Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunțat cum va fi vremea în zilele viitoare. Din păcate, fenomenele extreme specifice sezonului cald continuă. Treptat, unele zone vor avea parte și de caniculă.
Specialiștii ANM spun că avertizarea meteorologică de cod portocaliu va rămâne în vigoare până la ora 23:00 pentru zonele din partea de nord-est și est a României. Vizate de o alertă cod galben sunt, până duminică la ora 10:00, și județe din Oltenia, sudul Banatului, vestul Munteniei, Transilvania, Maramureș și Moldova.
După expirarea acestor alerte, altele vor fi instituite de meteorologi. Șefa ANM a spus, sâmbătă seara, la Antena 3, că duminică, ”cu siguranță vom actualiza informarea cu o altă alertă meteorologică”.
Zonele care vor fi lovite de furtuni și ploi abundente sunt Maramureșul, Transilvania, Moldova, Dobrogea, Muntenia, jumătatea estică a Olteniei, dar și cea mai mare parte a zonei de munte.
Aici, pe lângă vijelii și căderi de grindină, se așteaptă și cantități de apă de 20-25 litri/metru pătrat, și izolat de peste 30-40 litri/metru pătrat, mai spune șefa Administrației Naționale de Meteorologie.
Nici în săptămâna care va urma nu vor fi zile ferite de furtuni. Astfel, luni, în special în zona de munte, dar și în zona de sud-est a țării, sunt așteptate noi manifestări extreme ale vremii.
Treptat, în scenă își va face prezența și vremea călduroasă și chiar caniculară. ”Ne așteptăm ca, de la mijlocul săptămânii, să consemnăm primele zile în care regimul de temperaturi să caracterizeze o vreme călduroasă. Cu 33, posibil 34 de grade. Vom resimți, probabil, valori de peste 35 de grade, luând în considerare gradul mare de umezeală din atmosferă, asociat cu temperaturi în creștere”, mai spune Elena Mateescu.
Directorul ANM anunță că, din 22 mai până în prezent, aproape zilnic s-au emis alerte de furtuni. Ploile căzute în România au cumulat peste 200 de litri pe metru pătrat.
”Din 22 mai și până în prezent, în special în zona de sud-est a țării, au adus valori de precipitații între 150 și la 255 de litri/metru pătrat. Asta înseamnă de două, până la de trei ori mai mult față de media climatologică a intervalului pentru aceste regiuni”, a mai spus șefa ANM.