News

Cum vor fi vândute în România alimentele care conțin făină din insecte. Ce obligații au magazinele

A fost adoptat actul normativ care prevede modalitatea prin care vor fi vândute în România alimentele care conțin făină din insecte. Obligații pentru magazine.
30.11.2023 | 08:47
Cum vor fi vandute in Romania alimentele care contin faina din insecte Ce obligatii au magazinele
Cum vor fi expuse în magazine alimentele care conțin făină de insecte. Lege adoptată de Parlamentul României. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

E oficial: de miercuri, 29 noiembrie, România are o lege care reglementează modul în care se vând alimentele care conțin făină de insecte. Magazinele au o serie de obligații în acest sens.

Cum vor fi expuse în magazine alimentele care conțin făină de insecte. Lege adoptată de Parlamentul României

La mijlocul acestei săptămâni, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind reglementarea preparării şi comercializarea produselor alimentare cu făină de insecte. Decizia vine ca urmare a autorizării introducerii pe piaţă ca alimente noi, provenite din spaţiul Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Conform actului normativ, magazinele sunt obligate să includă mențiuni speciale pe etichetele produselor care conțin făină de gândaci, greieri și lăcuste. Legea va merge la promulgare către președintele Iohannis.

Recent, Comisia Europeană a decis că viermele galben de făină, lăcusta călătoare, greierele de casă și larva gândacului de bălegar sunt patru insecte sigure pentru consumul uman. Astfel, ele au primit aprobare pentru a fi folosite în alimentație.

ADVERTISEMENT

În mai multe state din UE, decizia a stârnit valuri de controverse și revoltă. Nici România nu a făcut excepție. Din această cauză, pentru ca niciun român să nu cumpere din greșeală alimente cu făină de insecte în compoziție, parlamentarii români au votat o lege prin care aceste produse să stea pe rafturi separate și bine semnalizate.

În curând, în marile lanțuri de magazine, românii vor întâlni astfel de imagini. Rafturile cu astfel de produse vor trebui amplasate într-un loc vizibil, ușor accesibil din magazin.

ADVERTISEMENT

El trebuie să fie însoțit de un panou sau un suport pe care să fie scris următorul text, cu majuscule: ACESTE PRODUSE SUNT/CONȚIN SPECII DE INSECTE AUTORIZATE CA ALIMENTE NOI, informează Știrile PoTV.

De asemenea, panoul trebuie să fie monocolor, fără însemne în fundal, iar textul trebuie să fie scris în culori care să atragă atenția, cu font Times New Roman, de dimensiune 20. Astfel, va putea fi citit de toată lumea. Eticheta fiecărui produs trebuie să conțină informații despre conținut, indiferent de procentul de insecte folosit în compoziție.

ADVERTISEMENT

Făina din insecte, prețuri uriașe, inaccesibile pentru români

Momentan, riscul ca românii să cumpere din greșeală făină de insecte este unul egal cu zero. Astfel de produse pot fi cumpărate de pe o platformă online cu aproape 100 de lei / suta de grame. Așadar, în jur de 1.000 de lei kilogramul. Reprezentanții marilor magazine de la noi spun că în acest moment, în țara noastră, nu există la vânzare produse cu insecte în compoziție.

ADVERTISEMENT