britanie au fost îngropate în zăpadă, iar temperaturile au ajuns la minus 17 grade Celsius, nu același lucru se va întâmpla cu țara noastră. Potrivit specialiștilor, va exista o ”revigorare a activității ciclonice în Atlanticul de Nord și Scandinavia”, astfel că circulația atmosferică va deveni vestică și va transporta spre est un aer mai cald, de origine oceanică.

Efectul va fi resimțit de români printr-o încălzire a vremii în special în perioada Crăciunului. așadar, temperaturile maxime în majoritatea țării vor depăși 8 grade Celsius, iar în sud vor exista chiar 12-15 grade Celsius. Meteorologii vorbesc de temperaturi ridicate chiar și la munte, la altitudini de peste 2000 de metri.

ADVERTISEMENT

”În condițiile unor temperaturi atât de ridicate, nu putem să ne așteptăm la prezența unui strat de zăpadă în zonele joase. Mai ales că, în prezent, este foarte puțină zăpadă pentru această perioadă, chiar și la munte.

În schimb, există semnale privind o scădere a temperaturilor în perioada 26 – 27 decembrie. Această răcire ar putea fi însoțită și de unele ninsori, în special în zonele mai înalte de relief”, transmit meteorologii.

ADVERTISEMENT

Vremea s-ar putea răci înainte de Revelion și în preajma Noului An, însă există multe semne de întrebare referitor la această prognoză, care poate suferi schimbări, așa cum remarcă și sursa citată.

Ninsorile vor lipsi, de altfel, în majoritatea zilelor de iarnă, cu toate că există șanse ca românii să se trezească cu ninsori în primăvară.

ADVERTISEMENT

”Ne așteptăm la un strat mai mic de zăpadă, în majoritatea țării, excepție făcând sud-vestul țării unde ne așteptăm la valori normale. Ne așteptăm ca temperaturile să fie peste medie la nivelul întregii țării, ușor mai ridicate, ceea ce favorizează formarea de precipitații sub formă lichidă”, a transmis cercetătorul George Gârbacea.

ADVERTISEMENT