News

Cum vor fi utilizate testele de salivă pentru Covid-19. Precizările ministrului Educației

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că testele pentru salivă vor putea fi făcute și de persoane care nu au competențe medicale.
09.10.2021 | 21:50
Cum vor fi utilizate testele de saliva pentru Covid19 Precizarile ministrului Educatiei
ADVERTISEMENT

Testele de salivă care vor fi distribuite în școli sunt ușor de utilizat, putând fi auto-administrate chiar și de către elevi, a afirmat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o intervenție la Antena 3.

Acest tip de teste vor fi utilizate în paralel cu testele antigen însă, spre deosebire de acestea, nu va mai fi nevoie de acordul părinților.

ADVERTISEMENT

Testele de salivă, în cazul în care vor ieși pozitive, vor trebui confirmate cu teste antigen sau RT-PCR.

Testele de salivă trebuie reconfirmate

Ministerul Educației a cerut ca aceste teste pe bază de salivă să fie foarte ușor administrabile, chiar auto-administrabile, pe modelul altor state europene, pentru a nu necesita personal cu competențe medicale (…) Am văzut foarte multe exemple în alte state, în care ele sunt auto-administrate de către copii cu vârstă mică. Sigur, un minim proces de instructaj, va fi necesar, dar ele să poată fi administrate de părinți, de învățători, de profesori, chiar de către copii”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

Testele de salivă nu vor fi singurul tip folosit în unitățile de învățământ. „În paralel cu aceste teste de salivă, în școli vor exista teste antigen rapide, (…) știut fiind faptul că pentru astfel de teste e nevoie de acordul părinților”, a precizat ministrul Educației.

Acesta a atras atenția că testele de salivă pozitive nu vor fi înregistrate la DSP, acestea trebuind reconfirmate prin intermediul unui test RT-PCR sau un test rapid antigen. Abia când și aceste vor fi pozitive, cazul de infectare va fi înregistrat oficial.

ADVERTISEMENT

Prima tranșă a achiziției de teste de salivă reprezintă necesarul testării elevilor și profesorilor din România pentru 11 săptămâni.

Este vorba de o achiziție de 70 de milioane de teste, aprobate astăzi de CNSU, pe baza, pe de o parte, a cerințelor de reglementare la nivelul achiziției într-o țară europeană, precum și a cerințelor minime de performanță, elaborată de Agenția Națională a Medicamentului”, a precizat Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

Astfel, beneficiari vor fi aproape 2,8 milioane de elevi și preșcolari și 265.000 de angajați din sistemul public de învățământ preuniversitar.

ADVERTISEMENT