News

Cum vor fi vândute în România alimentele care conțin făină din insecte. Ce obligații au magazinele

A fost adoptat actul normativ care prevede modalitatea prin care vor fi vândute în România alimentele care conțin făină din insecte. Obligații pentru magazine.
30.11.2023 | 08:47
Cum vor fi vandute in Romania alimentele care contin faina din insecte Ce obligatii au magazinele
Cum vor fi expuse în magazine alimentele care conțin făină de insecte. Lege adoptată de Parlamentul României. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

E oficial: de miercuri, 29 noiembrie, România are o lege care reglementează modul în care se vând alimentele care conțin făină de insecte. Magazinele au o serie de obligații în acest sens.

Cum vor fi expuse în magazine alimentele care conțin făină de insecte. Lege adoptată de Parlamentul României

La mijlocul acestei săptămâni, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind reglementarea preparării şi comercializarea produselor alimentare cu făină de insecte. Decizia vine ca urmare a autorizării introducerii pe piaţă ca alimente noi, provenite din spaţiul Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Conform actului normativ, magazinele sunt obligate să includă mențiuni speciale pe etichetele produselor care conțin făină de gândaci, greieri și lăcuste. Legea va merge la promulgare către președintele Iohannis.

Recent, Comisia Europeană a decis că viermele galben de făină, lăcusta călătoare, greierele de casă și larva gândacului de bălegar sunt patru insecte sigure pentru consumul uman. Astfel, ele au primit aprobare pentru a fi folosite în alimentație.

ADVERTISEMENT

În mai multe state din UE, decizia a stârnit valuri de controverse și revoltă. Nici România nu a făcut excepție. Din această cauză, pentru ca niciun român să nu cumpere din greșeală alimente cu făină de insecte în compoziție, parlamentarii români au votat o lege prin care aceste produse să stea pe rafturi separate și bine semnalizate.

În curând, în marile lanțuri de magazine, românii vor întâlni astfel de imagini. Rafturile cu astfel de produse vor trebui amplasate într-un loc vizibil, ușor accesibil din magazin.

ADVERTISEMENT

El trebuie să fie însoțit de un panou sau un suport pe care să fie scris următorul text, cu majuscule: ACESTE PRODUSE SUNT/CONȚIN SPECII DE INSECTE AUTORIZATE CA ALIMENTE NOI, informează Știrile PoTV.

De asemenea, panoul trebuie să fie monocolor, fără însemne în fundal, iar textul trebuie să fie scris în culori care să atragă atenția, cu font Times New Roman, de dimensiune 20. Astfel, va putea fi citit de toată lumea. Eticheta fiecărui produs trebuie să conțină informații despre conținut, indiferent de procentul de insecte folosit în compoziție.

ADVERTISEMENT

Făina din insecte, prețuri uriașe, inaccesibile pentru români

Momentan, riscul ca românii să cumpere din greșeală făină de insecte este unul egal cu zero. Astfel de produse pot fi cumpărate de pe o platformă online cu aproape 100 de lei / suta de grame. Așadar, în jur de 1.000 de lei kilogramul. Reprezentanții marilor magazine de la noi spun că în acest moment, în țara noastră, nu există la vânzare produse cu insecte în compoziție.

ADVERTISEMENT
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală...
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală sunt istorie! Cum arată acum
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase....
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase. Rezultate LOTO duminică 25 februarie 2024
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va...
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va fi eliberat. Este în închisoare de 50 de ani VIDEO
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Pensionare anticipată în 2024. Condițiile de retragere înainte de vreme
Pensionare anticipată în 2024. Condițiile de retragere înainte de vreme
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat...
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat Catinca și Oana Roman când l-au văzut
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a...
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a cooperat
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut...
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut ce să fac cu ei!” Cum a făcut mulți bani Olivia Addams, la 20 de ani
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune...
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune că aici se petrec minuni